.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 2T & 4T PILIHAN ANDA V7

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
AuthorMessage
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 3:10 pm

xapex wrote:
aq pnah pakai skali je 2t castrol yg botol kaler gold tu..
pndapat aq lak
prestasi ok la berbanding vsx..
cume rase 2T tu cam nipis sket berbanding vsx.seswai untuk short distance je..law long aq xtau sbb xpnah pakai...
sbb law long aq pakai 2T Petronas 2XT..
bro mmber 2 tnye mnyak 4t.. bkan 2t.. hahaha....

_________________
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 3:13 pm

paan1171 wrote:
xapex wrote:
aq pnah pakai skali je 2t castrol yg botol kaler gold tu..
pndapat aq lak
prestasi ok la berbanding vsx..
cume rase 2T tu cam nipis sket berbanding vsx.seswai untuk short distance je..law long aq xtau sbb xpnah pakai...
sbb law long aq pakai 2T Petronas 2XT..
bro mmber 2 tnye mnyak 4t.. bkan 2t.. hahaha....

erm bro...aq bri pndapat aq tntg 2T yg aq gne bkn 4T yg dye tnye
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 3:44 pm

Castrol 4t Power 1 kat area sini (Bukit Kemuning, Sri Muda) dalam RM20 jer...
Kalu dapat lagi murah tolong inform.
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 4:18 pm

owh..murah dr sheel vsx lg kn.(xslp aku vsx rm25 aku bli kt kdai)
nnti blik keje aku trus la g bli castrol 4t power 1..try 4t tu lak..nmpk ramai je yg suggest..thx broo..
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 4:23 pm

Jokey Cabuk wrote:
4t castrol power 1 brape ringgit harge market bro?nk try gak castrol..selama nie aku pkai 4t shell vsx..berat je enjin..bunyi enjin kasar jer..dh 3x dh enjin aku overaul..huhuhu..

Pengalaman aku pasal menyirap dgn shell 4t VSX...pernah sekali jem panas kat genting sempah ride dari Klang sampai Temerloh. Aku igt motor ada masalah sanggup pi Yamaha Sg Buloh tanya... dah la 1hari dia buat test..last2 ..memang pasal 4t..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 4:30 pm

shahir_5847 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
4t castrol power 1 brape ringgit harge market bro?nk try gak castrol..selama nie aku pkai 4t shell vsx..berat je enjin..bunyi enjin kasar jer..dh 3x dh enjin aku overaul..huhuhu..

Pengalaman aku pasal menyirap dgn shell 4t VSX...pernah sekali jem panas kat genting sempah ride dari Klang sampai Temerloh. Aku igt motor ada masalah sanggup pi Yamaha Sg Buloh tanya... dah la 1hari dia buat test..last2 ..memang pasal 4t..

minyak 4t vsx buat motor ko jem panas?.. itu minyak salin ker macam mane?.. skang minyak shell tak boleh percaye, botol shell dalam tak sape tahu.

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 4:38 pm

tu la..ingtkn 4t shell VSX yg terbaik untuk mtr mcm kite nie..tp hampeh..krn silap pilih 4T,beribuĀ² hbs duet overhoul enjin..
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 4:39 pm

ntahla..minyak tu aku beli kat kedai yg aku beli motor (Welly). Sebab dia kata under gerenti kena pakai minyak yang Yamaha syorkan..(ntah betul ke tidak)
Masa sampai Yamaha pun tester ada tanya pakai minyak apa...
Aku cakap la 4t Shell VSX..mcm2 gak aku komplen.. Gear susah nak shift la..
Soo..mekanik tu syorkan...pakai lain je la..(masa tu belum lagi terciptanya Yamalube)
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 5:29 pm

emm..jem panas biasenye melibatkan antara blok n piston je n berkait rapat ngan 2t,mmg xde lsgsg kaitan ngan mnyk 4t wlupun sumbat mnyk masak Razz ke jem kt gearbox Question mmg sblm kuarnye yamalube nyer mnyk,yamaha syorkan pelincir vsx untuk 125z nie Very Happy
p/s=klu mnyk kt kedai s.parts mmg berisiko la mnyk tiruan,nk yakin beli la kt petrol pum,mahal skit je pun,kualiti mmg terjamin..
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 7:40 pm

jem panas biasanya effect kt bahagian ruang pembakaran jer..piston...blok..rod...so pakai lah 2t yg ok..(aku skrg maintain shell sx jer..)

kalau jem sikit just effect kt piston + blok jer...ni just oter balik blok(polish/rebore)
kalau jem yg teruk melarat bawak ke rod..(kes merembat top speed lame2)..yg ni br oberhaul

moto jem panas bukan sebab minyak hitam..
sumbat rimula r3x mybe clutch mudah haus..ye kut..
xpe clutch plate murah jer..hehe

pendapat aku lah...bagi kaki long distance mcm aku nie minyak hitam kene jaga jugak..
kalau x leh effect kt gearbox..gear 6...
enjin 125z dah dicipta untuk tork yg tinggi (stroke lg besar dr bore),
so kebarangkalian untuk gigi2 gear cepat haus lagi cepat
lagi2 org mcm aku bawak maintain lama2 gear 6 130-150 km/j untuk long distance

kalau push lama2 sgt gear 6 bwk top speed dgn tork yg tggi lama2 gear 6 mudah rosak@terbakar...so minyak hitam main peranan kt cni..kut..

just belajar dari pengalaman...sapa ada pengalaman sama kongsi2 lah

p/s- apepun aku rindukan keadaan moto aku time spek kilang...merembat lama2 pun xjem...hehehe

Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 8:00 pm

shahir_5847 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
4t castrol power 1 brape ringgit harge market bro?nk try gak castrol..selama nie aku pkai 4t shell vsx..berat je enjin..bunyi enjin kasar jer..dh 3x dh enjin aku overaul..huhuhu..

Pengalaman aku pasal menyirap dgn shell 4t VSX...pernah sekali jem panas kat genting sempah ride dari Klang sampai Temerloh. Aku igt motor ada masalah sanggup pi Yamaha Sg Buloh tanya... dah la 1hari dia buat test..last2 ..memang pasal 4t..

pihak yamaha test mcmn?? pelik gak apa kaitan dgn 2t, mohon penjelasan tuan moto agar x timbul kekeliruan
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 8:06 pm

bro....ade pengalaman ke clutch plate cpt haus sbb pakai shell rimula r3x??
ak tgh pakai myk tu skrg...
tp ramai yg pakai ckp ok...sedap...ni ptama dgr pasal clutcth plate cpt haus...
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 8:20 pm

aku pon pakai rimula gk skrg ni...risau lak dgr..hehehe...insyllah esk aku tukar mobil delvax pulok utk wave aku...dh 2 bulan lbh xtukar 4t..huhuhu
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 9:11 pm

xtau lah...time mula2 sumbat mmg clutch plate mmg dah nk haus pun.....mybe bukan sebab minyak..sebab lain..just agak2 jer..jgn dok caya sgt dgn pendapat@fatwa peribadi aku nie..heheh
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Thu Oct 07, 2010 11:15 pm

aq mmbatal kn niat utk pakai shell rimula td...sbb aq dgr clutch cpt haus...
tkot gak...huhu....
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 12:24 am

rimula mkn clutch plate?
aku pki la ni dh masuk 6 botol xde pe pun...
balik johor dh berapa kali..meroket balik tt dgn tupai comel,ultra z, dh berapa puluh kali...
bwk slow g clas dh berapa ratus kali...
moto dh tua tahun 2003..
rimula beli kt pump station,2t sx pun beli kt pump station...
pling aku suka pki rimula sbb wat long distance smooth je mcm pki 4t ultra racing rm 40 tu
berbaloi2... Very Happy
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 1:30 am

betul2..setuju dgn man JGN..
aku da bg review pasal rimula kt V6..
bro2 skalian cuba tgk kt link ni http://125z.darkbb.com/diskusi-motosikal-f4/2t-4t-pilihan-anda-v6-t1187.htm
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 1:45 am

tu la pasal...
xpela...kwn kite dh ckp tu ftwa peribadi je...
keep rock in dgn rimula...
ak baru pakai 2 botol..
so far i like..hrge mmg berbaloi...
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 2:45 am

xape...next tym lak la kwn...tq sbb bg review...hehe...
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 8:05 am

man JGN8917 wrote:
rimula mkn clutch plate?
aku pki la ni dh masuk 6 botol xde pe pun...
balik johor dh berapa kali..meroket balik tt dgn tupai comel,ultra z, dh berapa puluh kali...
bwk slow g clas dh berapa ratus kali...
moto dh tua tahun 2003..
rimula beli kt pump station,2t sx pun beli kt pump station...
pling aku suka pki rimula sbb wat long distance smooth je mcm pki 4t ultra racing rm 40 tu
berbaloi2... Very Happy
tambah ckt.rimula ni lg than lame kesumutanyer berbanding eo motor...hehehe..tu yg best tu..tambah lak bila dh dicampur ngn myk auto..lazat je...clutch slip lg kurang dr pakai eo motor...tu ke sebab klas plate cpt haus?huhuhu...
xpon motor da sdap,nk merembat je...kah3
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 8:54 am

ajizaimi wrote:
shahir_5847 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
4t castrol power 1 brape ringgit harge market bro?nk try gak castrol..selama nie aku pkai 4t shell vsx..berat je enjin..bunyi enjin kasar jer..dh 3x dh enjin aku overaul..huhuhu..

Pengalaman aku pasal menyirap dgn shell 4t VSX...pernah sekali jem panas kat genting sempah ride dari Klang sampai Temerloh. Aku igt motor ada masalah sanggup pi Yamaha Sg Buloh tanya... dah la 1hari dia buat test..last2 ..memang pasal 4t..

pihak yamaha test mcmn?? pelik gak apa kaitan dgn 2t, mohon penjelasan tuan moto agar x timbul kekeliruan

Dari klang ikut kesas memang maintain 130-150 sampai jem panas kat genting sempah.
Pihak yamaha tak test 2t saya.. tapi test 4t..dia bawak motor naik macam kat atas conveyor tu.. press sampai rapat rpm (below redline) dalam 15minit... lepas tu dorang tgk reading temperature 4t..masa ni la kantoi VSX tu.. rupanye2 memang takleh tahan long distance kalu dgn vsx..
balik dari Temerloh sya tukar minyak hitam Motul 3000. Hasilnye...takdak jem panas sampai klang walaupun aku cuma stop tuang minyak (bwk bekal dalam tong sebab hala balik takde pump kat bentong.) - test pegang engine..tak berapa panas pun mcm pakai 4t vsx..

Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 9:05 am

tq shahir,
mmg nice info yg ko bg...
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 9:19 am

sama2 xapex..
sebenarnya sebelum tu ramai dah pesan bawak 125z ni takleh laju sepanjang masa..
sebab tak percaya punya pasal sya buat kajian..
terdetik pulak apala cikai sgt engineer jepun tu develop engine compress macam 125z ni sampai takleh tahan endurance.. mesti bukan slack engine..sebaliknya jenis lubricant yang kita masukkan kat dalam tu.- tu pendapat pribadi sya.
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 9:49 am

shahir_5847 wrote:
ajizaimi wrote:
shahir_5847 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
4t castrol power 1 brape ringgit harge market bro?nk try gak castrol..selama nie aku pkai 4t shell vsx..berat je enjin..bunyi enjin kasar jer..dh 3x dh enjin aku overaul..huhuhu..

Pengalaman aku pasal menyirap dgn shell 4t VSX...pernah sekali jem panas kat genting sempah ride dari Klang sampai Temerloh. Aku igt motor ada masalah sanggup pi Yamaha Sg Buloh tanya... dah la 1hari dia buat test..last2 ..memang pasal 4t..

pihak yamaha test mcmn?? pelik gak apa kaitan dgn 2t, mohon penjelasan tuan moto agar x timbul kekeliruan

Dari klang ikut kesas memang maintain 130-150 sampai jem panas kat genting sempah.
Pihak yamaha tak test 2t saya.. tapi test 4t..dia bawak motor naik macam kat atas conveyor tu.. press sampai rapat rpm (below redline) dalam 15minit... lepas tu dorang tgk reading temperature 4t..masa ni la kantoi VSX tu.. rupanye2 memang takleh tahan long distance kalu dgn vsx..
balik dari Temerloh sya tukar minyak hitam Motul 3000. Hasilnye...takdak jem panas sampai klang walaupun aku cuma stop tuang minyak (bwk bekal dalam tong sebab hala balik takde pump kat bentong.) - test pegang engine..tak berapa panas pun mcm pakai 4t vsx..



salam. mungkin yang jem panas tu sebab 2t. Yamaha cek 4t mungkin sb ko ckp ssh nk shift gear. Masa jem panas tu pakai 2t apa n brp speed atau rpm?? motul 3000 tu gred 20w-50???
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Fri Oct 08, 2010 10:19 am

masa tu pakai 2t VSX..sebab ikut cakap kedai under gerenti..hahahaha..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 2T & 4T PILIHAN ANDA V7   Today at 6:29 pm

Back to top Go down
 
2T & 4T PILIHAN ANDA V7
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: