.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bearing di Enjin Motor

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
koie06
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 15/06/2010
Age : 30
Location : Lembah Keramat

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Dec 13, 2010 7:58 pm

superjoemanito wrote:
semakin tinggi rpm,semakin panas,semakin panas,semakin bola2x dlm bearing kembang,dah memadai clearance c3 kt 125z nie,alahai x smpi pun rpm15++ kt atas jln tue,klu nk smbt fiber la,ceramic la,plastik ke ape lg la Laughing melainkan moto bt main,trn time function je,high speed bearing ngan bearing biase x byk membezakan top speed,sekadar ringan je enjin n cpt untuk capai top speed..
p/s=pakai ntn tm6205cc2-japan hx,c2..rilek je pepah rpm10++ full-throttle,LPT-k.T'ganu,xde lg la masalah bearing cpt mengembang la ape Razz
a'ah...pandai jage tahan la die...lg mahal bearing,lg kne extra care...padai EO n 2T yg elok2 ckit...kalo x jage 2 bende nie pakai bearing ape pun bley rosak... Smile Smile

nak btol2 utk race pakai ceramic C5...yg nie bru btol x sesuai utk daily use...

nie ade ckit keterangan pasal bearing yg aku jupe dlm tenet...

SKF Enduro - The Racing Spirit


SKF Enduro hadir dengan spesifikasi tangguh untuk menghadapi medan yang berat. Dilengkapi dengan (Advanced Technology) pada bearing roda mahupun bearing engine, menjadikan bearing ini memiliki daya tahan yang tinggi (durable).

Bearing Engine
Memanfaatkan (Advanced Super Hardening Process), yaitu proses perkerasan baja pada cincin-dalam bearing dan sangkar bolanya, kekerasan yang dihasilkan mampu menahan beban tiga kali lebih kuat. Clearance yang digunakan pada bearing ini, semakin menambah kehandalan performanya.

Bearing Roda
Bearing ini dilengkapi teknologi (Double Protection), yaitu proteksi pada kedua sisi bearing dengan menggunakan kombinasi tutup karet biru dan tutup metal. Tutup karet biru memiliki kualiti bahan yang lebih baik dibandingkan tutup karet standar (hitam). Kombinasi ini digunakan untuk memperoleh perlindungan yang sempurna dari kontaminasi partikel luar (tutup karet biru), namun tetap menjaga performa putarannya (tutup karet metal).
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 10:32 am

uiks..bahase ape tue Question k nice info..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 10:33 am

nazjb wrote:
sudah msok skf fibercage c3..memang zing2.tp nk kene runner pelan2 dulu sbb baru pas overhaul..block pun rebore lagi..cume masuk bearing tu kt crankshaft..tunggu sebulan utk uji bearing tu..dlm pantang nii
mmg baik dah tue,brape rm sebijik?..
Back to top Go down
koie06
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 15/06/2010
Age : 30
Location : Lembah Keramat

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 11:08 am

superjoemanito wrote:
uiks..bahase ape tue Question k nice info..
haha...entah la...bahasa org seberang kot... Laughing
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 7:30 pm

superjoemanito wrote:
nazjb wrote:
sudah msok skf fibercage c3..memang zing2.tp nk kene runner pelan2 dulu sbb baru pas overhaul..block pun rebore lagi..cume masuk bearing tu kt crankshaft..tunggu sebulan utk uji bearing tu..dlm pantang nii
mmg baik dah tue,brape rm sebijik?..

bearing ni beli kt kedai bearing skf.
harga RM38 SEBIJI..
bearing nie sebelah ader cover,sebelah xde cover
mahal ke murah ek???
1st time beli bearing kt kedai skf..
ader fag punyer,tapi nk kene order..
fag fiber hi-speed RM90 keatas..
Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 7:45 pm

superjoemanito wrote:
klu ade pakai la skf enduro fiber c3,kategori highspeed bearing gk,tahan n terjamin,klu blh jumpe lagi la,skrg seme dah jd c4,kt 125z cukup la c3 je,pakai c4 enjin mmg ringan,jgn terkejut top jd 'mati',nk2x lak sumbat full high speed bearing,sedar2x jem je atas h.way..
p/s=klu moto trn time function je blh la nk full fiber bearing ke ape..

err btol ke joe..takot lak aku denga, baru ingt nak g amik skf ceramic..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Dec 14, 2010 10:46 pm

poknik wrote:
err btol ke joe..takot lak aku denga, baru ingt nak g amik skf ceramic..
blh je,janji jgn sumbat full high speed bearing,kt crank dah memadai la..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 12:30 am

kenapa top mati pulak Question
bukan ke bearing yg lebih lamcar lg bagus...ape kaitan dgn bearing racing dgn top speed..
ayooo....mcm2 fkta dh ak dgr ni....
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 12:37 am

kwn2.....kalaw bunyi2 ala crittt critttt (mcm burung)...ni bunyi bearing rosak kew Question
ataw bunyi ring Question pelik bunyi ni kluar wktu pulas throttle je...
wktu lepas throttle xbunyi...
Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 1:05 am

ntah. tunggu otai jawab.

kalu aku jwb aku bedal piston ring da out.hahaha

top mati sebab gear 5 tarik panjang sangat, gear 6 out la.. Rolling Eyes

dpt bape markah ni aku jwb..hehe
Back to top Go down
koie06
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 15/06/2010
Age : 30
Location : Lembah Keramat

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 9:56 am

babet wrote:
kenapa top mati pulak Question
bukan ke bearing yg lebih lamcar lg bagus...ape kaitan dgn bearing racing dgn top speed..
ayooo....mcm2 fkta dh ak dgr ni....
bg pendapat aku yg x seberapa la...

bearing racing nie bukan takat lancar je...material yg digunakan ringan(bebola besi diganti ngan ceramic @ steelcage diganti ngan fibercage dsb)...

contoh:-

-bearing std,sprocket 15/38...bley dpt 180kmj dlm jarak 1kilometer...pastu moto mengerang sbb da limit...
-bearing racing,sprocket 15/38...bley dpt 180kmj dlm jarak 850meter...pastu moto mengerang sbb da limit...(pembaziran berlaku sbb ade lg 150meter br smp finish line)

so,dgn bearing racing kite mungkin boleh drop ratio sprocket ke 15/36 utk dptkan lbey topspeed dalam jarak 1kilometer tu...

otai2 tolong btolkan kalo salah...

nie ade video pasal bearing(full ceramic/single ceramic/stock)

http://www.youtube.com/watch?v=q4Tc1U1Tg34

ni ade ckit info pasal hybrid bearing...

http://www.timken.com/en-us/products/bearings/productlist/ball/precision/pages/ceramic.aspx#
http://www.bearingworks.com/products/hybrid_bearings.php
Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 10:57 am

tp pada high rpm yg memanjang menyebabkan blok calar la kn?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 1:41 pm

mksdnye pakai bearing yg sesuai untuk spec enjin,pakai bearing yg kaw2x,tpi karekter2x enjin x support untuk long used x gune gk,yg bwk pegi berlumbe lain la,sbb setiap karekter enjin yg dibina tue dah di'balancekan ngan part2x yg duk dlm enjin tue,contoh berat,ketahanan bahan,klu sumbat seme dlm enjin high speed bearing,tpi enjin x support,risiko overrem terjadi,so byk je perkara x diingini blh jd,wakaka..
p/s=sumbat high speed bearing kt crankshaft dah cukup la untuk moto2x biase nie..
contoh h.speed bearing,FAG je..






Back to top Go down
koie06
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 15/06/2010
Age : 30
Location : Lembah Keramat

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 15, 2010 3:25 pm

full hi-speed bearing moto track pakai la kot...moto wat daily use pakai kat crankshaft je...bearing lain mcm gearbox/balancer pakai C3 pun ok da...



Back to top Go down
ss110 unggu
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 23/11/2010
Age : 26
Location : PJ

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Dec 16, 2010 3:12 am

salam bro..
bearing skf o FAG lg bgos??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Dec 16, 2010 11:00 am

daripada situasi semestinye SKF,disebabkan ramai org pakai,kedai pun byk support,dipercayai n terjamin,sye mesti piley Laughing
Back to top Go down
koie06
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 15/06/2010
Age : 30
Location : Lembah Keramat

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Dec 16, 2010 11:48 am

blanje gamba ckit...hehe...



Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 7:24 pm

bearing fag 6205 TB P63 tu bape ringgit?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 7:43 pm

poknik wrote:
bearing fag 6205 TB P63 tu bape ringgit?
pomen ko recommended bearing nie ke?,dlm range rm40-50,klu ade jual stock lame2x tue,skrg yg ade yg kt atas die je..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 7:57 pm

babet wrote:
kwn2.....kalaw bunyi2 ala crittt critttt (mcm burung)...ni bunyi bearing rosak kew Question
ataw bunyi ring Question pelik bunyi ni kluar wktu pulas throttle je...
wktu lepas throttle xbunyi...

tlg....anyone ade jwpn yg kompem utk prsoalan ni?
Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 8:02 pm

superjoemanito wrote:
poknik wrote:
bearing fag 6205 TB P63 tu bape ringgit?
pomen ko recommended bearing nie ke?,dlm range rm40-50,klu ade jual stock lame2x tue,skrg yg ade yg kt atas die je..

xla, aku saje nak test bearing tu kat crank.
aku beli rm75 sketol. kat kotak die ade tulis 6205-TB-P6-C3
kat bearing tu je yg tulis 6205 TB P63
kedai tu kate fibre racing. aku kene kencing ke?
aku beli kat kdai sparepart sentul.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 9:03 pm

same cm kt atas tue?,mmg betul dah,tpi mahal skit la,xpe dah beli pun,klu nk usha bearing ke ape usha kt area2x jln sg.besi sblm bulatan pudu,mmg kedai jual bearing je,mcm2x pilihan bearing ade,harge pun murah..
Back to top Go down
poknik
Laskar Kelas I


Posts : 158
Join date : 05/11/2010
Age : 26
Location : shah alam, pauh limo, klate

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 9:37 pm

a'a sebijik cam ats.

kdai dekat area shell tu ke?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Dec 19, 2010 9:38 pm

poknik wrote:
a'a sebijik cam ats.

kdai dekat area shell tu ke?
a.ah..kirenye klu kt shell sblh knn ko la,sblh jalan menghala ke k.L..
Back to top Go down
Kazamasaga-san
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 15/12/2010

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Dec 22, 2010 12:39 pm

koie06 wrote:
blanje gamba ckit...hehe...




fuhh...memang mantopp!!!

Kawan nk tny cket, brpe kos sume nih siap workmanship?

lg 1, utk long term mcm mne? Kwn dgr bearing nih dh mantop, dia pnya manja pon lebih, nk kne bg peliciran yg mahal2 blaka..hehe..

nk try gak pkai, tupai kawan dh dkt 5 tahun pkai blok 0-0 lg, bnyi ring tuh ade la igt nk skali rebore silinder tuh pastuh msuk skali bearing nih...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Today at 6:00 am

Back to top Go down
 
Bearing di Enjin Motor
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: