.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bearing di Enjin Motor

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
carlz
Laskar Kelas I


Posts : 118
Join date : 23/05/2010
Location : Shah Alam, Selangor tetap indah...

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Mar 27, 2011 12:15 am

hahaha, tp ikut nasib gak....
mana la tahu kan tiba2 tokey kilang tu tarik ko jd special guest dia ker kan...
hahaha dia bwk msuk kilang tu sruh pilih la brg apa yg kita nk....
hahaha

Razz Razz Razz tongue tongue tongue
Back to top Go down
xopai
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 03/10/2010
Location : Seremban & Bangi

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Mar 27, 2011 4:16 am

hahahaha. Very Happy
ni kne tggu hari isnin nk pegi balik jalan ipoh.
beli kt office eh.
Back to top Go down
dynzpunk
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 28/09/2010
Age : 22
Location : sungai buloh

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Mar 28, 2011 12:07 pm

mantadkb wrote:
slow2 ma..
kalau tak pun..
simpan je.. bukan reput..
RM6+ seketul tu...
SKF ceramic... 3 kali ganda harga bearing enduro..



boley tanya x

makna nyea kalau aq nk pakai bearing skf ceramic nie.
kene beli semue bearing ceramic la ea

berapew ea total semue sekaly bearing skf ceramic tuh
Back to top Go down
dynzpunk
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 28/09/2010
Age : 22
Location : sungai buloh

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Mar 28, 2011 12:11 pm

WKQ4913 wrote:
aku pernah mintak quotation harge bearing dari Beltco tu,lagi murah dari beli direct kat SKF.. ke sebab aku pakai nama fakulti kejuruteraan Um..hehe

to anep : bearing dalam enjin ade 8 klau x silap

crankshaft : 2
gearbox : 4
balancer : 2

biase orang tukar yg mahal2 ka crankshaft je.. brand FAG paling mantap tapi susah nak jumpe yang genuine skang (portugal mari).. SKF pun orait gak,terbukti..

nak mantap pakai SKF ceramic,RM6+ seketol untuk crank,tapi sesuai untuk hi rpm je..

pakai SKF Enduro C3 pun dah ok,yang ni ringan sket berbanding standard..

nak lagi sedap pakai SKF fiber,lagi sedap SKF ceramic..

rujuk sini nak tawu lagi lanjut,bace kat sume link yg ade dalam page tu:

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php?PHPSESSID=8ac964491c666dfca7d94952815c88f9&topic=69034.0



uw aq nk beli bearing
senang2 boley order kat bro

nie bearing skf fiber lagy bagus ea dari beraing skf ceramic

.so berapa harga bearing fiber tuh.


Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Apr 07, 2011 8:25 pm

kalo nak murah untuk bearing SKF, sila ke dealer Cool

sebab saya perhatikan, harga dealer 2 kali ganda murah dari harga kedai..
Back to top Go down
dynzpunk
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 28/09/2010
Age : 22
Location : sungai buloh

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sat May 14, 2011 1:07 pm

WKQ4913 wrote:
Kaer wrote:
bearing skf seketul $26 je..??
aritu kdai spare part kate $30++..
pergh..
mark-up lbey kdai tuh..
huk huk..

a..ah yg penting ori.. SKF fiber C4 Rm27.. SKF ceramic Rm65 je,pakai ni mmg best layan top speed / hi rpm..



bro kalau aq nk 1set bearing skf cremic uh. agx2 berape rege nye semue sekali
Back to top Go down
naem 2345
Bintara Muda


Posts : 424
Join date : 25/08/2010
Age : 25
Location : keratong-jengka town....

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue May 17, 2011 2:16 pm

bearing fibre x tahan lame kn..??
abg aq pkai kat tupai dye kjap jew barai...bau hangit jew...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue May 17, 2011 7:22 pm

pakai bearing jns2x tue care maintain kene lebih dari maintain bearing biase,blh je thn lame klu kene cara maintain..
Back to top Go down
h@ziQ
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 14/04/2010
Location : KLANG

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue May 17, 2011 8:04 pm

bearing skf enduro,ceramic & fiber mmg ringan dan ada kelebihan masing2 (terutanya utk bg ringan enjin) dari segi performance.Tapi perlu diingat cara rider motor mainkan peranan waima bearing standart pun yang dipakai kalau kaki rembat setiap masa tak kira masa ketika mmg cepat jahanam,hangit,hancur,luluh la bearing tu.
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue May 17, 2011 8:48 pm

metul 2.sokong 100%..
start muto 5minit kasi panas enjin...
baru r leh jln..bearing lebih thn lame..
biar 2t running,myk hitam sumer...
bwk scare berhemah..lagi r bearing 2 tahan lebih lame....
Back to top Go down
wan2pai
Laskar Kelas I


Posts : 119
Join date : 09/12/2009
Location : sabah

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Jul 19, 2011 11:52 am

motor aku nih.... jadi dah balik penyakit dia..maalah bearing enjin .ari tu dah buat dah...
siap tukat crank cast baru lagi tu....matainahhh....
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Sep 07, 2011 9:10 pm

as salam semua...
nk tnye klu mcm bearing cap fag ni die mmg bearing racing je ke? ke ade yg utk std pnye tp cap fag..n fag ori made in mne eh?
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Sep 08, 2011 4:04 pm

su wrote:
as salam semua...
nk tnye klu mcm bearing cap fag ni die mmg bearing racing je ke? ke ade yg utk std pnye tp cap fag..n fag ori made in mne eh?
Made in portugal
Tapi susah dah nak dapat yang portugal skrang.
Fag ori duk sekotak setiap bearing.. bukan 1 set
Sebab ada yang pernah beli 1 set.. fag tiruan
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Thu Sep 08, 2011 8:38 pm

owh...mcm tu...thanks bro.... Smile
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Sep 12, 2011 2:17 pm

wan2pai wrote:
motor aku nih.... jadi dah balik penyakit dia..maalah bearing enjin .ari tu dah buat dah...
siap tukat crank cast baru lagi tu....matainahhh....

kenapa ni geng?...kali sebab crankshaft x balance tu yg makan bearing..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
boy fei cai
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 27/06/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Wed Nov 23, 2011 8:40 pm

assalamualaikum..halu semua otai2 tupai...huhu sy newbies nak bertanya...ada x bearing skf c3 ceramic? law ada hrga bape rm?? sape2 otai2 yg tawu kod penuh bearing skf 6205 ceramic?? tolong yea otai2 sekalian....moto sy umah bearing da bertukang...magnet pusing pun da mcm sportrim pecah bearing dah..huhu nak oberhaul tu yg teringin nak pakai zing zing tue..hehe
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Apr 17, 2012 7:50 am

salam otairians.... sapa kat cnie tokey bearing, or kawan nye ad jual bearing or kawan kepada kawan nye ada jual bearing... sy nak obehol dah ni, nak cari fullset bearing...
skf pon jadik...

terdesak dah ni.. moto da cam lori sampah da enjen...
lau ada mintak tlg pm or msge no sy keyh... 0175109881...
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Aug 12, 2012 10:16 am

bender wrote:
salam otairians.... sapa kat cnie tokey bearing, or kawan nye ad jual bearing or kawan kepada kawan nye ada jual bearing... sy nak obehol dah ni, nak cari fullset bearing...
skf pon jadik...

terdesak dah ni.. moto da cam lori sampah da enjen...
lau ada mintak tlg pm or msge no sy keyh... 0175109881...

Cuba bro search kat FB nama SAISOKU HASHIRIYA..dia tokei bearing tu..aku beli full bearing utk tupai aku dr dia..bearing SKF..
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Aug 13, 2012 2:59 pm

adeqyana wrote:
bender wrote:
salam otairians.... sapa kat cnie tokey bearing, or kawan nye ad jual bearing or kawan kepada kawan nye ada jual bearing... sy nak obehol dah ni, nak cari fullset bearing...
skf pon jadik...

terdesak dah ni.. moto da cam lori sampah da enjen...
lau ada mintak tlg pm or msge no sy keyh... 0175109881...

Cuba bro search kat FB nama SAISOKU HASHIRIYA..dia tokei bearing tu..aku beli full bearing utk tupai aku dr dia..bearing SKF..

yess thats him... da amek da kt dy SKF fiber... da 3bulan pkai... alhamdulillah.. x de msalah... enejn semuuutt...
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Tue Aug 14, 2012 9:40 am

bender wrote:
adeqyana wrote:
bender wrote:
salam otairians.... sapa kat cnie tokey bearing, or kawan nye ad jual bearing or kawan kepada kawan nye ada jual bearing... sy nak obehol dah ni, nak cari fullset bearing...
skf pon jadik...

terdesak dah ni.. moto da cam lori sampah da enjen...
lau ada mintak tlg pm or msge no sy keyh... 0175109881...

Cuba bro search kat FB nama SAISOKU HASHIRIYA..dia tokei bearing tu..aku beli full bearing utk tupai aku dr dia..bearing SKF..

yess thats him... da amek da kt dy SKF fiber... da 3bulan pkai... alhamdulillah.. x de msalah... enejn semuuutt...

Nak tanya bro la,SKF fiber C4 ke?atau ada kod lain?aku xtau sgt pasal bearing ni.
Back to top Go down
G.i.joule
Laskar Muda


Posts : 23
Join date : 27/09/2010
Age : 24
Location : KOTA TINGGI~~PENANG

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Sep 23, 2012 4:42 am

klaw ad kod tn9..mksudnye cage die fiber jugak..
klaw xd cage die steel laa tu..klaw salah xtaw laa..hehe
tp sblum tu nk tnye..skf ceramic tn9 c4 made in indonesia sy pkai xd bunyi zing2 pun..
kew mmg mcm tu..?die just ringgan sikit dr yg biase aje..
Back to top Go down
SAA1729H
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 01/10/2012

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sat Oct 13, 2012 2:56 pm

nak kongsi sikit masalah saya sekarang ne..

1st day aku dengar bunyi enjin aku dah macam cengkerik bepesta dah..
2nd day aku troubleshoot tupai aku rupa rupanya cable 2t putus, jadi piston dan blok aku calar bilar..
3rd day aku p potong blok, ambik piston size baru, pasang balik cable throttle@2t baru, EO baru.. lepas tu aku pasang balik head blok n piston aku, TAPI MASIH JUGA CENGKERIK TU BEDANGDDUT DALAM ENJIN saya.

kesimpulan nya adakah CONNECTING ROD aku dah barai atau BEARING dalam enjin yg barai?
tolong otai2 sampai makan pun tak lalu dah ne memikirkan tupai kesayangan saya yg terkena penyakit cengkerik. Crying or Very sad
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Sun Oct 14, 2012 6:57 pm

SAA1729H wrote:
nak kongsi sikit masalah saya sekarang ne..

1st day aku dengar bunyi enjin aku dah macam cengkerik bepesta dah..
2nd day aku troubleshoot tupai aku rupa rupanya cable 2t putus, jadi piston dan blok aku calar bilar..
3rd day aku p potong blok, ambik piston size baru, pasang balik cable throttle@2t baru, EO baru.. lepas tu aku pasang balik head blok n piston aku, TAPI MASIH JUGA CENGKERIK TU BEDANGDDUT DALAM ENJIN saya.

kesimpulan nya adakah CONNECTING ROD aku dah barai atau BEARING dalam enjin yg barai?
tolong otai2 sampai makan pun tak lalu dah ne memikirkan tupai kesayangan saya yg terkena penyakit cengkerik. Crying or Very sad

sama cam aku, tapi lg teruk bnyi, bunyi org bertukang/enjen pajero.. ak nye kes overhaul je, tuka rod, crankshaft bearing. setel...

Back to top Go down
SAA1729H
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 01/10/2012

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Oct 15, 2012 1:21 am

owh mcm tu.. nak pakai brand apa untuk bearing ngan rod? untuk heavy duty jer tak payah racing2..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Mon Oct 15, 2012 4:42 pm

SAA1729H wrote:
owh mcm tu.. nak pakai brand apa untuk bearing ngan rod? untuk heavy duty jer tak payah racing2..

pakai yg ori pnya
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bearing di Enjin Motor   Today at 4:08 pm

Back to top Go down
 
Bearing di Enjin Motor
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: