.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jenis Blok N Head Yg Digunakan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Sun Sep 05, 2010 2:01 pm

memang betul ape yang kunak cakap tu... tak banyak beza blok Y ngan I...
beza sikit je kot... beza kat sleeve.. Blok Y-1 macam tebal skit dari blok I...
itu dari pandangan mata kasar aku la..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
haizamlee
Laskar Kelas I


Posts : 150
Join date : 21/08/2009
Age : 30
Location : kuching

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 12:43 am

blok aku i-2 kalo x silap...hehe...janji blok ori...bkn lesing or local...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 1:03 am

cmtu rupenye kewujudan Y-1, Y-2, I-1, I-2 terbaek lah info ko kunak... up reputation

eh, tapi ak nk tanye, knape lepas I-2 kuar tahun 2006-2008, yamaha stopkn blok I-2 n kuarkn balik I-1 mcm kat blok 125z latest?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 1:05 am

aha... dah sepam banyak2 kat sini.. aku lupa nak bagitau blok head moto aku pulak..
blok n head moto aku still guna blok head original Y125Z.. belum sampai seru nak tukar blok RXZ or TZM.. blok LC lagi la tak terpikir langsung...
korang semua citer pasal blok I & Y ni.. tu blok untuk moto ape...
setahu aku blok RXZ pun ade tulis Y-1,Y-2, Y-3..
hehehe.. biasa la.. aku tak pandai sangat pasal teknikal2 moto ni...
memang FAIL..

ala.. daksic.. tu ko takyah tanya kunak..
sebab benda tu decide by Yamaha..
benda tu ko kena tanya engineer Yamaha..
bukan staf production..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 1:11 am

mantadkb wrote:
aha... dah sepam banyak2 kat sini.. aku lupa nak bagitau blok head moto aku pulak..
blok n head moto aku still guna blok head original Y125Z.. belum sampai seru nak tukar blok RXZ or TZM.. blok LC lagi la tak terpikir langsung...
korang semua citer pasal blok I & Y ni.. tu blok untuk moto ape...
setahu aku blok RXZ pun ade tulis Y-1,Y-2, Y-3..
hehehe.. biasa la.. aku tak pandai sangat pasal teknikal2 moto ni...
memang FAIL..

ala.. daksic.. tu ko takyah tanya kunak..
sebab benda tu decide by Yamaha..
benda tu ko kena tanya engineer Yamaha..
bukan staf production..

kn kunak ckp die keje ngn syarikat jepun...mane la tau die ad info jgk psal soalan ak tu...ko jgn nyampuk...ak tanye kunak la...bkn tanye ko
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 1:33 am

sebab dier takbagitau kompeni dier buat benda ape..
ape yang dier bagi tu info pasal moulding..
benda macam tu basic untuk semua...
macam tupperware...
macam engine kerita
macam engine moto..
macam periuk nasi..
macam spender & boxer..
tapi tak macam manusia...
hehehe.. bukan kunak je... ultra pun tau pasal ni.. aku teka je.. hehehe

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 1:36 am

ko jgn maen teka je rax....kite tunggu jwpn dr kunak...ak lg percaya info dr die...ko tau hentam je...
Back to top Go down
kUnAk
Laskar Muda


Posts : 64
Join date : 06/03/2010
Age : 30
Location : Kunak, Sabah

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 8:06 am

Kata rax tu ada betulnya. Benda ni bergantung pada proses kejuruteraan dan proses pengeluaran. Sebab Yamaha kluarkan blok i-1 sebagai blok yang latest hanya pihak dalaman proses je yang tau.

Gambaran kat tempat keja aku macam ni ( bukan kat kilang Yamaha k ) ..

Untuk produk yang mendapat permintaan tinggi dari proses moulding dan pressing, perkara ni tak asing kerana dalam satu masa yang sama, pihak kejuruteraan akan menyediakan dua acuan yang mana acuan A sebagai acuan utama dan acuan B sebagai acuan gantian.

Acuan gantian ni wujud adalah untuk memastikan proses pengeluaran berjalan dengan lancar jika acuan utama mengalami kerosakan dan memerlukan tempoh yang lama untuk baikpulih.

Benda ini boleh berlaku SEBALIKNYA jika acuan B (acuan yang latest yang dah di upgrade kononnya) mengalami banyak masalah sehingga tidak dapat menghasilkan produk langsung. Maka, acuan A akan digunakan semula selagi ia masih mematuhi standard kualiti yang diperlukan.

Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Mon Sep 06, 2010 7:57 pm

hehehe....
ducksicks.. ko ingat aku main hentam je ke??
ko ingat senang2 ke nak bagitau orang pasal benda2 camtu?
tu pasal orang dalaman n engineer yang terlibat sahaja yang tau sebab benda2 macam tu ditukar..
satu info penting bocor.. boleh mempengaruhi $$$$ kampeni..
and dah terang2 kunak bagitau yang dier bukan kerja untuk kilang yamaha...
sia2 je ilmu ko mase kerja kilang panasonic tu..
tu la.. asik ngorat operator je.. taknak belajar...
aku yang tak pernah kerja kilang pun boleh agak benda macam ni...
ko yang pernah kerja kilang pulak tak tau benda2 basic macam ni..

Arrow jom ramai2 tembak darksics miahahahahahhahahhahahahhahahahhahahahhahahahaha

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
kyrasbc
Laskar Muda


Posts : 44
Join date : 08/08/2010
Age : 30

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Tue Sep 07, 2010 10:13 pm

superjoemanito wrote:
kyrasbc wrote:
nk tnya skit la..kalo piston dah beso lubang kt head kene beso gak ker?
biasenye org modi squish band kt head tue mengikut saiz piston,klu setakat saiz piston kecik2x x pyh buat pun xpe bro..

oo...tp aku msh lg tak faham..bru nk berjinak2 ngn modi..hehe..kalo dah reboo sure piston kene ikut saiz blok eh?kire piston pun kene pki yg besar skit eh?
Back to top Go down
kyrasbc
Laskar Muda


Posts : 44
Join date : 08/08/2010
Age : 30

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Tue Sep 07, 2010 10:26 pm

chocolate wrote:
perghh bleh buat kuih raya le camni kl sedap..y-1 ooo y-1 mana ngko,aku nak isi dlm balang kueh nie~

blok y-2 dah habis bikin vs blok i-2 dah bikin vs blok lokel taiwan mari piston obersize dah bikin = sumer hancus@calar@piston tembus kl silap porting + set minyak kurang + x reti bawak

sumer bwk atas lpt sama jer rasa,time panas kompem lemau gak,kl bwk time malam jer baru sedap menjilat jari wewehehehehe~

bro bleh tak terangkan lebih lnjut cara2 "xreti bawak" yg leh bg effect kat blok..sbb terlalu lenjan ker..tak pun bwk slow ker (low RPM)....ambo tak faham la..bru ingt nk modi blok skit...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 08, 2010 1:25 am

kyrasbc wrote:
oo...tp aku msh lg tak faham..bru nk berjinak2 ngn modi..hehe..kalo dah reboo sure piston kene ikut saiz blok eh?kire piston pun kene pki yg besar skit eh?
mesti la bro,klu dah rebore <-- luaskan diameter silinder blok,mesti kene pakai piston yg fit ngan blok tue,so lagi besar ar piston kene pakai..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 08, 2010 1:36 am

kyrasbc wrote:
bro bleh tak terangkan lebih lnjut cara2 "xreti bawak" yg leh bg effect kat blok..sbb terlalu lenjan ker..tak pun bwk slow ker (low RPM)....ambo tak faham la..bru ingt nk modi blok skit...
mungkin mksd coco tue dari segi cara kawal throttle n gear dlm situasi yg berlainan,contoh klu nk naik bukit atau trn bukit,kene pandai main throttle n gear sbb nk kawal rpm dlm situasi tue,klu main perah je berisiko la kene jem ape jadahnye lagi Twisted Evil aku pun x tau sgt sbb lyn block modi biase2x je Razz
Back to top Go down
rizal
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 17/07/2010
Age : 28
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 8:32 pm

ade x sape2 yg nk jual blok original..xkisahla Y1 @ y2..
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 8:44 pm

rizal wrote:
ade x sape2 yg nk jual blok original..xkisahla Y1 @ y2..
rse2 ad.. cbe tgok kt thread urusniaga automotif..

_________________
Back to top Go down
rizal
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 17/07/2010
Age : 28
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 9:00 pm

ak ahli bru..bru nk berjinak dgn 125z..forum ni pun ak blum explore hbs lgi..k..ak cbe cri...
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 9:02 pm

baper RM berani? blok ade je..
cume tengok ko bajet baper rm la..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
vista1010
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 24/07/2010

PostSubject: Kehairanan..   Wed Sep 22, 2010 10:17 pm



Kwn2, leh tanya tak..nape eh dekat mudah.com, org berlumba2 nak jual blok dorang..blok ori motor lak tu..mostly saiz 0.25 dan ke atas..pernah gak jumpa 0.00 lagi..nape eh..?nape eh??

klu dorang jual, dorg lak nk pakai blok ape utk motor dorg??n nape dorang sanggop jual blok ori dorang??ada yg leh bg jawapan x??

ade ke blok yg lg tahan dari yg ori nye??n atas reason ni, dorg jual blok dorg ke??

ade sapa tau harge blok BARU x??klu jepon brape riban??klu thai lak berapa??

sorry ah byk tanye..aku sdg dlm proses nak cari blok ni sbnrnye..thanx in advance...

Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 10:35 pm

org jual sb nk duit,mgkin dorg dh byk blok spare,or pkai blok racing or blok suam2 kuku Very Happy
setau aku xda lg blok yg lg than dr blok ori ni...harga blok baru jenis I-1,2 3rtus lbih aku tye kt sri muda shah alam.xtau la brape lebih tu.
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 10:58 pm

vista1010 wrote:


Kwn2, leh tanya tak..nape eh dekat mudah.com, org berlumba2 nak jual blok dorang..blok ori motor lak tu..mostly saiz 0.25 dan ke atas..pernah gak jumpa 0.00 lagi..nape eh..?nape eh??

klu dorang jual, dorg lak nk pakai blok ape utk motor dorg??n nape dorang sanggop jual blok ori dorang??ada yg leh bg jawapan x??

ade ke blok yg lg tahan dari yg ori nye??n atas reason ni, dorg jual blok dorg ke??

ade sapa tau harge blok BARU x??klu jepon brape riban??klu thai lak berapa??

sorry ah byk tanye..aku sdg dlm proses nak cari blok ni sbnrnye..thanx in advance...


nk wat cmne, byk sgt 125z hilang, oleh itu, bykla sparepart ori 125z ni...

mampu ker nk beli blok ori BARU? kalau mampu pn, rasanya takkan beli..
blok dlm RM550...siap piston ori yamaha japan + ring yamaha japan total dlm RM1K jer..
blok ada original HLYM jer...tak pasti made in mane...

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Wed Sep 22, 2010 11:07 pm

setiap hari ade la 2-3 bijik 125z hlg kt area k.L,k.L je tuh..blm lain2x tmpt lagi,so byk la bloknye,klu cari kt s.part dpt la skit murah kot,beli blok seken sudah,klu blok baru kene cari piston + ring + stud head + stud ejos lagi,hbs byk gk la rm tue,blok 125z skrg made in s.alam je..dulu aku byk la koleksi blok s.alam mari,mmb keje sane,hari2x bwk kuar blok Laughing
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Thu Sep 23, 2010 12:16 am

salam. klu kita bli blok "panas" makin sronok la dorang. Moto kita pn tkt nt jd "panas" gak
Back to top Go down
gilgamesh88
Laskar Kanan


Posts : 330
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : wang ulu yg best....

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Sat Sep 25, 2010 7:31 pm

salam sume...
nak tnye kekurangan dan kelebihan blok racing...
dari segi performance,minyak,durability,setting...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Sat Sep 25, 2010 10:45 pm

blok racing = modi dari block ori ke?,ataupun blok racing kedai mari tue?..
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Sat Sep 25, 2010 10:56 pm

maksud dia blok racing dr kedai tu kot?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jenis Blok N Head Yg Digunakan   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Jenis Blok N Head Yg Digunakan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Segala Persoalan V6
» Futsal N Bola Sepak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: