.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bengkel Motor

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:31 pm

aku suka TE sbb buatan dia kemas sket banding ngan lain2,lg satu kecik UTM racing bgtau TE ni kira second rate lps ART..soo nak pki ART mahal sgt,dpt TE pun jadi ler

hehe dah lama pki pun ada kuar gak bunyi,ni blok ori aku tunggu masa je nak rebore,tgk ring cam dah ada gap ngan silinder
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:36 pm

mtor aku skang nih... da bunyik balik dah... mase tukar sport rim
arituh... kat kedai kat puchong aritu... pomen tuh da sound da... "bro,
lu punya perut suda bunyik"... bile mase lak perut aku bunyik...
upernyer perut motor... ekekeke...

arituh brade kat bengkel nih
promote brand Faito... aku search kat internet... macm kureng jer brand
Faito nih... huhu... even brand nih brand racing... tapi mcm xbape nk
ok laa...

pape nnti aku try la gi sck tuh... thanks bro...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:40 pm

chocolate wrote:
aku suka TE sbb buatan dia kemas sket banding ngan lain2,lg satu kecik UTM racing bgtau TE ni kira second rate lps ART..soo nak pki ART mahal sgt,dpt TE pun jadi ler

hehe dah lama pki pun ada kuar gak bunyi,ni blok ori aku tunggu masa je nak rebore,tgk ring cam dah ada gap ngan silinder

ok la tue,block standard saiz brape?..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:42 pm

geeks wrote:
mtor aku skang nih... da bunyik balik dah... mase tukar sport rim
arituh... kat kedai kat puchong aritu... pomen tuh da sound da... "bro,
lu punya perut suda bunyik"... bile mase lak perut aku bunyik...
upernyer perut motor... ekekeke...

arituh brade kat bengkel nih
promote brand Faito... aku search kat internet... macm kureng jer brand
Faito nih... huhu... even brand nih brand racing... tapi mcm xbape nk
ok laa...

pape nnti aku try la gi sck tuh... thanks bro...

ape yg dah bunyi tue bro?..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:46 pm

nie pic piston TE tue ,dlm die ade tulis japan xsilap aku,untuk tatapan semua,piston second rate bak kate bro choko ..







Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:06 pm

superjoemanito wrote:
geeks wrote:
mtor aku skang nih... da bunyik balik dah... mase tukar sport rim
arituh... kat kedai kat puchong aritu... pomen tuh da sound da... "bro,
lu punya perut suda bunyik"... bile mase lak perut aku bunyik...
upernyer perut motor... ekekeke...

arituh brade kat bengkel nih
promote brand Faito... aku search kat internet... macm kureng jer brand
Faito nih... huhu... even brand nih brand racing... tapi mcm xbape nk
ok laa...

pape nnti aku try la gi sck tuh... thanks bro...

ape yg dah bunyi tue bro?..

fuh... siap gambr piston TE tuh.. cantik bro... kalau nak tukar pasni.. aku nk wat sndiri jer la... mmber aku kat sini tau gak sket2 nak repair... otai2 sini pun leh tolong ajar gak kan...

bunyik tuh mcm bunyik rod... tapi xkan lah rod dah bunyik.. baru bape bulan overhaul.. huhuhu.. x pun die punyer piston ring die ... macam mane nk kenal pasti bunyik tuh dari rod or piston ring bro?...
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:23 pm

weh,jgn la quote kata2 aku tu,nmpk kat org malu la hahaha

yeargh tu dia piston TE,siap ada tulis 5bu lg

pergh bapaknya besar saiz 2.00,piston ring ko pki apa?
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:33 pm

chocolate... bese piston besar gitu bape eh?.... kalau standard saiz piston bape je?

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:36 pm

jgn la pemalu choko,ngan awek xmalu lak,khe3x,piston saiz max untuk 125z,aku pakai ring RK
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:42 pm

yg dia tulis 2.0 tu maknanya dah 2.0mm oversize dr piston asal..piston asal xde tulis nombor camtu..yg asal moto surface dia cuma ada anak panah je tunjuk mana depan mana blkg

hehehe ngan awek lg la aku malu,stakat usha jauh2 tu xpe la hahahaha
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:49 pm

oooo... so.. begitu... actually ad bape saiz piston2 nih?... dari standard smpi ke saiz yang paling besar?...

kalau piston da besar, piston ring kene tukar, blok pun kene rebow ikut saiz piston tuh kan?....

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 9:57 pm

saiz plg besar utk piston 125z ialah 2.00 oversize..skali rebore dah 0.25 oversize,soo bleh rebore 8 kali utk piston stended 125z..err rasanya mende ni dah ada kat thread lain,cuba tgk topik2 yg berkaitan
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 10:04 pm

topik piston kan?... aku da try search.. xjumpe.. huhu..ke aku gi forum len... ... ekekke

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 10:14 pm

ko gi forum lowyatt ke? kehkehkeh

try cari kat topik blok xpun topik modifikasi
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 10:48 pm

Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Sep 14, 2009 5:32 am

chocolate wrote:
ko gi forum lowyatt ke? kehkehkeh

try cari kat topik blok xpun topik modifikasi

hehe.. kat lowyat kang jumpe care nk mengupgrade pc lak kang... hehe...

superjoemanito wrote:
lowyatt.net,khe3x,try nngk kt sini..

http://125z.darkbb.com/diskusi-motosikal-f4/korek-potong-rebore-port-polish-blok-potong-head-t57.htm

http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/beza-blok-racing-dan-blok-ori-lay-oversized-t174.htm

fuh... jumpe gak akhirnyer... hehe... tq bro... lepak ofis kang kasik khatam thread nih...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Sep 14, 2009 2:12 pm

joe,brape rege piston TE tu n ring RK? ko dah tanyekan tempat ko porting blok tu?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Sep 14, 2009 7:02 pm

WKQ4913 wrote:
joe,brape rege piston TE tu n ring RK? ko dah tanyekan tempat ko porting blok tu?

piston TE tu rm34..
ring RK lak rm24..

harga dlm camtue la,tmpt porting block aku xpegi lagi la wan,nnt dah pegi aku update..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Sep 14, 2009 11:49 pm

superjoemanito wrote:
WKQ4913 wrote:
joe,brape rege piston TE tu n ring RK? ko dah tanyekan tempat ko porting blok tu?

piston TE tu rm34..
ring RK lak rm24..

harga dlm camtue la,tmpt porting block aku xpegi lagi la wan,nnt dah pegi aku update..

aik lagi murah dari TOP..try usha piston TKRJ plak..RM60 klau x silap aku..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Sep 14, 2009 11:57 pm

WKQ4913 wrote:
aik lagi murah dari TOP..try usha piston TKRJ plak..RM60 klau x silap aku..

rase2 cam xde je,nnt aku update blk..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Sep 15, 2009 9:17 am

bro.. kalau enjin da byi... tukar piston dengan piston bleh ok x?...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
hydar
Bintara Kanan


Posts : 737
Join date : 22/06/2009
Location : shah alam

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Sep 15, 2009 10:30 am

mantadkb wrote:
venom wrote:
mantadkb wrote:
Huhu.. aku ni tak tau sebenarnye nak gi mane.. nak repair motor aku tu.. tapi takut ditipu@disembelih tokey kedai.. dalam kepala aku ni.. nak gi YY pang punye workshop.. atau nak gi kat area titiwangsa, tempat yang direkemen oleh sorang member MBC.. atau ade tempat lain yang geng2 tupai boleh rekemen.. hehehehe.. juga boleh rekemen bengkel korang buat motor kat area korang.. Razz Razz

ni tempat yg sama ke?? --> http://125zowners.21.forumer.com/viewtopic.php?t=159

yu.. rasanya tempat yang sama sebab budak yang rekemen ni memang bagi saye number phone die.. memang same.. tapi tempat ni jauh la.. nak try gi sane jugak tapi xpasti lagi la.. sebab jauh.. susah nak gi tengok moto.. bro venom dah pernah try tempat ni tak.. tad saye pegi SCK.. mintak repair motor.. die charge saye RM214.. bagi saye memang mahal.. so harap2 kualiti same dengan harga la.. benda yang tukar+repair..
1. buat trait baru kat blok.. gara2 dijahanamkan oleh kedai sebelum ni..
2.tukar cable RPM
3. Rebore blok
4. Piston+ring+bearing
5. minyak hitam
6. upah repair
korang rase rege ni berpatutan ke? sebenarnyer.. pomen tu suruh saye overhaul.. tukar rod.. bearing n macam2 lagi.. lepas tu ade sorang pomen.. muda lagi.. gi bisik kat saye.. 'jangan overhaul.. rod bearing kat dalam tu still ok g.. memang semua motor macam tu.. ade goyang sikit.. rebore n tukar piston je dah cukup'.. huhu.. nasib aku sangat baik.. sebab pomen kecik tu bagi warning kat aku awal2.. kalau tak.. lagi mahal..

mantadkb.pomen kecik tu yg muka dye mcm melayu sikit ek?tu pomen pling pndai kat situ.ak buat moto dulu ngan dye la.mcm2 dye tau.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Sep 15, 2009 11:56 am

geeks wrote:
bro.. kalau enjin da byi... tukar piston dengan piston bleh ok x?...

ape maksud tukar piston dengan piston?

kalu enjin x bunyik cane nak gerak..hehe..

ade 2 bunyik yg biase kedengaran..biler ko stat enjin,try tarik clutch,kalo ade bunyik yg ilang then klau ko lepas ade bunyik balik tu namanye bunyik kat mangkuk klac..takde effect buruk melainkan bunyik yg kurg sedap didengar je nak ilang bunyik g rivert mangkuk klac..

bunyik kedua adelah bunyik ring dimane adelah normal untuk sesebuah motor 2 stroke .. die akan bunyik biler enjin ko berfungsi.. klau bunyik dah kuat sgt,sampai same bising ngan bunyik ekzos,so tukala piston ring,tapi biasenye org tuka ngan piston n rebore skali,nak kasi fit n ade compression balik..

sekian penerangan tengahari ini..sebarang kemusykilan silelah kemukekan..yg berkaitan dgn topik shaja n yg sedang dibincangkan..tq
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Sep 15, 2009 12:10 pm

WKQ4913 wrote:
geeks wrote:
bro.. kalau enjin da byi... tukar piston dengan piston bleh ok x?...

ape maksud tukar piston dengan piston?

kalu enjin x bunyik cane nak gerak..hehe..

ade 2 bunyik yg biase kedengaran..biler ko stat enjin,try tarik clutch,kalo ade bunyik yg ilang then klau ko lepas ade bunyik balik tu namanye bunyik kat mangkuk klac..takde effect buruk melainkan bunyik yg kurg sedap didengar je nak ilang bunyik g rivert mangkuk klac..

bunyik kedua adelah bunyik ring dimane adelah normal untuk sesebuah motor 2 stroke .. die akan bunyik biler enjin ko berfungsi.. klau bunyik dah kuat sgt,sampai same bising ngan bunyik ekzos,so tukala piston ring,tapi biasenye org tuka ngan piston n rebore skali,nak kasi fit n ade compression balik..

sekian penerangan tengahari ini..sebarang kemusykilan silelah kemukekan..yg berkaitan dgn topik shaja n yg sedang dibincangkan..tq


hahaha... sorry... piston ring mksd aku... kalau xpayah rebore leh x?... tukar piston ngan ring die jer?...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Sep 15, 2009 12:16 pm

geeks wrote:
WKQ4913 wrote:
geeks wrote:
bro.. kalau enjin da byi... tukar piston dengan piston bleh ok x?...

ape maksud tukar piston dengan piston?

kalu enjin x bunyik cane nak gerak..hehe..

ade 2 bunyik yg biase kedengaran..biler ko stat enjin,try tarik clutch,kalo ade bunyik yg ilang then klau ko lepas ade bunyik balik tu namanye bunyik kat mangkuk klac..takde effect buruk melainkan bunyik yg kurg sedap didengar je nak ilang bunyik g rivert mangkuk klac..

bunyik kedua adelah bunyik ring dimane adelah normal untuk sesebuah motor 2 stroke .. die akan bunyik biler enjin ko berfungsi.. klau bunyik dah kuat sgt,sampai same bising ngan bunyik ekzos,so tukala piston ring,tapi biasenye org tuka ngan piston n rebore skali,nak kasi fit n ade compression balik..

sekian penerangan tengahari ini..sebarang kemusykilan silelah kemukekan..yg berkaitan dgn topik shaja n yg sedang dibincangkan..tq


hahaha... sorry... piston ring mksd aku... kalau xpayah rebore leh x?... tukar piston ngan ring die jer?...

motor ko dah lame x tuka piston n ring ke?seeloknye rebore,sebab klau tuka pun t ruang silinder ko still dah ade gap,loss compression nanti..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bengkel Motor   Today at 11:01 am

Back to top Go down
 
Bengkel Motor
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: