.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bengkel Motor

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Fri Jul 24, 2009 5:53 pm

bro...bengkel area kelate@terengganu ada x??
yang memang buleh repair muto btol2 atau mostly ada sparepart original..??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
hasrul_90
Support Crew
Support Crew


Posts : 339
Join date : 12/06/2009
Age : 26
Location : K.Terengganu

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sat Jul 25, 2009 7:28 am

he2...klu area k.bharu aku tau ar...
aku pun slalu antar motor sane gak..
klu ko nak tau..ko roger aku...
die pomen main race malam2 minggu...
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sat Jul 25, 2009 8:49 am

mazakim wrote:
sapa taw bengkel ni I&S WIRA kt setiawangsa.....ak tgk kt 125zowner
specialist 125z ka ni bengkel Question

kedai tu la aku slalu hntar moto masa aku kt KL dulu.
pomen dia mmg specialist 2 stroke,pomen tu nama zam.
ok la bengkel tu,owner kedai ngan pomen2 ctu pn peramah ja Laughing
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Jul 27, 2009 11:49 am

adehh..pg tadi nk g keje start moto ok spi stesen myk enjin xmo padam scratch terpaksa la ak trk choke...wiring prob...ak pon g ler setiawangsa dr cheras semata2 nk test kdi I&S nie....hmm time nk jalan jauh nie meragam plak...tak psl2 amik emengency leave hehe...sayang owhh cuti
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Jul 27, 2009 3:41 pm

motot dah ok td g amik...berbaloi giler ak rs dier charge RM8 sahaja tuk wiring
lega ak... What a Face klu anta bengkel kt uma ak....asal tinggal motot abis la diorg kelentong itu rosak ini rosak Evil or Very Mad masalahnya ialah wiring alarm ak prob...dah 2 tahun dier duk dlm tu ujan panas tuan dier redah jer hehehe...padan muka sep baik 8 inggit kne 80 ??? hulur la kt ak sorang singgit wat isi minyak g PD kuikuikui Laughing
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Jul 27, 2009 3:58 pm

mmg murah pn kt I&S Wira tu..
pomen ngan owner org melayu,senang nk kawtim skit Very Happy
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Mon Jul 27, 2009 7:57 pm

bro hasrul,pe nama kedai kat KB tu??aku yg idup 22 tahun kat kelate xpenah pun anto kat kedai KB..sume wat dekat2 umah je...Smile
Back to top Go down
http://www.syok.org/
hasrul_90
Support Crew
Support Crew


Posts : 339
Join date : 12/06/2009
Age : 26
Location : K.Terengganu

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Jul 28, 2009 1:50 am

ihsanxx wrote:
bro hasrul,pe nama kedai kat KB tu??aku yg idup 22 tahun kat kelate xpenah pun anto kat kedai KB..sume wat dekat2 umah je...Smile

he2..silap bro..ni bukan kedai cam biase.
tapi bengkel kat umah die...
slalu tengok die buat motor kat situ...
kat jalam bayam klu x silap aku...
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Tue Jul 28, 2009 12:51 pm

ooo....ok la tu..tp kena tau nama dia la..myb bleh ty spupu aku.slalu nya dia yang kenal org2 camtu...

slalu ko repair ape???berpatutan x??cne ko bleh kenal tempat tu...Smile
Back to top Go down
http://www.syok.org/
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 12:34 am

salam bro sume... aritu aku ade pegi ke satu kedai LNK Maju Motor,dekat Bandar Saujana Putra... kat sini kedai motor nih je ade... so, nak or xnak... ade problem kene anta kat sini... memng boleh dikatekan kedai nih conquer taman nih laa....

aritu aku ade buat overhaul kat bengkel nih...tapi aku rase mcam ade sangsi sket dengan harge barng die...

piston - rm68
piston ring - rm45
piston pin - rm22
rebow block - rmm20
top set gasket - rm25
4t vsx - rm28
rod japan - rm115
rod pin - rm28
rod bearing - rm22
ground bearing x 2 - rm46 -->> aku xpasti betul ke x ejaan die
gasket - rm26
oil seal - rm28
w/ship - rm68
service head x 4 - rm32

total = Rm589 .... ... tekincit aku bayar beb...
********************

aku xpenah overhaul motor, tapi rse cam sangsi2 jer... sebab motor aku lepas overhaul nih... xsampi setaun... dah bunyik da rod die... rod ke piston ring ke... aku xpasti plak...

jadi.. agak2, perlu ke pergi la ke kedai tuh or try kat kedai area2 shah alam?... area shah alam byk kedai motor... cume xtau kedai motor mane yang ok...
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 1:00 am

top set gasket sampai rm20? gila ape,yg noboru tembaga punya pun rm15 aku dpt,en joe dapat rm12..

gasket yg rm26 tu gasket ape? gasket clutch ngan gasket reedvalve berapa ringgit jer,gam gasket ngan harga tu dah bleh beli satu tiub dah,kaler merah punya..

rebore rm20? bleh la kot,bese aku kene rm16

piston ngan piston ring tu awat nye mahal? tp aritu aku kene rm110-120 kat area bangi..kat kampung rm70 skali top gasket

piston pin ori aku kene rm35

rod japan + rod pin + rod bearing besenye dia dtg satu set utk original,xde jual suku2..dia dtg skali ngan pin piston ngan roller piston ori..harga tahun lepas aku kene rm200++ masa harga brg naik,sblm tu bleh dpt dlm rm150-160

tu bukan ground bearing,rasanya crank bearing,bearing apa dia guna? cam murah sgt banding ngan harga part2 lain

oilseal rm28? dia tukar sebelah je ke? ke satu set? kl satu set dia pki lokel punya..ori kat crank tu sebijik dah rm25..kl dia tukar sebelah je logik gak ngan harga tu

wormanship aku kene rm100 utk turun enjin,tp aku ada psg skit2,dia ada ajar skit2,kiranya byr utk blajar la hehehehe

service head x 4 rm32? service head ke stud head? dia ada tukar btg stud kat blok tu ke?
Back to top Go down
osiris
Laskar Kanan


Posts : 275
Join date : 28/04/2009
Age : 28
Location : Miri-KK

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 1:20 am

sp tau jack conrod tu pbnde?ak rebore ritu lam resit ad tlis bnda ni..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 1:34 am

chocolate wrote:
top set gasket sampai rm20? gila ape,yg noboru tembaga punya pun rm15 aku dpt,en joe dapat rm12..

gasket yg rm26 tu gasket ape? gasket clutch ngan gasket reedvalve berapa ringgit jer,gam gasket ngan harga tu dah bleh beli satu tiub dah,kaler merah punya..

rebore rm20? bleh la kot,bese aku kene rm16

piston ngan piston ring tu awat nye mahal? tp aritu aku kene rm110-120 kat area bangi..kat kampung rm70 skali top gasket

piston pin ori aku kene rm35

rod japan + rod pin + rod bearing besenye dia dtg satu set utk original,xde jual suku2..dia dtg skali ngan pin piston ngan roller piston ori..harga tahun lepas aku kene rm200++ masa harga brg naik,sblm tu bleh dpt dlm rm150-160

tu bukan ground bearing,rasanya crank bearing,bearing apa dia guna? cam murah sgt banding ngan harga part2 lain

oilseal rm28? dia tukar sebelah je ke? ke satu set? kl satu set dia pki lokel punya..ori kat crank tu sebijik dah rm25..kl dia tukar sebelah je logik gak ngan harga tu

wormanship aku kene rm100 utk turun enjin,tp aku ada psg skit2,dia ada ajar skit2,kiranya byr utk blajar la hehehehe

service head x 4 rm32? service head ke stud head? dia ada tukar btg stud kat blok tu ke?

top set gasket.. rm12??.. uik,murah nyerr... huhuu...
yeke..piston baru bese bape hinggit?... huhu..piston ring plak?...

oil seal tuh.. die kate tukar satu set... tapi leps bpe ari pakai... da bocor da oil seal tuh.. huhu..

yang service head tuh, aku xpasti lak nape mahal sngt.... nnti aku tnye kedai tuh.. service head or stud head.. btg stud tuh mcm mane?... hehe... maken byk lak aku xpaham... hehe...

crank bearing... xpasti lak pe brand die pakai.. huhu...

bro... agak2, aku perlu dtng laki ke x kedai motor LNK tuh?... kene tipu ke cane ek?...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 3:54 am

aku mushkil kt piston tue,biasenye bwh rm80 dah blh dpt piston(japan
type-xkire la ape2 brand la)+piston ring+pin lock,bab rebore block
biase aku rasa,maby hantar kt kdi lain,amik upah..

top gasket lak,yg tembaga ke ape untuk head? n gasket untuk block tue
ade 3 pakej x?,0.3mm,0.4mm,0.5mm,klu rm25 xmustahil la,sbb ikut tempat
gak,biasenye brand die noboru racing(ade tulis kt package die),cam
choko bg tau aku dpt rm12,die dpt rm15..

bab 4t biase la tue aku rasa..

rod lak mcm bro choko bg tau,connecting rod kit gelarannye,biasenye dtg
satu package(yg btl2 original japan),rod+pin+bearing,last aku dpt
rm185,die nyer washer dua bijik kt kiri n kanan rod lak aku xingt die
bg skali ke x..

groung bearing tue bearing untuk crankshaft,harga depend pada jns yg die pakai,mungkin die pakai standard koyo je kot..

bab upah+gasket+oilseal lak aku rasa standard biase je tue..

sdikit aku hairan service head x 4 tue amende?..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 3:58 am

oooo ground bearing tu bearing utk crankshaft eh
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 4:04 am

chocolate wrote:
oooo ground bearing tu bearing utk crankshaft eh

yes,ade seten tmpt pggl camtue,weh xtido ke?..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 4:06 am

osiris wrote:
sp tau jack conrod tu pbnde?ak rebore ritu lam resit ad tlis bnda ni..

ape ye jack rod ,jet conrod bagi tinggi ke ape,update2
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 11:45 am

superjoemanito wrote:
aku mushkil kt piston tue,biasenye bwh rm80 dah blh dpt piston(japan
type-xkire la ape2 brand la)+piston ring+pin lock,bab rebore block
biase aku rasa,maby hantar kt kdi lain,amik upah..

haaa..rebore block tuh betul anta kedai len... tang piston tu type ape xpasti plak.. huhu.. sat lagi pegi tnye die... smlm da janji ngan chocolate nk pi tnye stud head ke service head...nih ngah wat list nk pi tnye kedai tuh balik...


superjoemanito wrote:
top gasket lak,yg tembaga ke ape untuk head? n gasket untuk block tue
ade 3 pakej x?,0.3mm,0.4mm,0.5mm,klu rm25 xmustahil la,sbb ikut tempat
gak,biasenye brand die noboru racing(ade tulis kt package die),cam
choko bg tau aku dpt rm12,die dpt rm15..

aku rse yang bese2 je... xmintak pun yng mahal2.. huhu... nape mcm murah je... belas2 ringgit... kene tnye jugak la yang nih.. pe brand die pakai...

superjoemanito wrote:
rod lak mcm bro choko bg tau,connecting rod kit gelarannye,biasenye dtg
satu package(yg btl2 original japan),rod+pin+bearing,last aku dpt
rm185,die nyer washer dua bijik kt kiri n kanan rod lak aku xingt die
bg skali ke x..

tang rod nih.. die tnye aku nk bse ke japan... tpi xbgtau mende tuh dtng skali ngan mende2 len ke x... kalau rod saje da rm115... agak2 relevan x harge tuh?.. huhu..

superjoemanito wrote:
groung bearing tue bearing untuk crankshaft,harga depend pada jns yg die pakai,mungkin die pakai standard koyo je kot..
so.. harge ground bearing tuh standard la ek?...


superjoemanito wrote:
sdikit aku hairan service head x 4 tue amende?..
aku pun xtau.. xpe2... sat lagi aku nk kuar.. smbil tuh pegi tanye jap... huhu...

rase2... harge overhaul nih mahal x?... pas overhaul aritu... senyap dah... skang nih da bunyik balik dah... huhuhu...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 12:09 pm

superjoemanito wrote:
osiris wrote:
sp tau jack conrod tu pbnde?ak rebore ritu lam resit ad tlis bnda ni..

ape ye jack rod ,jet conrod bagi tinggi ke ape,update2


conrod yang aku jumpe nih ha... tengok nihh... ...x tau betul ke x...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 3:43 pm

ape yg dah munyi tue?..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 6:42 pm

incik geek.. mahal tu.. rasanyer kat sck buat top overhaul tak sampai 5 rat.. dalam RM4++ jew... tu pun kat SCK parts n labour charge dier mmg mahal berbanding kedai lain.. mmg engko dah kena pow lar... saujana putra tu berjiran ngan putra perdana kan.. takde ke jalan nak gi putra perdana dari saujana puchong.. incik chocoselalu gak gi putra perdana tuh...

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 7:09 pm

yeke???... kalau begitu... nmpaknyer kedai tuh terpakse diharamkan lah.. huhu... tadi aku gi kedai tuh tanye ape brand untuk piston.. die kate brand "TRIM".. pastuh gasket plak die kate brand "Apple"... pergh, menyirap tul kalau kene pow kaw2 gituh....

xpe2... bulan ramadhan nih bawk besabar... huhu.... abis mlayang duit aku.... ...

p/s: ingat yer kawn2... kedai tersebut bername LNK Maju Motor... sorry la taukey motor, aku tau lu bek, ckp lu mmng masyuk... tpi bile lu da pancung... wa terpakse la...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 7:54 pm

brand trim tue biase la n apple tue pun biase jgk..biase la tue,mane2 kdi skrg markup gile2,kene pandai cari la
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:11 pm

aku rasa harga tu markup sbb dia beli ngan kedai lain yg dah markup harga jgk,soo ko kene bayar harga 2 kali markup la hehehe

brand apple tu bape ringgit la sgt yg top set,rasanya x sampai seploh aku beli airitu,tp gasket head dia pecah jgk masa aku pki

brand trim tu bese punya,nak ok cari brand japan cam TOP,RK,TE, ART kl ada byk duit bleh jgk hehehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Bengkel Motor   Sun Sep 13, 2009 8:23 pm

aku baru tau ade brand TE lps ko bg tau dulu choko,pstu trs aku beli aritu untuk block baru nie,kualiti luaran nmpk cam bgs,bile msk lagi bgs,xde bunyi lansg dari piston asal ..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bengkel Motor   Today at 4:06 pm

Back to top Go down
 
Bengkel Motor
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: