.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Keselamatan Berkonvoi!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Keselamatan Berkonvoi!   Tue Aug 17, 2010 11:40 pm

Info2 dan Tips Keselamatan Berkonvoi letak sini yea.. Kalau boleh minta tolong MODERATOR sticky kan page ni. TQ.

Bincangkan cara berkonvoi dengan selamat..
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:00 am

Isyarat Tangan



Video Isyarat Tangan



Last edited by kudaunismall on Wed Aug 18, 2010 1:04 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:32 am

info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:38 am

darksics wrote:
info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu

takpe.. ambil yang basic2 sudah. contohnye:

1. berhenti
2. kurangkan kelajuan
3. isi minyak
4. tambah kelajuan
5. bahaya di jalanraya
6. membelok

kite bukan rider skema sangat. afro
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:40 am

ad lg yg pnting...jgn isap rokok ms bwk motor...nnti org blakang kne habuk rokok...kalo isap nusantara siap kne bara idup lg lol! lol!
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:53 am

Pakaian Sewaktu Konvoi..

oleh sebab kite tak mahu jadi rider yang skema tapi tak semestinya cara berpakaian dan keselamatan kita campak tepi. keselamatan nombor satu. so, kurangkan risiko kecederaan dengan berpakaian lengkap.

aku ambil cara berpakaian yang minimum tapi masih selamat..

1. helmet. pakai helmet yang terbukti ketahanannya. ms88 ak tak galakkan sebab dah terkena sekali - patah rahang + gigi sebab visor yang rapuh. nova dot, khi, arc, mahupun x-dot dah okey.

2. seluar. untuk ride yang jauh aku nasihatkan pakai seluar jeans. elakkan pakai seluar pendek.

3. glove. brand givi pun dah okey.

4. kasut. jangan pakai selipar. nampak selekeh dan tak selamat. sayangi kaki anda.

5. riding jaket. bonus kalau ada. kalau tak ada pun pakailah jaket yang tebal supaya bila jatuh terseret pun jaket tu yang koyak dulu sebelum kulit.
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 1:01 am

darksics wrote:
ad lg yg pnting...jgn isap rokok ms bwk motor...nnti org blakang kne habuk rokok...kalo isap nusantara siap kne bara idup lg lol! lol!

nmpaknya tuan tanah kne beralih jenama rokok la pasni.... termasuk gak aku... cyclops
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 1:19 am

Tugas2 khas Marsyall, Sweeper dan Runner

Marshall - Berada di bahagian paling depan konvoi, yang arif tentang selok belok laluan tersebut selain cekap merancang dan bijak membawa konvoi melalui laluan yang paling selamat dan mampu menjangkakan apa yg bakal berlaku dihadapan.

Sweeper - Berada posisi kiri dan kanan depan belakang berganti-ganti. Tugas memerhati dan mengarah konvoi supaya tidak melanggar peraturan semasa konvoi seperti terkeluar barisan yg ditetapkan, barisan terlalu jarak, membuka laluan dan memberi panduan untuk lead marshall atau pengguna jalanraya lain, di persimpangan dan lain2. Tugasan paling banyak.

Runner - Pelari pecut. Posisi di akhir barisan konvoi bertindak sebagai lastman untuk memantau konvoi dari belakang dan sekiranya ada konvoi tertinggal atau terlepas dia akan pecut ke depan untuk maklumkan kepada lead marshall untuk tindakan supaya memperlahankan atau memberhentikan konvoi. Runner juga berperanan sebagai pengiring terakhir konvoi menandakan penghujung konvoi.

*kredit kepada - MBC
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 5:08 am

kudaunismall wrote:
Tugas2 khas Marsyall, Sweeper dan Runner


Runner - Pelari pecut. Posisi di akhir barisan konvoi bertindak sebagai lastman untuk memantau konvoi dari belakang dan sekiranya ada konvoi tertinggal atau terlepas dia akan pecut ke depan untuk maklumkan kepada lead marshall untuk tindakan supaya memperlahankan atau memberhentikan konvoi. Runner juga berperanan sebagai pengiring terakhir konvoi menandakan penghujung konvoi.

*kredit kepada - MBC

syoknye dpt jd "pelari pecut" Twisted Evil
tp kn ms gi cherating hari tu ad sbijik motor 150cc duk blakang xprasan pn org yg ad masalah kat tepi jln...buat derk jek geek
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 5:53 am

darksics wrote:


syoknye dpt jd "pelari pecut" Twisted Evil
tp kn ms gi cherating hari tu ad sbijik motor 150cc duk blakang xprasan pn org yg ad masalah kat tepi jln...buat derk jek geek

gurau kasar tu..
wakaka..
naseb bek tuan punye moto bukan mod.. Razz
mau kne ban..
haha..
pendapat aku:
marshall: moto standard yg sihat walafiat, n of course sgt2 arif ngan selok belok jalan..
runner: moto modified *sikit yg diyakini(insyaallah) tkkan ade prob spnjg konvoi..

*sikittt je.
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 8:47 am

Ultra-Z wrote:
darksics wrote:


syoknye dpt jd "pelari pecut" Twisted Evil
tp kn ms gi cherating hari tu ad sbijik motor 150cc duk blakang xprasan pn org yg ad masalah kat tepi jln...buat derk jek geek

gurau kasar tu..
wakaka..
naseb bek tuan punye moto bukan mod.. Razz
mau kne ban..
haha..
pendapat aku:
marshall: moto standard yg sihat walafiat, n of course sgt2 arif ngan selok belok jalan..
runner: moto modified *sikit yg diyakini(insyaallah) tkkan ade prob spnjg konvoi..

*sikittt je.

betul3.. marshall moto stended pun dah cukup. runner lak kene cargas selalu. tapi takleh cargas sangat kang ahli2 konvoi ingat runner ajak main lain jadinye~ Razz
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 9:12 am

kudaunismall wrote:
darksics wrote:
info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu

takpe.. ambil yang basic2 sudah. contohnye:

1. berhenti
2. kurangkan kelajuan
3. isi minyak
4. tambah kelajuan
5. bahaya di jalanraya
6. membelok

kite bukan rider skema sangat. afro

TAMBAH 1 LAGI....

7. isyarat moto jem tepi jalan
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 9:34 am

hanturaya111 wrote:
kudaunismall wrote:
darksics wrote:
info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu

takpe.. ambil yang basic2 sudah. contohnye:

1. berhenti
2. kurangkan kelajuan
3. isi minyak
4. tambah kelajuan
5. bahaya di jalanraya
6. membelok

kite bukan rider skema sangat. afro

TAMBAH 1 LAGI....

7. isyarat moto jem tepi jalan

aha.. hehe.. mngikut budaye motr 125z, kene perlu ad isyarat nih, sebab dalam video tuh sume superbike..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 9:38 am

hanturaya111 wrote:
kudaunismall wrote:
darksics wrote:
info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu

takpe.. ambil yang basic2 sudah. contohnye:

1. berhenti
2. kurangkan kelajuan
3. isi minyak
4. tambah kelajuan
5. bahaya di jalanraya
6. membelok

kite bukan rider skema sangat. afro

TAMBAH 1 LAGI....

7. isyarat moto jem tepi jalan

isyarat dia camni.. berdiri di sebelah motor sambil melambai2 tak kisah kepada siapa asalkan dapat.
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 9:42 am

hanturaya111 wrote:
kudaunismall wrote:
darksics wrote:
info yg menarik!!!!...tp pengalaman kite gi konvoi, xikut pn peraturan tu

takpe.. ambil yang basic2 sudah. contohnye:

1. berhenti
2. kurangkan kelajuan
3. isi minyak
4. tambah kelajuan
5. bahaya di jalanraya
6. membelok

kite bukan rider skema sangat. afro

TAMBAH 1 LAGI....

7. isyarat moto jem tepi jalan

nk tambah lg 1 leh x..

jgn berhenti di bawah jejantas yg tiada tempat khas untuk berteduh...
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Wed Aug 18, 2010 12:26 pm

Tatatertib Berkonvoi..

1. tiba dengan minyak petrol dan 2t yang penuh dan pundi kencing yang kosong.. pastikan motorsikal lengkap dan tidak sangkut ketika roadblock. saman sendiri bayar.

2. meeting meeting meeting. tetapkan perjalanan konvoi, tempat rehat dan isi minyak. lantik ketua konvoi dan gundik2.

3. sentiasa bersedia. elakkan dari melengah2kan konvoi. lambat tinggal.

4. ride dalam formasi, ikuti kelajuan marshall. ikut arahan marshall, sweeper dan runner. pada masa tertentu, ketua konvoi a.k.a marshall akan membenarkan rider bermesra2 dengan throttle.

5. jika anda tidak mampu mengikuti kelajuan konvoi dan atau berisiko jem panas, sile nyatakan kepada runner dan sweeper kerana marshall tidak akan menunggu anda selain di hentian rehat seterusnya.

6. jika anda memerlukan extra masa rehat sila nyatakan kepada marshall dan letakkan motorsikal di tempat yang senang dilihat oleh konvoi.

7. bersedia dengan segala perubahan cuaca kerana M125ZC tidak takut hujan dan lagi lebat hujan maka lebih roketlah mereka.

*****

*mana2 konvoi tidak dibenarkan untuk menahan lalu lintas traffik kecuali dengan iringan polis.

**elakkan menggunakan lorong kecemasan. laluan itu bukan untuk motorsikal. jangan malu2 untuk menggunakan sepenunya jalanraya.
Back to top Go down
fareez91
Pegawai Waran II


Posts : 1192
Join date : 22/06/2009
Age : 25
Location : teluk intan to tg malim to ipoh to bt gajah

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 1:10 am

kudaunismall wrote:
Tatatertib Berkonvoi..

1. tiba dengan minyak petrol dan 2t yang penuh dan pundi kencing yang kosong.. pastikan motorsikal lengkap dan tidak sangkut ketika roadblock. saman sendiri bayar.

2. meeting meeting meeting. tetapkan perjalanan konvoi, tempat rehat dan isi minyak. lantik ketua konvoi dan gundik2.

3. sentiasa bersedia. elakkan dari melengah2kan konvoi. lambat tinggal.

4. ride dalam formasi, ikuti kelajuan marshall. ikut arahan marshall, sweeper dan runner. pada masa tertentu, ketua konvoi a.k.a marshall akan membenarkan rider bermesra2 dengan throttle.

5. jika anda tidak mampu mengikuti kelajuan konvoi dan atau berisiko jem panas, sile nyatakan kepada runner dan sweeper kerana marshall tidak akan menunggu anda selain di hentian rehat seterusnya.

6. jika anda memerlukan extra masa rehat sila nyatakan kepada marshall dan letakkan motorsikal di tempat yang senang dilihat oleh konvoi.

7. bersedia dengan segala perubahan cuaca kerana M125ZC tidak takut hujan dan lagi lebat hujan maka lebih roketlah mereka.

*****

*mana2 konvoi tidak dibenarkan untuk menahan lalu lintas traffik kecuali dengan iringan polis.

**elakkan menggunakan lorong kecemasan. laluan itu bukan untuk motorsikal. jangan malu2 untuk menggunakan sepenunya jalanraya.



aku plg ske kt no 7 tuh.hehehe..

tp aku akn slalu wt yg no 5 larh. hee...
Back to top Go down
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 2:15 am

kelajuan normal b'konvoi ni bese bpe erk..
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 2:40 am

Kaer wrote:
kelajuan normal b'konvoi ni bese bpe erk..

ikut gak konvoi motorsikal ape.. EX5 90-100km/j + wheelie2, RXZ 160-outmeter km/j + superman, LC outmeter-outmeter km/j + pom3.. hehehe..
Back to top Go down
fareez91
Pegawai Waran II


Posts : 1192
Join date : 22/06/2009
Age : 25
Location : teluk intan to tg malim to ipoh to bt gajah

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 2:43 am

ijat.. npe keljuan 125 x di nyata kn? hehe..
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 2:48 am

fareez91 wrote:
ijat.. npe keljuan 125 x di nyata kn? hehe..

err.. ntah le.. biasenye maintain 140km/j. tengok pade marshall gak. kalau marshall gilo maka konvoi pun akan jadi gilo gak lah. lol!

teringat konvoi MotoGP tahun lepas. balik dari Sepang je semua berambat pasal geram tengok SBK. hehehe..
Back to top Go down
fareez91
Pegawai Waran II


Posts : 1192
Join date : 22/06/2009
Age : 25
Location : teluk intan to tg malim to ipoh to bt gajah

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 2:58 am

hehe... thnkz..
tkut aku mau knvoi,kompom aku blkg.hehe..
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 4:18 am

so jgan la ltak WUD atau tentera seangkatan jdi marshall.. mmg kna tggal je la kte kt blkang.. hahah...
Back to top Go down
Shiro
Bintara Muda


Posts : 438
Join date : 03/01/2010
Age : 27
Location : kangaq

PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 4:34 am

hehe..mau ikot konvoi g pas ni kena set moto cun2 r jawapnya..kalau x mkn asap bro aus la...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Thu Aug 19, 2010 5:43 am

paan1171 wrote:
so jgan la ltak WUD atau tentera seangkatan jdi marshall.. mmg kna tggal je la kte kt blkang.. hahah...

biar WUD jd marshall gak...tp mrshall topup minyak..reserve die byk....cm motor ak yg kuat minum minyak ni, perlu sgt pau minyak WUD tu hahaha Twisted Evil Laughing Cool
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Keselamatan Berkonvoi!   Today at 9:01 am

Back to top Go down
 
Keselamatan Berkonvoi!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: