.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V8

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Tue Sep 21, 2010 10:36 pm

chocolate wrote:
yg terjadi kat sorang forumer aritu cam ni ler..mula2 sikit,lama2 trus satu tank dia kasi muntah lalalala~

punca dia tiub 2t kat pump 2t tu dah retak,lastly tiub tu trus tertanggal sampai termuntah2 2t kuar

yg aku kene dolo2 tiub kat tank 2t merekah..pagi bgn nak pi kelas tgk banjir 2t kat tempat parking..slow2 aku heret muto park kat tempat lain,org lain heran tgk minyak aper la kat tempat parking tu wakakakaka

nape la ak asik xleh tido memikirkan sape la yg dimaksudkan clown

_________________
Back to top Go down
hitam
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 21/09/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Tue Sep 21, 2010 10:39 pm

salam bro2 sekalian.....
skrg ni moto ak dh korek smpi 2.00...
piston dh abs size, ak pki SRX...
piston pnjang sgt, kene tmbah gasket lg...
bawak mmg sdp..
kjap je naek 180km/h..
mnyak pon kjap je abs...
mmg agk PARAH la MINYAK tu!!!...

so, ade sape2 bleh bg cdngn x nk jimat kn mnyak???
(sesuai dgn piston yg ak pki la)
hehe..
Neutral
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Tue Sep 21, 2010 10:53 pm

mzul787 wrote:
Nk tanye, ade ke model moto LC yg lme cc 125 or 135?
klau ade, leh x msuk kan piston model ue dlm blok 125?
tue moto rd125lc bro,mmg blh klu nk msk..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Tue Sep 21, 2010 10:54 pm

hitam wrote:
salam bro2 sekalian.....
skrg ni moto ak dh korek smpi 2.00...
piston dh abs size, ak pki SRX...
piston pnjang sgt, kene tmbah gasket lg...
bawak mmg sdp..
kjap je naek 180km/h..
mnyak pon kjap je abs...
mmg agk PARAH la MINYAK tu!!!...

so, ade sape2 bleh bg cdngn x nk jimat kn mnyak???
(sesuai dgn piston yg ak pki la)
hehe..
Neutral
moto srx ke ape nie Question
Back to top Go down
hitam
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 21/09/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Tue Sep 21, 2010 11:52 pm

125 la...
hehe
Back to top Go down
mzul787
Laskar Muda


Posts : 41
Join date : 27/11/2009
Age : 25
Location : utp

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 12:09 am

superjoemanito wrote:
mzul787 wrote:
Nk tanye, ade ke model moto LC yg lme cc 125 or 135?
klau ade, leh x msuk kan piston model ue dlm blok 125?
tue moto rd125lc bro,mmg blh klu nk msk..

owh, klu nk gne pston ue kne rebore ke?
aku tnye pomen tmpat aku dye ckp kne rbore blok.
laen ae size dye ngan piston 125 stended?
Back to top Go down
tupaiku
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 29/07/2010
Age : 24
Location : melaka-area bkit beruang-ayer molek

PostSubject: Bagaimana, Kenapa & Sebab-sebab Oil Seal Bocor   Wed Sep 22, 2010 10:54 am

tupai aq pnye oilseal bocor ah knape ye.... psl mnyk itam ke..
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 11:32 am

pasal oilseal tu dh smp tarikh luput....da keras dh...xdpt seal ngn baik...sb tu bocor...xpon ms tukar oilseal tu ada kecederaan kt oilseal tu...oilseal kt tmpt mne tu?
Back to top Go down
tupaiku
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 29/07/2010
Age : 24
Location : melaka-area bkit beruang-ayer molek

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 9:52 pm

yi_tupaijek01 wrote:
pasal oilseal tu dh smp tarikh luput....da keras dh...xdpt seal ngn baik...sb tu bocor...xpon ms tukar oilseal tu ada kecederaan kt oilseal tu...oilseal kt tmpt mne tu?

kt belah magnet tu ngan kat btg gear tueee Embarassed Mad
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 10:12 pm

tukar la oilseal br...xpyh turun enjin...kalo leaking ckt2 xpe lg...motor aku pon leaking jgk kt sub gear tu...mlsnk care...hhehehe
Back to top Go down
tupaiku
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 29/07/2010
Age : 24
Location : melaka-area bkit beruang-ayer molek

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 10:18 pm

hohoho kring gile x abis plak mnyk kt dlam enjin tue nnti.. heheh rabbit
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 10:19 pm

klu bocor kt magnet n sub gear tue mmg x pyh nk overhaul,bukak magnet+coil n pedal gear dah blh tkr oilseal,mnyk silinder kene buang dulu la,aku movekan kt segala persoalan ek..
Back to top Go down
tupaiku
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 29/07/2010
Age : 24
Location : melaka-area bkit beruang-ayer molek

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Wed Sep 22, 2010 10:22 pm

ok2... ingat kna trun enjin ke ape ke kopak gak duit hehe What a Face agk mhl ak btol kan..?
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 9:13 am

salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 9:53 am

imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 10:14 am

geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 11:05 am

hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih

sume tiang da di ganti baru...
gejala nh da berlaku 2 bulan yg lepas...xtahan seminggu mesti da bocor..taruk gam ke x sama je..
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 11:07 am

ko ada pasang gasjet ker x..yang selalu yang buat bocor tu std loos atau skru longgar... cube ko ketat skru tu..
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 12:08 pm

ada...sume kedai yg wt...skali hantar 15..xtahan la cmnh...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 12:39 pm

imanhalimi wrote:
ada...sume kedai yg wt...skali hantar 15..xtahan la cmnh...

ko piston oversize kot...biase la tu head bocor...kalo nasib baek je xbocor...kalo dh oversize, maintainance pn oversize la
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 1:46 pm

ntah2x head potong tak rata

_________________
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 1:57 pm

aku baru kene lagi masalah nie..pomen aku buat inspection kt bahagian mana yg bocor...n then just ketat kan balik batang stud guna alat ape tah xtau nama....kalau dah teruk sgt br tukar baru...kalau tukar baru better tukar keemmpat2 skali..kadang2 cara ikat head yg xbetul...bukan boleh main taram jer..
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 3:39 pm

imanhalimi wrote:
hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih

sume tiang da di ganti baru...
gejala nh da berlaku 2 bulan yg lepas...xtahan seminggu mesti da bocor..taruk gam ke x sama je..
ai WUA dh looose btg stud... gle arh.. heheh..

_________________
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 5:32 pm

mmg la dah loose..sbb dah masuk blok modi tue beb,oversize la camner pun,klu kondisi stud n permukaan head cun,mesti xde problem ngan leak punye,biase yg buat leak..
1-stud loose..
2-permukaan head @ blok x rata <-- jrg berlaku la..
3-piston jejak ke head <-- maby disebabkan ayunan crankshaft x same disebabkan out of alligment=jem,so kdg2x piston akan terjejak ke head,mmg kene cek ngan teliti la,tgk lak piston+piston pin+piston bearing+rod+crank,test bearing crank ade gyg x,bla..bla..<-- agk jrg gak la berlaku,bkn sng2x crankshaft nk jhnm cmtue je..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 6:36 pm

hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih


hihi.. kantoi lak..

kene spare batang stud pasni, malas nak gi anta kedai.. leceh woo, kalau nak save lagi, pasang sendiri batang stud tuh..

lagi satu aku asyik tekene tang nak ikat batang stud tuh, ayun baik punyer tibe-tibe dengar bunyik yang cukup rangup dan paling indah.. "tap!!"..
kompem batang stud patah.. huhu..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V8
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: