.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V8

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
imanhalimi
Bintara Kanan
avatar

Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 30
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 11:05 am

hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih

sume tiang da di ganti baru...
gejala nh da berlaku 2 bulan yg lepas...xtahan seminggu mesti da bocor..taruk gam ke x sama je..
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet
avatar

Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 11:07 am

ko ada pasang gasjet ker x..yang selalu yang buat bocor tu std loos atau skru longgar... cube ko ketat skru tu..
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan
avatar

Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 30
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 12:08 pm

ada...sume kedai yg wt...skali hantar 15..xtahan la cmnh...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 1:46 pm

ntah2x head potong tak rata

_________________
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda
avatar

Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 29
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 1:57 pm

aku baru kene lagi masalah nie..pomen aku buat inspection kt bahagian mana yg bocor...n then just ketat kan balik batang stud guna alat ape tah xtau nama....kalau dah teruk sgt br tukar baru...kalau tukar baru better tukar keemmpat2 skali..kadang2 cara ikat head yg xbetul...bukan boleh main taram jer..
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 3:39 pm

imanhalimi wrote:
hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih

sume tiang da di ganti baru...
gejala nh da berlaku 2 bulan yg lepas...xtahan seminggu mesti da bocor..taruk gam ke x sama je..
ai WUA dh looose btg stud... gle arh.. heheh..

_________________
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 5:32 pm

mmg la dah loose..sbb dah masuk blok modi tue beb,oversize la camner pun,klu kondisi stud n permukaan head cun,mesti xde problem ngan leak punye,biase yg buat leak..
1-stud loose..
2-permukaan head @ blok x rata <-- jrg berlaku la..
3-piston jejak ke head <-- maby disebabkan ayunan crankshaft x same disebabkan out of alligment=jem,so kdg2x piston akan terjejak ke head,mmg kene cek ngan teliti la,tgk lak piston+piston pin+piston bearing+rod+crank,test bearing crank ade gyg x,bla..bla..<-- agk jrg gak la berlaku,bkn sng2x crankshaft nk jhnm cmtue je..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 6:36 pm

hanturaya111 wrote:
geeks wrote:
imanhalimi wrote:
salam..sapa2 yg taw npe head mtot aku cepat bocor ye???
sebelum raya da g servis mgu nh bocor lek..meleleh2 kt head minyak...
asal ye?? Question

mase nak ketatkan skru kat head tuh ade loose tak?

ko cube ganti batang stud mane yang loose, ko ganti yang tuh jer, tukar gasket, pastuh ketatkan skru head tuh leklok, takut t kang patah lak batang stud tuh..

wah mcm ada pengalaman jer bro geek ni.... tu yang siap call aku tu... kih kih kih


hihi.. kantoi lak..

kene spare batang stud pasni, malas nak gi anta kedai.. leceh woo, kalau nak save lagi, pasang sendiri batang stud tuh..

lagi satu aku asyik tekene tang nak ikat batang stud tuh, ayun baik punyer tibe-tibe dengar bunyik yang cukup rangup dan paling indah.. "tap!!"..
kompem batang stud patah.. huhu..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya
avatar

Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 30
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 7:06 pm

kuat cgt ke ko ketatkn smp btg stud leh pth?aku rs lubng thread kt blok tu akn rosak dlu sblom stud tu ptah..
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 7:13 pm

jarang btg stud patah..tu mst guna stud tahap lg bwh dr stud cap ayam....
nk tukar stud sendiri? ada tools, ada kemahiran, blh buat...
kalau tak, silap pasang lg hancur lubang stud tu...
biasanya kalau nk tukar stud mst buat thread baru..nk buat thread, kene ada tools die...
kalau setakat tukar mcm tu je, mst tercabut blk stud tu nnt...

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II
avatar

Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 9:00 pm

btg stud aku ru patah sebatang time nk blik shah alam ritu...
ikat kuat sgt....sekali bunyi mcm geeks ckp....sadis je...
gegas aku g foundry kul 5.30 ptg tu gak...sal mlm dh nak blik shah alam...
last2 aku ikat ala kadar je....
tp nak ikat pun ade teknik...
kne ikat skru secara bersilang sikit2 ....ru balance....
pastu style aku letak gam byk2 giler kt gasket & permukaan blok yg kne head tu...
kt gasket ekzos pun kne perhatikan btol2 ade yg nipis & tebal..cari gasket yg tebal...
pastu lumurkan gam giler2 byk...
ni suma sbb aku xjumpa gam gasket yg oren tu kt kedai...yg kaler oren ni bagus sikit...
jumpa gam warna kelabu rm3 je yg pakaging kecik...
takot leaking pye pasal tonyoh gam byk2 giler...
alhamdulillah smpi shah alam xleaking...

ps:tryla pki gasket tembaga yg keler emas tu...tembaga ni sifatnya kalu panas dia cepat mengembang....
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 10:02 pm

pth ke?,mmg kaw2x ar kunci tue,biase loose kat trip atas @ kt bwh je,bile ketatkan stud naik atas,biase jd kt block yg dah lame pakai je,klu tkr stud rm5-6 sbtg sekali upah tue mmg cpt jhnm la,mmg agk mustahil la klu nk bukak stud dari block asal tanpa tool spttnye,klu masukkan stud ke blok baru sng la,sbb dulu aku selalu masukkan stud head n ejos untuk blok baru kuar kilang..
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya
avatar

Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 30
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Thu Sep 23, 2010 11:21 pm

man JGN8917 wrote:
btg stud aku ru patah sebatang time nk blik shah alam ritu...
ikat kuat sgt....sekali bunyi mcm geeks ckp....sadis je...
gegas aku g foundry kul 5.30 ptg tu gak...sal mlm dh nak blik shah alam...
last2 aku ikat ala kadar je....
tp nak ikat pun ade teknik...
kne ikat skru secara bersilang sikit2 ....ru balance....
pastu style aku letak gam byk2 giler kt gasket & permukaan blok yg kne head tu...
kt gasket ekzos pun kne perhatikan btol2 ade yg nipis & tebal..cari gasket yg tebal...
pastu lumurkan gam giler2 byk...
ni suma sbb aku xjumpa gam gasket yg oren tu kt kedai...yg kaler oren ni bagus sikit...
jumpa gam warna kelabu rm3 je yg pakaging kecik...
takot leaking pye pasal tonyoh gam byk2 giler...
alhamdulillah smpi shah alam xleaking...

ps:tryla pki gasket tembaga yg keler emas tu...tembaga ni sifatnya kalu panas dia cepat mengembang....
yg kaler oren tu silicone,yg kelabu tu tribone...silicone than panas ckt..memg lg elok dr tribone
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda
avatar

Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 12:11 am

sala,. nk tny la nape bila kita start moto kluar asap byk ckt. dah jln kurang la dia.
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 12:44 am

masa sejuk 2t x terbakar ngan sempurna,sbb sumer bende sejuk lg.....kot

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 8:07 am

yi_tupaijek01 wrote:
yg kaler oren tu silicone,yg kelabu tu tribone...silicone than panas ckt..memg lg elok dr tribone

yg biasa ada kt bngkel tmpt aku, yg oren biasa jenama v-tec tu silicon based..http://www.vitaltechnical.com/
yg kelabu jenama threebond tu rubber based...http://www.threebond.com/
mmg yg oren lg baik sbb lg lekat...tp yg kelabu ni lg sng nk bersihkn...

nk lg best, pakai ni..mmg lg melekat, lg busuk..tp lg kotor dr guna gam gasket biasa..

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet
avatar

Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 10:28 am

What.... Kepala indian.... mcm x de nama lain jer nak letak....
Kelvin oooo Kelvin... mane ko.... lame manghilang....
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 11:42 am

vendetta wrote:
jarang btg stud patah..tu mst guna stud tahap lg bwh dr stud cap ayam....
nk tukar stud sendiri? ada tools, ada kemahiran, blh buat...
kalau tak, silap pasang lg hancur lubang stud tu...
biasanya kalau nk tukar stud mst buat thread baru..nk buat thread, kene ada tools die...
kalau setakat tukar mcm tu je, mst tercabut blk stud tu nnt...

batang stud brand ape yang ok?.. kalau cap ayam, tak lame lah blok aku tuh.. Evil or Very Mad

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 12:51 pm

geeks wrote:

batang stud brand ape yang ok?.. kalau cap ayam, tak lame lah blok aku tuh.. Evil or Very Mad
brand hong leong yamaha lar...aku tak pasti sebtg brape rm...
nat head tu pn dh rm10 seketul, mgkn stud tu pn lbh kurg hrga tu lar...
kalau stud kt kedai, ni kene bg kt org2 yg biasa dgn sparepart...
takpun, ikut tema lg mahal, lg bgs...tp kalau kedai tu mmg terkenal dgn hrga mahal, tak blh guna tema ni...
tp kalau dpt stud shj dh hrga rm8, tu dh kira ok la...

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
mzul787
Laskar Muda
avatar

Posts : 41
Join date : 27/11/2009
Age : 26
Location : utp

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 2:21 pm

salam. ape sbb minyak itam mnitik ae? tp x byk la. sket je. da lap2 da gerak2 baru nmpak 2-3 titik atas paip ekzos ue
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II
avatar

Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 4:24 pm

er..
mybe gasket ekzos ko bcor.
x pown oil seal blah magnet ko da kondem.
carik dlu kt mane punce minyk tuh dtg.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 8:05 pm

geeks wrote:
batang stud brand ape yang ok?.. kalau cap ayam, tak lame lah blok aku tuh.. Evil or Very Mad
btg stud ko tue kire yg blh pakai la,tgk pun dah tau,apeda ko..klu x blh pki 2-3 hari je mesti buat hal blk,nk lagi gempak pakai stud baik2x,pastu tanam tembaga dlm trip kt blok tue,tapi cam biase la kan..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda
avatar

Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Fri Sep 24, 2010 8:57 pm

chocolate wrote:
masa sejuk 2t x terbakar ngan sempurna,sbb sumer bende sejuk lg.....kot

salam. oo tq byk2. Jgn sentiasa berasap sudah la
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda
avatar

Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Sat Sep 25, 2010 12:38 am

Salam. Nape addrs website ni 125z.darkbb.com??? Tp bila bukak jmp 125z.co.cc ??? Addrs lama ke ni?
Back to top Go down
Ezad
Laskar Kelas I
avatar

Posts : 113
Join date : 07/08/2010
Age : 23
Location : Shah Alam , Selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   Sat Sep 25, 2010 7:57 pm

boleh saya tahu ape yg ad dlm enjin 125z? dan mugkin sapew2 ad gambaran nye Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V8   

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V8
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: