.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Ape Effect Tebuk Ekzos??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Fri Jul 08, 2011 6:26 pm

nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???
Back to top Go down
bdk_125zR
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 26/10/2009
Age : 22
Location : selangor,puchong bt 13 ..

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sat Sep 10, 2011 11:27 pm

pape hal pon ..
otai2 sume boleh la tulun upload pic or video tntang perkare2 yg kene mengene ngan Tebuk Ekzos ntok kami paham ... kamii nubies ... hehehe
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Sep 11, 2011 2:05 pm

bdk_125zR wrote:
pape hal pon ..
otai2 sume boleh la tulun upload pic or video tntang perkare2 yg kene mengene ngan Tebuk Ekzos ntok kami paham ... kamii nubies ... hehehe

ak rse dgn teori pun da bley pham..
cer bro amik besi, (snang cte skru driver pnjang la) try bro jolok kt hujung ejoz tu.. ala kt tmpt asap kuar tu la.. klu kt rxz tu lubang silentser..
cba bro bndingkan klu bro cucuk kt ejoz z ngn 125.. 125 pnye bley msuk sket je.. rxz smpai hbis kan bley msuk..
so pkre yg kne buat adalh, bro cri 1 besi padu yg hjung dia tjam.. besi tu besar jari hantu ok la.. pnjng skaki lbih la..
pastu cucuk bhgian tjam tu kt hjung ejoz.. ble da tersangkut, bro ketuk la pkai tukul bg tembus.. buat smpai besi tu msuk sme pnjang dgn pnjng muffler mto..
(ak xpnh wat lg tp ak phm cra n motif wat mnde ni je)hehehheheh
Back to top Go down
xopai
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 03/10/2010
Location : Seremban & Bangi

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Sep 11, 2011 3:46 pm

samporna ccn wrote:
nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???

ekzos 3bs bleh msok kt tupai.masok gitu jeh.cme kne wat bracket lah kat blah blkg.bracket tu sgkut kan kt footrest blkg.
bunyi nyer aku tak tau.sbb dulu aku mskkn ekzos rxz bm power.rsenyer bentuk eh sme jeh.cme perut bm power lebih besa.
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Sep 11, 2011 4:55 pm

xopai wrote:
samporna ccn wrote:
nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???

ekzos 3bs bleh msok kt tupai.masok gitu jeh.cme kne wat bracket lah kat blah blkg.bracket tu sgkut kan kt footrest blkg.
bunyi nyer aku tak tau.sbb dulu aku mskkn ekzos rxz bm power.rsenyer bentuk eh sme jeh.cme perut bm power lebih besa.

ad org ckp laen sket bntuk dia.. kne ptong n adjust angle manifold tu.. rse mcm nk try la sumbat 3bs.. hehehhehe lol! lol!
Back to top Go down
xopai
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 03/10/2010
Location : Seremban & Bangi

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Sep 11, 2011 9:52 pm

samporna ccn wrote:
xopai wrote:
samporna ccn wrote:
nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???

ekzos 3bs bleh msok kt tupai.masok gitu jeh.cme kne wat bracket lah kat blah blkg.bracket tu sgkut kan kt footrest blkg.
bunyi nyer aku tak tau.sbb dulu aku mskkn ekzos rxz bm power.rsenyer bentuk eh sme jeh.cme perut bm power lebih besa.

ad org ckp laen sket bntuk dia.. kne ptong n adjust angle manifold tu.. rse mcm nk try la sumbat 3bs.. hehehhehe lol! lol!

manifold dye mmg xbape tepat angle ehh.nnti bile psg, bley tgklah gasket ekzos tu kemek sebelah.
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Mon Sep 12, 2011 9:33 am

xopai wrote:
samporna ccn wrote:
xopai wrote:
samporna ccn wrote:
nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???

ekzos 3bs bleh msok kt tupai.masok gitu jeh.cme kne wat bracket lah kat blah blkg.bracket tu sgkut kan kt footrest blkg.
bunyi nyer aku tak tau.sbb dulu aku mskkn ekzos rxz bm power.rsenyer bentuk eh sme jeh.cme perut bm power lebih besa.

ad org ckp laen sket bntuk dia.. kne ptong n adjust angle manifold tu.. rse mcm nk try la sumbat 3bs.. hehehhehe lol! lol!

manifold dye mmg xbape tepat angle ehh.nnti bile psg, bley tgklah gasket ekzos tu kemek sebelah.

tp byi ok x??? mksud ak ad x bnyi mcm gasket xrpat???
Back to top Go down
xopai
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 03/10/2010
Location : Seremban & Bangi

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Mon Sep 12, 2011 10:08 am

samporna ccn wrote:
xopai wrote:
samporna ccn wrote:
xopai wrote:
samporna ccn wrote:
nak post kt sni la.. hehhehe..
cpe pnh pkai mufler 3bs kt abung exzos stndrd...
bnyi cmne???
n bleh x klu sebijik exzos 3bs ak nk sumbt kt tupai.. hehhehehe
msti kne adjust n ptong sket2 kn.. so cmne bnyi dia ye...
cpe pnh wat???

ekzos 3bs bleh msok kt tupai.masok gitu jeh.cme kne wat bracket lah kat blah blkg.bracket tu sgkut kan kt footrest blkg.
bunyi nyer aku tak tau.sbb dulu aku mskkn ekzos rxz bm power.rsenyer bentuk eh sme jeh.cme perut bm power lebih besa.

ad org ckp laen sket bntuk dia.. kne ptong n adjust angle manifold tu.. rse mcm nk try la sumbat 3bs.. hehehhehe lol! lol!

manifold dye mmg xbape tepat angle ehh.nnti bile psg, bley tgklah gasket ekzos tu kemek sebelah.

tp byi ok x??? mksud ak ad x bnyi mcm gasket xrpat???

oo..rapat jeh.klo x baik da leaking time ak pki dulu.ikat jeh sampai abeh.yg penting nyer ikat kat depan dulu. pastu baru ikat bracket custom uh yg kt footrest.
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sat Jun 23, 2012 9:28 pm

Macam mna nk tebuk exos ?

tapi muncung exos ak dia macam melengkung skit.. ?
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Jun 24, 2012 8:00 am

ishh ko nk tebuk ekjos ori ko,aku cdgkn x yah la... baik ko kumpul duit beli ekjos EJM cutting 100% standet harga rm160,tmpt lain x tau harga mcmner.. bunyi ada lain sikit + seting pilot minjet
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sun Jun 24, 2012 10:57 am

-sLip- wrote:
ishh ko nk tebuk ekjos ori ko,aku cdgkn x yah la... baik ko kumpul duit beli ekjos EJM cutting 100% standet harga rm160,tmpt lain x tau harga mcmner.. bunyi ada lain sikit + seting pilot minjet

Paip EJM tu rupa dia sama dengan yang ori ke Question

Bunyi dia macam paip dah tebuk ke Question
Back to top Go down
ZackSamsudin
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 17/11/2012

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Sat Nov 17, 2012 2:16 pm

habis tu apa effect kalau bukak kotak nafas?
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Mon Sep 23, 2013 4:40 pm

Salam semua... Tumpang tanya..siapa tahu sistem ekzos dan boleh kongsi?soalan aku, dalam ekzos standard 125z, selain daripada 3 chamber tu.. ada lagi tak benda lain dekat delam tu?sebab pomen khabor aku ekzos aku dalam yang hisap minyak punya sudah rosak...jadi skrg saya bawa..akan menghasilkan minyak hitam dekat hujung ekzos dan juja dekat area plate...lubang 2t dah set kecil..tapi ada lagi masalah ini..ekzos motor aku sudah lama..motor 2003..harap semua boleh beri pandangan.. =)
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Mon Sep 23, 2013 10:43 pm

budak kt wrote:
Salam semua... Tumpang tanya..siapa tahu sistem ekzos dan boleh kongsi?soalan aku, dalam ekzos standard 125z, selain daripada 3 chamber tu.. ada lagi tak benda lain dekat delam tu?sebab pomen khabor aku ekzos aku dalam yang hisap minyak punya sudah rosak...jadi skrg saya bawa..akan menghasilkan minyak hitam dekat hujung ekzos dan juja dekat area plate...lubang 2t dah set kecil..tapi ada lagi masalah ini..ekzos motor aku sudah lama..motor 2003..harap semua boleh beri pandangan.. =)
servis la ekzos dulu tgk cmna, kalau teruk2 sgt keluar skit rm beli ekzos baru settle masalah
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Tue Sep 24, 2013 9:41 am

sepatutnye kasi servis je sudah..buang carbon2 yg sudah menebal dlm ekjos bro tu..cube la anta g servis selain dari wat servis sendiri..
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Tue Sep 24, 2013 3:46 pm

Tapi hamba susah cuci ekzos dengan acid tu..pomen kabor mungkin sistem dalam sudah rosak kerana ekzos sudah lama...
Azeri :pomen cakap ekzos 125z memang betol betol ori punya rm700 gitu la..aku tak rasa dia bohong la tu..dia cakap MADE IN JAPAN..lepas tu..yang bro mention servis tu..servis macam mana?sorry newbie..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Tue Sep 24, 2013 9:37 pm

budak kt wrote:
Tapi hamba susah cuci ekzos dengan acid tu..pomen kabor mungkin sistem dalam sudah rosak kerana ekzos sudah lama...
Azeri :pomen cakap ekzos 125z memang betol betol ori punya rm700 gitu la..aku tak rasa dia bohong la tu..dia cakap MADE IN JAPAN..lepas tu..yang bro mention servis tu..servis macam mana?sorry newbie..
kalau betul MADE IN JAPAN baguslah..tapi hrga agk keras.. hnya utk 1 ekzos ori japan rm 700.. ori malaysia rm 3++.. kalau ak, beli malaysia pnya je sbb ak bknnya ada duit bnyk sgt pn(tapi dlm hati mmg nk japan pnya)
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Tue Sep 24, 2013 9:41 pm

budak kt wrote:
bro mention servis tu..servis macam mana?sorry newbie..
kalau servis kt kedai dia nnti potong ekzos then bakar ekzos tu.. abis carbon2 & kotoran dlm ekzos tu hilang..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Tue Sep 24, 2013 9:48 pm

budak kt wrote:
Salam semua... Tumpang tanya..siapa tahu sistem ekzos dan boleh kongsi?soalan aku, dalam ekzos standard 125z, selain daripada 3 chamber tu.. ada lagi tak benda lain dekat delam tu?sebab pomen khabor aku ekzos aku dalam yang hisap minyak punya sudah rosak...jadi skrg saya bawa..akan menghasilkan minyak hitam dekat hujung ekzos dan juja dekat area plate...lubang 2t dah set kecil..tapi ada lagi masalah ini..ekzos motor aku sudah lama..motor 2003..harap semua boleh beri pandangan.. =)
ekzos ak pn baru lgi tpi sama keadaan mcm ko jgk.. ak cuci ekzos tu gna acid mozek then tukar gna 2t yg mahal skit.. settle problem.. stengh org gna ekzos 1st model elok je tahan smpai skarang.. ekzos bkn senang nk rosak, kalau bocor prnhlah ak dgr
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 2:58 pm

Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Salam semua... Tumpang tanya..siapa tahu sistem ekzos dan boleh kongsi?soalan aku, dalam ekzos standard 125z, selain daripada 3 chamber tu.. ada lagi tak benda lain dekat delam tu?sebab pomen khabor aku ekzos aku dalam yang hisap minyak punya sudah rosak...jadi skrg saya bawa..akan menghasilkan minyak hitam dekat hujung ekzos dan juja dekat area plate...lubang 2t dah set kecil..tapi ada lagi masalah ini..ekzos motor aku sudah lama..motor 2003..harap semua boleh beri pandangan.. =)
ekzos ak pn baru lgi tpi sama keadaan mcm ko jgk.. ak cuci ekzos tu gna acid mozek then tukar gna 2t yg mahal skit.. settle problem.. stengh org gna ekzos 1st model elok je tahan smpai skarang.. ekzos bkn senang nk rosak, kalau bocor prnhlah ak dgr
Jadi..ekzos MADE IN JAPAN tu rm700 pernah dengar tak??Cool     
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 2:59 pm

Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Salam semua... Tumpang tanya..siapa tahu sistem ekzos dan boleh kongsi?soalan aku, dalam ekzos standard 125z, selain daripada 3 chamber tu.. ada lagi tak benda lain dekat delam tu?sebab pomen khabor aku ekzos aku dalam yang hisap minyak punya sudah rosak...jadi skrg saya bawa..akan menghasilkan minyak hitam dekat hujung ekzos dan juja dekat area plate...lubang 2t dah set kecil..tapi ada lagi masalah ini..ekzos motor aku sudah lama..motor 2003..harap semua boleh beri pandangan.. =)
ekzos ak pn baru lgi tpi sama keadaan mcm ko jgk.. ak cuci ekzos tu gna acid mozek then tukar gna 2t yg mahal skit.. settle problem.. stengh org gna ekzos 1st model elok je tahan smpai skarang.. ekzos bkn senang nk rosak, kalau bocor prnhlah ak dgr

Ekzos aku sudah cuci dengan acid mozek..2t sudah pakai yang MOTUL punya..masalah ini ada lagi..haih...Wink    
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 5:29 pm

budak kt wrote:

Jadi..ekzos MADE IN JAPAN tu rm700 pernah dengar tak??Cool     
ekzos ak tak prnh dgr plk... mungkin ak ketinggalan zaman agknya  
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 5:32 pm

budak kt wrote:
Ekzos aku sudah cuci dengan acid mozek..2t sudah pakai yang MOTUL punya..masalah ini ada lagi..haih...Wink    
mungkin sdh tiba masanya ko dgr ckp pomen tu tkr ekzos
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 5:49 pm

[quote="Azeri_conquistador"]
budak kt wrote:
Ekzos aku sudah cuci dengan acid mozek..2t sudah pakai yang MOTUL punya..masalah ini ada lagi..haih...Wink    
mungkin sdh tiba masanya ko dgr ckp pomen tu tkr ekzos[/q


Aku rasa kot.... dia cakap dia boleh tolong order..hehe...  
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Wed Sep 25, 2013 6:29 pm

budak kt wrote:
Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Ekzos aku sudah cuci dengan acid mozek..2t sudah pakai yang MOTUL punya..masalah ini ada lagi..haih...Wink    
mungkin sdh tiba masanya ko dgr ckp pomen tu tkr ekzos[/q


Aku rasa kot.... dia cakap dia boleh tolong order..hehe...  
kalau jdi beli, tngkap gmbr then post kt sini ye.. ak nk tgk gk cmna ekzos made in japan tu
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ape Effect Tebuk Ekzos??   Today at 10:03 pm

Back to top Go down
 
Ape Effect Tebuk Ekzos??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: