.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Help needed: rotor cable value

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Help needed: rotor cable value   Thu Jul 22, 2010 11:47 pm

-------------------------
Thank you very much if you'd like to share this to me, it takes just a little time to do this.

We need a + screwdriver, a multitester (set in 100xohm).
Open right black panel (near the battery case) by unscrewing 3 bolts.

Plug off 2 CDI cable-cords:
1. black-stripped-red.
2. white-stripped-light green.

Now please measure the cable-cords which are sourced from rotor/dynamo (The ones with 7 cables taped in one).
Don't worry about the polarization, it has same value even if you exchange the multitester pens.

I need the value in 100xohm, for Y125Z.

Thank you very much.

----Reinstall:
Before reinstall the cords, kick the starter paddle several times ---in ON position---. (Avoid the mass contact with the black cable, do not bare-hold the cable). After that, hub the green first, then next with else; the black-red. Then start the engine, and close the panel with tightening those bolts.

I'll do my best to support/help you in advance. Very much appreciated.
Thank you.
Regards,
fishbike
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Sun Jul 25, 2010 12:40 pm

untuk ape ni fish???
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Sun Jul 25, 2010 2:49 pm

hi xapex,
(maaf jika bahasa malay aku tak bagus amat.)

Ceritanya begini:

Dah setahun yang lalu kejadiannya, motosikal aku tak mau hidup pas dah nak balek dari rumah teman. Selepas ganti plug baru NGK B8ES, tapi dicrank sampe letih kaki, masih tak mau hidup. Pakai pick-up teman aku lar, bawa sampai gerai motosikal aku.

Esoknya, aku ganti lagi plug baru lagi, B8ES, tapi masih sama tak ada api/setrum. Dah 2 plug baru jadi korban =((.
Ganti plug-cap SS-Two orisinil juga sama tak hidup. Coba ganti
plug-condenser SS-Two orisinil juga tak ada setrum.
(Jika spare-part SS-Two (3YR or 3XA) mudah dicari di pat aku.)

Semua part aku pasang kembali.

Selepas tuh, aku periksa bagian rotor (dynamo/spool).
Dua kabel Yamaha untuk ignition coil adalah:
1. hitam-strip-merah.
2. putih-strip-hijau.
Selepas dibersihkan kepala kabel, dan diukur, tak ada setrum. Sudah ketemu dah, pembangkit-listrik-negara-motosikal-aku dah rosak. =))

Aku buka lar flying-wheel (magnet) tuh. Nampak dah borang2 kuning yang super sensitif tuh. qqqq.

Gulungan coil di dalam magnet tuh ada 7 biji = 6 buah gulungan besar, dan 1
gulungan halus. Nah, gulungan halus (ignition coil) tuh nampak dah hitam; seperti hangus. Sudah aku guna multimeter analog dan digital, tak ada tegangan (ohm tetap diam di ~). Aku dah coba nak buka gulungan tuh, tapi sealer/glue di coil tuh lekat sangat. Baru nak tarik sikit kabelnya, dah putus.

Selepas tuh, aku bandingkan dengan rotor assy 4ST (Crypton).

Diintai-intai kabel ignition coil 125z dan 4ST, rupanya beda. Meski secara physically, lubang bolt dan posisi coil semuanya sama.

Jadi, tak berani aku pasang dengan rotor 4ST. Takut borang CDI orisinil 125z atau borang elektrik lainnya terbakar.

------
Aku putuskan nak gulung kembali, setelah mengetahui harganya luar biasa.
Makanya aku memerlukan share dari anda sekalian, bagi yang masih memiliki 125z ori. Atau bagi yang masih menyimpan rotor assy, bisa minta bantuannya untuk mengukur resistance dari gulungan coil halus tersebut.

Wirenya sudah tersedia, tahanan wire (tunggal) juga mendekati, dengan wire ori dari coil tersebut.

Aku hanya ingin mengetahui berapa jumlah tahanan (resistance) coil tersebut setelah dalam gulungan, sesuai spek dari pabrik. Sedekat mungkin dengan ukuran pabrik.

Sangat berterima kasih, aku juga akan bantu share bila anda ada problem motosikal awak.

Regards,
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Sun Jul 25, 2010 9:34 pm

waa pening2 bangat aku membaca diari mu...
mcm bace novel lak..
lau mcm ni aku trus bkk muka surat belakang yg bhgn sinopsis tu..

ni dri negara indonesia ke...
tgu ultra-z reply..sbb dia tau berbahasa jawa..ekeke
mas enggak khuatir@kaget...
kerana ahli2 forum disini bisa membantu...

p/s:tah2 xde api sbb cdi..xpun coil plug yg wat hal...
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Sun Jul 25, 2010 11:57 pm

ho oh bro smallville.

iyo, aku dari negera jiran. disini seluruh negeri cuman ada 300 unit yang diimpor dan dijual secara CBU by YMKI, katanya....
Itupun hanya satu generasi = 1998-1999, yang strippingnya model bulan sabit;
biru putih/merah putih/kuning silver.

Kerana itu lar susah aku nak cari n ngetes dari motor sejenis, pat aku moto ne langka.

"Ghost-electric-malfunction", tuh yang susah nak dideteksi, terutama CDI. Kecuali ada part dari motor lain yang boleh buat ditest.

Tapi...

kalo sourcenya (ignition coil yang di dalam magnet) tak de setrum, macam mana yang berikutnya ada api, kan? Smile

wire hitam strip merah --- dari magnet--- udah aku coba ground (sedangkan wire lainnya terpasang), x da sekalipun ada api, walau dicrank secara cepat dan kontinu.

Oya, dengan catatan, "kill switch" sudah aku putuskan dari source. Jadi tidak mungkin wire hitam-strip-merah itu tidak ada setrum (potential).

Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Mon Jul 26, 2010 11:13 am

bsabar la fishbike..kena tggu old-timer respon..kbanyakn kami ni tau pakai motor saja..repair nya x tau..hahaha..newbies.. ..

*x mau beli part dari malaysia?..mungkin ada member 125z len sudi membantu/menjual dgn harga murah2..(part 2nd Hand)..
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Mon Aug 02, 2010 7:38 pm

dah aku guna stator yang 4ST, cuman nak modi sikit tuh coil. hehehe.

thenkiu bro bro sekalian.
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Tue Aug 10, 2010 1:12 pm

fish main motor sampai coil pun dia kacau...konfem moto anda laju fish kn???
bnar ngga'???haha..

biasa nya coil di biarkn stendet je..law ad pon....
org tukar yg sedia ada(beli kat kedai).....
huhu...fish hebat...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Tue Aug 10, 2010 2:35 pm

alamak...ssh nk slesaikn masalah ni sbb point nye xphm...msalah coil ke? magnet ke?
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Tue Aug 10, 2010 7:34 pm

xapex wrote:
fish main motor sampai coil pun dia kacau...konfem moto anda laju fish kn???
bnar ngga'???haha..

biasa nya coil di biarkn stendet je..law ad pon....
org tukar yg sedia ada(beli kat kedai).....
huhu...fish hebat...

Tak laju lar, mane bisa laju, engine jak uda laen. 4ST cuman 100cc. Tak pa lar, yang penting moto tuh idop dulu je. Nanti dapat coil/spool yang orisinil, baru ganti yang stended punya moto ne.

Terpikir nak guna coil CDI 3LC, tapi takut terbakar tuh CDI box. 135cc, pasti lar setrum besak, emang lar spark plug tuh pasti biru sangat, combustion pasti efisien tapi di low rpm sahaja, top speed pasti lar knocking je bila part laen masih stended, bise2 abes tuh CDI box kena strum kuat. Belon lagi rectifier tuh, pasti abes je.

"org tukar yang sedia ada(beli kat kedai)"
maksudnya apa? ada yang nak jual coil 2nd hand ke?
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Mon Sep 27, 2010 5:25 pm

pasti ada. cuba survey di ruangan urusniaga automotif...aku punya terpaksa jual kerana ada orang lain yang lebih memerlukan...harganya mungkin dalam lingkungan rm 100..aku jual rm100shj 1 set siap magnetnya
Back to top Go down
lobo
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 23/04/2011
Age : 29
Location : kuching

PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Fri May 06, 2011 11:54 pm

its worth it to get the original parts. here is rm 300( dont know how much in RP). last time i face the same problem also. i try use the immitation parts( rm 100 to 200) and only last for 3 to 4 month. at last i use the original parts. it last untill now.... if not why dont u try sent ur coil to car eletrician. who knows they can rewire it for u.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Help needed: rotor cable value   Today at 4:49 pm

Back to top Go down
 
Help needed: rotor cable value
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: