.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15  Next
AuthorMessage
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:01 pm

aku bru spray ekzos td..aku tgk cam cat dia xlekat lar..kena spray bnyk layer baru nk lekat..botol spray dah lar kecik..xckup..pas spray hi-temp,aku layar plak flatblack biase..pas ni dah ckup kering sume, aku nk sapu plak ngan minyak itam..tgk jd cam ne..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:20 pm

errmmm pada pendapat aku la chaosworld, aku pun dah penah spray ezos, pkai high temp anchor jer, aku rase bile dah sempur pkai high temp tk payah dah kot nk plai flatblack lagi, bukankan high temp yg ko spray tu dah flatblack, so ble ko buat dua cat secondary berlapis so akn lagi senang nk terkopek sbb lapisan dye berat, hehe aku just skadar memberi pandangan ngeh2, sbb aku spray selapis masih cun lagi, cume kt tengkuk tu standard ar kan
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:22 pm

aish, srabut btol dah gini..em lntak larh..nk terkopek, terkopek larh.. bnde nye xtau, men buat je..ingt kn cam sembur coverset je.. bila sembur cat, jd cam xlekat..lempor jugok ekzos aku ni ke sungai kang..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:25 pm

hehe jgn marah aku chaosWORLD, terpelanting aku kang haha, tpi is your choice kan bro, mane kot taw hasil dye t lagi mantap kan, just try and error, then u will learn someting, trust me keh2
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:28 pm

orait..aku bkn pe..aku skang xkeje dah, so duit tu amat lar berharga.. bila spray kali ni xmnjadi, so rugi lar.. nk kena kumpul duit slow2 plak nk beli spray len..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Sun May 15, 2011 7:33 pm

samurai h2 hi temp.harge rm18 kt tempat aku..sesuai utk spray ekzos..stkat ni aku dh spray 3,4 kali r..ader yg aku punya ngan member punya..hasilnye mcm ekzos baru..yg penting kene buang kaler lamer.gosok ngan kertas pasir.tp jgn smpai nmpak besi trus..sbb ader bhagian kt bhagian tengkuk 2 mcm lapisan merah2..aku pun xtaw naper ader kt situ..x yh buang yg 2,memadai bgi licin..basuh ekzos bg ilang abuk..spray tgk cuace..jgn time mendung ko bantai spray..kang lmbt kering..
pendapat aku je,laen org lain skill cheers
Back to top Go down
fareast
Laskar Muda


Posts : 8
Join date : 24/02/2011
Age : 24
Location : taiping-bgn serai-prt buntaq

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 7:46 pm

aku tgh spray ekzos aku..td dh tembak undercoat flatblack..sok tembak high temp lak..aku ingat nak sapu myk itam kat ejos tu pastu soh pomen aku setting trus..x sbar nk tgk jadi cmna ejos tu..heheh Twisted Evil
Back to top Go down
http://www.facebook.com/fariz.ghani
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 7:55 pm

fareast wrote:
aku tgh spray ekzos aku..td dh tembak undercoat flatblack..sok tembak high temp lak..aku ingat nak sapu myk itam kat ejos tu pastu soh pomen aku setting trus..x sbar nk tgk jadi cmna ejos tu..heheh Twisted Evil

sapu minyak itam? cam aku lar..pastu rem smpai rpm redline..berasap ekzos..hahahaha
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 8:40 pm

hahaks ko rem sampai habis memang fogging la motor ko, tpi ble aku lepas servis ejos dlu, rase sedap gler la, bleh kate mcm ejos baru la haha, alamak lari topik ni, tp nk tanye, ape fungsi bubuh minyak hitam dkt lapisan tu
Back to top Go down
fareast
Laskar Muda


Posts : 8
Join date : 24/02/2011
Age : 24
Location : taiping-bgn serai-prt buntaq

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 8:42 pm

chaosworld wrote:

sapu minyak itam? cam aku lar..pastu rem smpai rpm redline..berasap ekzos..hahahaha

haha.,dh wat ke cmtu? ekzos turun kaler x?
Back to top Go down
http://www.facebook.com/fariz.ghani
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 8:44 pm

stakat ni itam ag lar..tgk lar dulu 2,3 bulan nnti cam ne..
Back to top Go down
fareast
Laskar Muda


Posts : 8
Join date : 24/02/2011
Age : 24
Location : taiping-bgn serai-prt buntaq

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Fri May 20, 2011 8:48 pm

nurkaye_akmal wrote:
hahaks ko rem sampai habis memang fogging la motor ko, tpi ble aku lepas servis ejos dlu, rase sedap gler la, bleh kate mcm ejos baru la haha, alamak lari topik ni, tp nk tanye, ape fungsi bubuh minyak hitam dkt lapisan tu

pd pndapat nubis aku la aku rasa myk itam tu tutup ruang2 halus antara cat tu bila ekzos tu panas..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/fariz.ghani
qayyum_qz
Laskar Kelas I


Posts : 112
Join date : 17/01/2011

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Tue May 24, 2011 11:55 pm

salam...aq dah spray ekzos gune anchor high temp....da lbey 4 bulan ko pkai...br stat nk perang wrne kt tengkok....ok la,puas ati...so,klo nk spray jgn pk pnjg...spray jek tros..hehehehehehe...
lg stu nk ty,sape pnh spray moto wrne putih biru bata kilat?ape kod warne ek...
thnx:)
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 10:35 am

tulun.... ak nak cat rim sukan ak nih... kaler putih... ap undercoat yg seswai ek... atau ak pkai putih tu jgk wat undercoat?? drunken
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 1:36 pm

pkai je putih..bender, kalo spray rim ni mmg lmbt skit kering ke brbnding ngan spray coverset? aku spray rim aku, aku tgk cam lmbt je kering.. ke sbb cat? aku guna acnhor...
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 1:53 pm

sama jek.. tp kena tgk gak faktor cuaca... kena panas terik baru leh spray... ak salu guna samurai... anchor pon leh tahan jgk...
tips nak cat cepat kering n tahan lama... spray nipis2 jek, n selang 4-8 min utk setiap lapisan ... n jgn spray dekat2 sngat.. lau x akn jadi tebal.. sbb tu la beliau lambat kring...
ak ada tnya tukang cat semalam.. dy cakap, lau nak lagi cantik, undercoat kne wat sehari sblom cat kaler yg btol2 bekenan.. cntohnye ko cat undercoat ary ni, then bia kering, sok baru la spray cat yg dikehendaki tuh...
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 1:55 pm

ooo gitu..aku tgh spray undercoat skang ni.. haha.. tp kita leh nmpak beza kalo spray nipis ngan tebal, tol x? kalo tebal ni, nmpak meleleh je.. kalo nipis ni, org kate ckup2 je.. xtau lar ni jd x kaler cam rim yamaha kaler silver tu..men bedal je..haha
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 2:06 pm

haaa btol... musti jadi nye lah... ak pon bukan reti sangat cat2 nih... eh agak2 set airgun spray tuh bpe RM?? cam minat la plak..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 2:17 pm

beratus gak lar..tabung angin dia sj dah RM300 2nd hand punye.. bru aku xtau lar..gun dia bwh RM100..xsure bpe..
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 2:20 pm

gun ak ada tgk da.. lam 60-80 jek... tapi generator tu yg x tahan tuh... x de ke sapa2 nak tolak murah2.. hehe..
Back to top Go down
AdHwA
Bintara Muda


Posts : 429
Join date : 04/03/2011
Age : 26
Location : Dungun

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 3:58 pm

uih, mcm nk bkak kdai airbrush jek.. huhuhu
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 4:25 pm

AdHwA wrote:
uih, mcm nk bkak kdai airbrush jek.. huhuhu

x de lah... geram kat kedai satu tuh... nk spray 1 set body pon da dekat 4rat... bek bli gun, spray sdiri jek... huhu..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 7:37 pm

nk tanya ni...klau standard spray swing arm kat kdai brp $$$$...
klau nk spay sendiri blh tunguk tips x???
spray wane ape yg cantik.....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 8:00 pm

Shark pfa wrote:
nk tanya ni...klau standard spray swing arm kat kdai brp $$$$...
klau nk spay sendiri blh tunguk tips x???
spray wane ape yg cantik.....

err.. moto baru kan bro... better x yah spray la.. kaler ori dah lawa... kang jadi carca merba plak... huhu... pada pirasat ak la..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Wed May 25, 2011 9:15 pm

anyone taw teknik nak guna asid yg buang cat kat rim tu???
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos   Today at 9:03 am

Back to top Go down
 
Teknik2 & Tips2 Spray Sportrim & Exzos
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 15Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: