.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Nisbah 2T Bancuh

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Nisbah 2T Bancuh   Fri Apr 24, 2009 9:56 am

Salam
sampai sekarang aku x reti nak bancuh 2T

berapa nisbahnya?

kalau motor full tank... berapa ml nak letak 2T...

apa jadi kalau terlebih bancuh selain asap berkepul kepul
kalau kurang lak... motor jem?

untuk langkah berjaga² takut² pump 2T rosak...
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Fri Apr 24, 2009 10:08 am

deskcom wrote:
Salam
sampai sekarang aku x reti nak bancuh 2T

berapa nisbahnya?

kalau motor full tank... berapa ml nak letak 2T...

apa jadi kalau terlebih bancuh selain asap berkepul kepul
kalau kurang lak... motor jem?

untuk langkah berjaga² takut² pump 2T rosak...

kalo isi full tank satu tutup penuh tudung penutup 2t tu bro
kalo lebih2 tuang nnti moto jd sebu
kalo kurang xde pape la bro
ikut je nisbah tu
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Fri Apr 24, 2009 4:35 pm

ok.. sembang2 pasal 2t bancuh pulak..

untuk 2t bancuh ni, biasanya untuk moto2 yg dah lama sikit..
yg mana pump 2t dia dah tak boleh dipercayai dah.. (macam tzm aku..) Laughing

ade 3 ratio yg biasa org pakai kalo bancuh

1:50 , 1:40 , 1:30...
1 tu 2T, yg besar tu petrol...

kire kalo untuk harga minyak rm1.82 skrg ni,

1:50 - RM10 petrol = lebih kurang 110 ml 2T
1:40 - RM10 petrol = lebih kurang 145 ml 2T
1:30 - RM10 petrol = lebih kurang 190 ml 2T

untuk sukat 2t ni, leh la pakai botol minyak fork @ ape2 botol yg yg bertanda aras ml..

p/s - kalo masukkan sikit 2t kat tank tu biasa org buat kalo nak long distance je..
untuk sekadar safety sikit, takut 2t tak support.
kalo yg betul2 bancuh ni, dia tak pakai pump terus dah.. Wink

tapi rasa2 pump 2t 125z ni setakat ni boleh diharapkan lagi..
tp tau la kalo 4-5 tahun lagi macam mana.. Laughing
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Sat Apr 25, 2009 1:57 am

eh.. kalau main tuang je.. nisbah 2T n petrol x tepat sangat kan.. senang citer.. beli bekas untuk minyak petrol n bancuh kat umah.. huhu.. baru saye tau nisbah bancuh 2T ni
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Sat Apr 25, 2009 8:11 pm

tak jugak.. orang pakai 2t bancuh ni sebab nak ringan n throttle response tu cepat..(kabel throttle tarik 2 kabel-1 kabel pam 2t,1 lagi kat carb).. klau nak main haram /trek / nak laju org pakai 2t bancuh je.. klau zaman dulu2 org pakai r40..

ok back to topic.. 1st,ramai yg pakai 2t bancuh ni sala konsep,jadi nisbah x ngam tu yg moto sebu..

1. nak senang kire nisbah,isi myk ikut liter bukan RM.. contoh isi myk 2 liter or 5 liter ke..

2 liter = rm3.60
5 liter rm9.00

full tank 125z 5.5 liter,so pandai bajet la..

2. nisbah 2t x same,lain 2t,lain nisbah nye..(esp mineral or semi or fully)
klau 2t mineral (shell sx katekan). 1liter minyak = 30ml 2t
klau 2t semi (VSX) 1 liter myk = 28ml 2t
klau 2t fully (sprinta GP) 1 liter myk = 20/22ml 2t

so klau dah isi 5 liter myk,isi la 150ml 2t (SX)..


*nisbah diatas adelah mengikut sumber dari motor aku n member,x dijamin btol,ikut pade setting,tapi tu paras selamat la.. senang citer kene try n error..n dah rembat try bukak plug tgk myk lebih ke kurang,pastu korang pandai2 oter nisbah..

*n nak senang isi 2t,bli bekas myk fork yg murah tu,yg botol 180-200ml tu..pakai ni senang cket sebab ade indicator kat tepi botol..
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Sat Apr 25, 2009 8:24 pm

heheh.. aku kire ikut nisbah liter la tuh..
tp untuk mempermudahkan kawan2, konbert ke rm-ml 2t terus.. What a Face

nisbah yg aku dapat tu pun hasil dari survey ngan pengalaman kawan2 lain..
tak tahu la betul2 efisien ke tak tuh..
sebenarnya mende ni sume ikut setting dan condition moto sendiri je.. Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Sat Apr 25, 2009 8:28 pm

udin_014 wrote:
heheh.. aku kire ikut nisbah liter la tuh..
tp untuk mempermudahkan kawan2, konbert ke rm-ml 2t terus.. What a Face

nisbah yg aku dapat tu pun hasil dari survey ngan pengalaman kawan2 lain..
tak tahu la betul2 efisien ke tak tuh..
sebenarnya mende ni sume ikut setting dan condition moto sendiri je.. Very Happy

haha sory bro terlepas pandang..

tula pasal,yg penting kene try n error sendiri..kami tidak bertanggungjawab..hehe
Back to top Go down
Thund3r
Laskar Muda


Posts : 26
Join date : 05/06/2009
Age : 26
Location : Alor staq

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Mon Jun 08, 2009 10:25 pm

apakah nisbah 2T bancuh yg perfect kpd 125???
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Tue Jun 09, 2009 10:35 am

Thund3r wrote:
apakah nisbah 2T bancuh yg perfect kpd 125???

susah nak ckp yg perfect,lain moto lain nisbah,especially bergantung pade spec,n jenis 2t.. slalunye klau antara 25ml - 40 ml tu paras normal la,kene try n error...
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Wed Jun 10, 2009 3:53 pm

aku ade buat research pasal 2T bancuh ni..ni keputusannya..

4 ounces 2T = 1 gallon petrol


* 1 ounces = 29.57ml
* 1 gallon = 3785.412ml

jadi,

29.57ml x 4 = 118.28ml 2T adalah untuk 3785.412ml petrol

maka; 1000ml petrol memerlukan 118.28ml 2T/3785.412ml petrol = 31ml 2T


kesimpulannya, setiap 1L petrol memerlukan +- 31ml 2T...
Back to top Go down
Thund3r
Laskar Muda


Posts : 26
Join date : 05/06/2009
Age : 26
Location : Alor staq

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 12:38 am

ok...saya nak test ...tak test tak tau...hehe
Back to top Go down
lorveadib
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 05/06/2009
Age : 27
Location : batu pahat

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 1:20 am

owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 1:21 am

lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~

kena goncang bg 2t tu mix ngan petrol Cool
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 8:16 am

lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~
sebelum isi myk,tuang 2T dulu dgn sukatan yang betul..pastu amik nozle myk tu tembak dalam tank..confirm 2T bercampur sebati dgn petrol..takyah goncang2 dah..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 11:01 am

soNa wrote:
lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~
sebelum isi myk,tuang 2T dulu dgn sukatan yang betul..pastu amik nozle myk tu tembak dalam tank..confirm 2T bercampur sebati dgn petrol..takyah goncang2 dah..

care atas ni pun boleh,tapi ko kene tau brape nilai liter /rm myk ko nak isi tu dulu..

klau tuang kemudian pun boleh,pastu enjut2 cket kedepan blakang moto..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 11:53 am

WKQ4913 wrote:
soNa wrote:
lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~
sebelum isi myk,tuang 2T dulu dgn sukatan yang betul..pastu amik nozle myk tu tembak dalam tank..confirm 2T bercampur sebati dgn petrol..takyah goncang2 dah..

care atas ni pun boleh,tapi ko kene tau brape nilai liter /rm myk ko nak isi tu dulu..

klau tuang kemudian pun boleh,pastu enjut2 cket kedepan blakang moto..
yup..betul tu..kalau guna cara aku tu,kena estimate berapa kuantiti petrol yang kite nak tuang dalam tank dulu..kalau guna cara wan lak,kena bawa calculator dalam poket..hehe.. pirat pirat
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 1:33 pm

soNa wrote:
WKQ4913 wrote:
soNa wrote:
lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~
sebelum isi myk,tuang 2T dulu dgn sukatan yang betul..pastu amik nozle myk tu tembak dalam tank..confirm 2T bercampur sebati dgn petrol..takyah goncang2 dah..

care atas ni pun boleh,tapi ko kene tau brape nilai liter /rm myk ko nak isi tu dulu..

klau tuang kemudian pun boleh,pastu enjut2 cket kedepan blakang moto..
yup..betul tu..kalau guna cara aku tu,kena estimate berapa kuantiti petrol yang kite nak tuang dalam tank dulu..kalau guna cara wan lak,kena bawa calculator dalam poket..hehe.. pirat pirat

hehe tula pasal,klau start nek moto je dah kene wat kira2 dah..leceh,tu yg pakai pump 2t balik..hehe
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 11, 2009 1:53 pm

kalau pejalanan yang konsisten boleh la pakai 2t bancuh...
kalau jenis aku yang kejab kejab refill minyak... takkan nak bawak 2t spare... huhuhuhu...
Back to top Go down
hydar
Bintara Kanan


Posts : 737
Join date : 22/06/2009
Location : shah alam

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 11:10 am

lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~

time isi minyak tuh,isi dlu setengah tank n tuang 1 penutup 2t(SHELL).pastu tembak blik minyak smpai full tank.
tp kalau ley xyah lah 2t bancuh ni.
asap bnyak moto berat.
lame2 exzos sumbat.
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 4:21 pm

hydar wrote:
lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~

time isi minyak tuh,isi dlu setengah tank n tuang 1 penutup 2t(SHELL).pastu tembak blik minyak smpai full tank.
tp kalau ley xyah lah 2t bancuh ni.
asap bnyak moto berat.
lame2 exzos sumbat.

ow cam 2 ke lol!
Back to top Go down
hydar
Bintara Kanan


Posts : 737
Join date : 22/06/2009
Location : shah alam

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 4:41 pm

aus_ipoh wrote:
hydar wrote:
lorveadib wrote:
owh..kalau nak bancuh 2t, tuang 2t dalam tangki petrol and goncang or biar je...??
~budak baru belajar~

time isi minyak tuh,isi dlu setengah tank n tuang 1 penutup 2t(SHELL).pastu tembak blik minyak smpai full tank.
tp kalau ley xyah lah 2t bancuh ni.
asap bnyak moto berat.
lame2 exzos sumbat.

ow cam 2 ke lol!

itu je yg ak tau.
kalau silap,sory ek.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 7:52 pm

btl2,moto jd brt,cm ade org duk blkg,jd klu bancuh kaw2,bwk pun kaw2 arh..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 10:49 pm

kalo xwat 2t bancuh pon xpa kn Laughing
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 10:55 pm

aus_ipoh wrote:
kalo xwat 2t bancuh pon xpa kn Laughing

xpe,bgi 2t besar pun dh ok,klu bsr atau terlbh sgt jd bobok n berat,tp disyorkn untk jln jauh bancuh ar,cam blk t'ganu ke,dgn kelajuan yg maintain..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Thu Jun 25, 2009 11:26 pm

superjoemanito wrote:
aus_ipoh wrote:
kalo xwat 2t bancuh pon xpa kn Laughing

xpe,bgi 2t besar pun dh ok,klu bsr atau terlbh sgt jd bobok n berat,tp disyorkn untk jln jauh bancuh ar,cam blk t'ganu ke,dgn kelajuan yg maintain..

aku paling jauh pon dr umah aku ke tmpt keje juz 5-8 km je.. Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Nisbah 2T Bancuh   Today at 2:00 pm

Back to top Go down
 
Nisbah 2T Bancuh
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: