.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Re-paint Coverset V2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 1:19 am

choco samurai 1k pun dan cun kan, bleh pinjam splay gun tak
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 8:33 am

chocolate wrote:
silver anchor y137* + samurai 1k

chocolate wrote:




macam warna ori la.. ..lawa..


aku nak tnya..mcmana nak tggalkan cat lama coverset?..coverset aku da 3-4 lapisan warna da..c.set tu pun da jadi berat sbb layer cat byk sgt..hehehe..

apa paint remover yg sesuai utk coverset?..ke ada alternatif lain selain mnyak brek dot3..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 10:36 am

guna je paint remover...ape2 jenama pun xpe aku ase..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 11:25 am

chaosworld wrote:
guna je paint remover...ape2 jenama pun xpe aku ase..

aku ada terbaca..paint remover metal pnya xle guna kat plastik..Sad..tu yg takut nak guna paint remover..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 1:34 pm

plastik kalu kasi sand paper je,guna paint remover nnt cair plastik tu(dgr org kata la he3)..

ambe xdo splay gun lo inche akmal..1k ngan 2k yg ambe guna cam sama je hasil,cuma kene ada skill mantap baru clear tu terserlah..malangnya aku fail sampai hari ni...

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 1:35 pm

chocolate wrote:
plastik kalu kasi sand paper je,guna paint remover nnt cair plastik tu(dgr org kata la he3)..

ambe xdo splay gun lo inche akmal..1k ngan 2k yg ambe guna cam sama je hasil,cuma kene ada skill mantap baru clear tu terserlah..malangnya aku fail sampai hari ni...

yg skill mntap tu mmg btol..papehal berkaitan ngan spray,rjuk abam choco je k kwn2 sekalian..hak3
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Thu Jun 23, 2011 4:53 pm

haha tkpe2 kalo mcam ni kene try sendiri la, tgk dly hasil dye mcm mane kan
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 3:11 pm

klau kepala cverset lama dia xade fairing kan...klau kita wat lubang kat kepala 2 pas 2 letak fairing jd x???
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 3:28 pm

x lawaa..member pernah buat..mcm x jadi jer..tak tau lau la kalau pandai bikin cun2..


>aiyo..nak kena gosok la jwbnya..huhuhu..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 3:30 pm

devilmeasha wrote:
x lawaa..member pernah buat..mcm x jadi jer..tak tau lau la kalau pandai bikin cun2..


>aiyo..nak kena gosok la jwbnya..huhuhu..

xjdi lar nk tkar coverset huiiii.....biasa kedai ade jual ke kpala sajee??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 3:56 pm

ade...
aku pnah tanye coverset kepala sahaja;
utk model ade fairing, rm20
utk model kepala botak, rm18
ntah knape beza rm2 pdhl fairing tu ttp djual berasingan.
huhuhuhu..~

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 4:05 pm

Ultra-Z wrote:
ade...
aku pnah tanye coverset kepala sahaja;
utk model ade fairing, rm20
utk model kepala botak, rm18
ntah knape beza rm2 pdhl fairing tu ttp djual berasingan.
huhuhuhu..~
oooo....klau kt kedai ade jual ke asing2 cverset tu...klau ade aq budjet nk beli kepala ngan cverset yg dalam kepak tu.....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 4:13 pm

devilmeasha wrote:
chaosworld wrote:
guna je paint remover...ape2 jenama pun xpe aku ase..

aku ada terbaca..paint remover metal pnya xle guna kat plastik..Sad..tu yg takut nak guna paint remover..

mmg btul pun.. kne kt klit pun dah ckup utk mngatekn power paint remover ni..gatal siotttt...mcm kne ccuk2 je...hehehehhe ni ats pngalaman ak la...
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 5:45 pm

Shark pfa: hmm, part kepak belah dlm tu tk sure plak brape arge. tp sbnrnye mmg mahal bli pat asing2 ni. mudguard + cover fork; rm38. kepala; rm20. sidebody(ekor) kiri kanan; rm80lbey tk igt dh brape arge... kepak putih; rm30, kaler2; m40-50.....
utk projek repaint bleh try cari fullset local 2nd hand murah2 kondisi calar balar pegi lantak jnji tkde retak atau patah..
Wink

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jun 25, 2011 5:49 pm

Ultra-Z wrote:
Shark pfa: hmm, part kepak belah dlm tu tk sure plak brape arge. tp sbnrnye mmg mahal bli pat asing2 ni. mudguard + cover fork; rm38. kepala; rm20. sidebody(ekor) kiri kanan; rm80lbey tk igt dh brape arge... kepak putih; rm30, kaler2; m40-50.....
utk projek repaint bleh try cari fullset local 2nd hand murah2 kondisi calar balar pegi lantak jnji tkde retak atau patah..
Wink

oooo....btul gak ko ckp ultraman-z
pandai ko.....

klau sidebody motor spray guna spray tin jenama TORNADO atau Toa Spray jd kee??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sun Jun 26, 2011 7:53 pm

http://www.youtube.com/watch?v=cLCAjcm84Ss

method ni leh guna ke nk remove paint??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Mon Jun 27, 2011 10:42 am

ntah boleh ntah tak.
cat coverset orimoto bukan cap ayam bahan die.
kalau coverset local atau yg dh repaint kompom bleh la kot mende alah fairy power spray tu 'makan'..
apepn rasenye tk elok kot nk tanggalkn cat smpai 'bogel'..
mengecat(spray) ats permukaan plastik perlu undercoat yg leh lekat kuat dgn permukaan plastik tu.
so, gosok je dgn kertas pasir.
pkai gred 200, 500, 1000..
biase org gosok smbil bshkn permukaan dgn air, tp ko try pkai bancuhan sabun basuh baju dgn kepekatan suam2 kuku.
gosok smpai hilang warna, jumpe undercoat asal je.
bilas bersih smpai permukaan yg nk dispray diyakini suci dari segala kotoran mahupun kesan sabun.
dh leh stat spray dmulakan dgn bismillah.
hehehe...

*nk puas hati beli cat dr jenama diyakini spt samurai, anchor dpi, kromotor.. ambe pnh pkai DOVE n Toa rase mcm c-al je cat tu..? Neutral

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Mon Jun 27, 2011 12:33 pm

nak kongsi pengalaman skit....dah tambah perase kat komen ultra...

Andai kata kalau dah gosok sampai jumpa plastik itam tu kena la guna plastic primer untuk elakkan cat tanggal. harga 1 spray can plastic primer = rm 28
untuk primer (undercoat) 1 spray can = rm 15 klu x silap aku... ade kelabu, merah, hitam kot...
tapi biasanya nak mudah dan murah carilah warna² flat untuk undercoat...cthnya flat black/flat white (yg ni mcm susah nak jumpe je...)

ape yang penting, pastikan kesan2 degil spt myk² yg x dpt dilihat dgn mata kasar terhindar, klu x mula la jadi mcm kurap dan ini boleh mengakibatkan kesakitan hati yg amat sgt... ha3
Back to top Go down
meetoto
Laskar Kanan


Posts : 258
Join date : 01/01/2011
Age : 26
Location : jb-kl

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Tue Jun 28, 2011 10:15 pm

ak ade caver yg mmg burok nk mampus dgn berdaki2...haha..so ak nk try spray sndiri la kot..
ak nk spray sume putih kecuali caver hon..so ak nk tawu kod2 wane putih yg lawa and wane undercoat ape yg perlu digunakan..
lg satu..ak xphm sgt la..nk gosok gune sand paper tu..nk gosok sampai jd mcm ner caver tu? Question
Back to top Go down
http://www.facebook.com/izaan.fazrin.azwar
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Tue Jun 28, 2011 10:55 pm

redline wrote:
nak kongsi pengalaman skit....dah tambah perase kat komen ultra...

Andai kata kalau dah gosok sampai jumpa plastik itam tu kena la guna plastic primer untuk elakkan cat tanggal. harga 1 spray can plastic primer = rm 28
untuk primer (undercoat) 1 spray can = rm 15 klu x silap aku... ade kelabu, merah, hitam kot...
tapi biasanya nak mudah dan murah carilah warna² flat untuk undercoat...cthnya flat black/flat white (yg ni mcm susah nak jumpe je...)

ape yang penting, pastikan kesan2 degil spt myk² yg x dpt dilihat dgn mata kasar terhindar, klu x mula la jadi mcm kurap dan ini boleh mengakibatkan kesakitan hati yg amat sgt... ha3

err...
tumpang tnye..
can plastic primer tu tu cane ek label kt tin die tu..
buley tunjukkn cth x..?
sy tataw ler... Question
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Fri Jul 08, 2011 10:24 am

Kaer wrote:
redline wrote:
nak kongsi pengalaman skit....dah tambah perase kat komen ultra...

Andai kata kalau dah gosok sampai jumpa plastik itam tu kena la guna plastic primer untuk elakkan cat tanggal. harga 1 spray can plastic primer = rm 28
untuk primer (undercoat) 1 spray can = rm 15 klu x silap aku... ade kelabu, merah, hitam kot...
tapi biasanya nak mudah dan murah carilah warna² flat untuk undercoat...cthnya flat black/flat white (yg ni mcm susah nak jumpe je...)

ape yang penting, pastikan kesan2 degil spt myk² yg x dpt dilihat dgn mata kasar terhindar, klu x mula la jadi mcm kurap dan ini boleh mengakibatkan kesakitan hati yg amat sgt... ha3

err...
tumpang tnye..
can plastic primer tu tu cane ek label kt tin die tu..
buley tunjukkn cth x..?
sy tataw ler... Question

ermmm...kau g kedai cat...ckp kat kedai tu nk cat pe...premier,skunder,tertier....diorang tau lar....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Fri Jul 08, 2011 4:23 pm

Shark pfa wrote:
Kaer wrote:
redline wrote:
nak kongsi pengalaman skit....dah tambah perase kat komen ultra...

Andai kata kalau dah gosok sampai jumpa plastik itam tu kena la guna plastic primer untuk elakkan cat tanggal. harga 1 spray can plastic primer = rm 28
untuk primer (undercoat) 1 spray can = rm 15 klu x silap aku... ade kelabu, merah, hitam kot...
tapi biasanya nak mudah dan murah carilah warna² flat untuk undercoat...cthnya flat black/flat white (yg ni mcm susah nak jumpe je...)

ape yang penting, pastikan kesan2 degil spt myk² yg x dpt dilihat dgn mata kasar terhindar, klu x mula la jadi mcm kurap dan ini boleh mengakibatkan kesakitan hati yg amat sgt... ha3

err...
tumpang tnye..
can plastic primer tu tu cane ek label kt tin die tu..
buley tunjukkn cth x..?
sy tataw ler... Question

ermmm...kau g kedai cat...ckp kat kedai tu nk cat pe...premier,skunder,tertier....diorang tau lar....

owh..ok..thnx ya..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Fri Jul 08, 2011 6:39 pm

Kaer wrote:
Shark pfa wrote:
Kaer wrote:
redline wrote:
nak kongsi pengalaman skit....dah tambah perase kat komen ultra...

Andai kata kalau dah gosok sampai jumpa plastik itam tu kena la guna plastic primer untuk elakkan cat tanggal. harga 1 spray can plastic primer = rm 28
untuk primer (undercoat) 1 spray can = rm 15 klu x silap aku... ade kelabu, merah, hitam kot...
tapi biasanya nak mudah dan murah carilah warna² flat untuk undercoat...cthnya flat black/flat white (yg ni mcm susah nak jumpe je...)

ape yang penting, pastikan kesan2 degil spt myk² yg x dpt dilihat dgn mata kasar terhindar, klu x mula la jadi mcm kurap dan ini boleh mengakibatkan kesakitan hati yg amat sgt... ha3

err...
tumpang tnye..
can plastic primer tu tu cane ek label kt tin die tu..
buley tunjukkn cth x..?
sy tataw ler... Question

ermmm...kau g kedai cat...ckp kat kedai tu nk cat pe...premier,skunder,tertier....diorang tau lar....

owh..ok..thnx ya..

no hal...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sat Jul 09, 2011 12:46 pm

Ultra-Z wrote:
ntah boleh ntah tak.
cat coverset orimoto bukan cap ayam bahan die.
kalau coverset local atau yg dh repaint kompom bleh la kot mende alah fairy power spray tu 'makan'..
apepn rasenye tk elok kot nk tanggalkn cat smpai 'bogel'..
mengecat(spray) ats permukaan plastik perlu undercoat yg leh lekat kuat dgn permukaan plastik tu.
so, gosok je dgn kertas pasir.
pkai gred 200, 500, 1000..
biase org gosok smbil bshkn permukaan dgn air, tp ko try pkai bancuhan sabun basuh baju dgn kepekatan suam2 kuku.
gosok smpai hilang warna, jumpe undercoat asal je.
bilas bersih smpai permukaan yg nk dispray diyakini suci dari segala kotoran mahupun kesan sabun.
dh leh stat spray dmulakan dgn bismillah.
hehehe...

*nk puas hati beli cat dr jenama diyakini spt samurai, anchor dpi, kromotor.. ambe pnh pkai DOVE n Toa rase mcm c-al je cat tu..? Neutral

lpas gosok sampai jumpa undercoat asal..bleh ke aq spay wane itam flat (wane undercoat gak kan)...pas spray wane itam flat....baru spray wane yang kita nk...bleh???....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Sun Jul 10, 2011 1:59 am

Kaer: usha link yg sy bg ni:
plastic primer: http://www.samuraipaint.jp/index.php?page=plastic-primer
putty primer: http://www.samuraipaint.jp/index.php?page=putty-primer&hl=en_US
contoh dr brand samurai sebab jenama ni plg mudah nk dpt(wlaupn susah gak sbnrnye....Razz )
plastic primer adalah lapisan primer yg tk berwarna(sangat), gnenye utk memastikan cat yg disembur atas plastic tk mudah tanggal.. lepas spray plastic primer masih perlu spray lapisan undercoat kecuali nk spray kaler hitam...eeei, tkyh gedik nk undercoat la kalo kaler itam.. hahaha... putty primer plak undercoat yg plg afdhal utk spray cat 2k....katenye.

Shark pfa: boleh je. kaler yg kite ko nk tu kaler pe? undercoat flat black ni lbih sesuai utk kaler gelap..

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Re-paint Coverset V2   Today at 10:05 pm

Back to top Go down
 
Re-paint Coverset V2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: