.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Semua Tentang Clutch

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Jun 22, 2009 8:12 pm

Quote :
*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..


bro maksud ak, klu lay lebih sgt jd ringan .. so ade bdk ckp nnt top speed drop..

klu ikut pengalaman bro la... nak lay magkuk clutch bp mm? (average)

org ckp jgk alang2 lay magnet skali... so bp mm plak? (byk pulak soalan ak nih)..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jun 23, 2009 2:48 am

zouk188 wrote:
Quote :
*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..


bro maksud ak, klu lay lebih sgt jd ringan .. so ade bdk ckp nnt top speed drop..

klu ikut pengalaman bro la... nak lay magkuk clutch bp mm? (average)

org ckp jgk alang2 lay magnet skali... so bp mm plak? (byk pulak soalan ak nih)..

zouk188.. gaye mcam nk buat moto lari jerk.. haha..
dari ap yg ko nk buat tu, klu pickup ok.. top speed drop..
xsdap ler nk g konvoi or long distance..
lg 1, klu buat blah dlm enjen, klu slah buat skit ooo..
exept ad spare.. leh seting blek..
klu xsilap lay magnet api jd xkuat..
btol kn klu ad silap...
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jun 23, 2009 9:40 am

Quote :
zouk188.. gaye mcam nk buat moto lari jerk.. haha..
dari ap yg ko nk buat tu, klu pickup ok.. top speed drop..
xsdap ler nk g konvoi or long distance..
lg 1, klu buat blah dlm enjen, klu slah buat skit ooo..
exept ad spare.. leh seting blek..
klu xsilap lay magnet api jd xkuat..
btol kn klu ad silap...


tu ak nak tya nih.. sbb sblum ni setting std modi jerk.. sblum nk usik blah enjin dalam .. ak tya dl..

klu nak ikutkan 125z nih std modi pun da cun .. tp sj2 jerk tangan gatal nak hilangkan dara enjin plak..

sblum nih blok da ilang dara da.. hahaha..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jun 23, 2009 11:56 am

zouk188 wrote:
Quote :
*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..


bro maksud ak, klu lay lebih sgt jd ringan .. so ade bdk ckp nnt top speed drop..

klu ikut pengalaman bro la... nak lay magkuk clutch bp mm? (average)

org ckp jgk alang2 lay magnet skali... so bp mm plak? (byk pulak soalan ak nih)..

bab bape mm lay magnet n mangkuk klac aku x sure sebab jarang org wat.. stakat pickup je tapi top xde..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jun 24, 2009 7:01 am

[quote="WKQ4913"]
ak wrote:


simptom bunyik xde bile tarik clutch tu maknenye kene rivert..bab susah gearing tu even dah adjust klac maknenye gearbox ade prob.. mcm aku nye.. gear nye gigi dah haus kot.. lama x overhaul..

*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..

*xnak rivert pun xpe,xde effect pun cume lagi lama lagi kuat la bunyik die..

klu gear box yg prob..ad kaitan x dgn mse gear 6 mati??
bpe agak2 rege gearbox??atau bleh tukar gigi jer??
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jun 24, 2009 7:51 am

[quote="ak"]
WKQ4913 wrote:
ak wrote:


simptom bunyik xde bile tarik clutch tu maknenye kene rivert..bab susah gearing tu even dah adjust klac maknenye gearbox ade prob.. mcm aku nye.. gear nye gigi dah haus kot.. lama x overhaul..

*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..

*xnak rivert pun xpe,xde effect pun cume lagi lama lagi kuat la bunyik die..

klu gear box yg prob..ad kaitan x dgn mse gear 6 mati??
bpe agak2 rege gearbox??atau bleh tukar gigi jer??

bro wan.. jwab2.. aq bab2 enjen nie basic jer taw..
Back to top Go down
budak p.d
Laskar Kelas I


Posts : 189
Join date : 23/06/2009
Location : Pantai Dalam,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jun 24, 2009 3:30 pm

[quote="fendy06"]
ak wrote:
WKQ4913 wrote:
ak wrote:


simptom bunyik xde bile tarik clutch tu maknenye kene rivert..bab susah gearing tu even dah adjust klac maknenye gearbox ade prob.. mcm aku nye.. gear nye gigi dah haus kot.. lama x overhaul..

*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..

*xnak rivert pun xpe,xde effect pun cume lagi lama lagi kuat la bunyik die..

klu gear box yg prob..ad kaitan x dgn mse gear 6 mati??
bpe agak2 rege gearbox??atau bleh tukar gigi jer??

bro wan.. jwab2.. aq bab2 enjen nie basic jer taw..
nie mesti mgkuk clutch da bunyi..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jun 24, 2009 4:23 pm

[quote="ak"]
WKQ4913 wrote:
ak wrote:


simptom bunyik xde bile tarik clutch tu maknenye kene rivert..bab susah gearing tu even dah adjust klac maknenye gearbox ade prob.. mcm aku nye.. gear nye gigi dah haus kot.. lama x overhaul..

*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..

*xnak rivert pun xpe,xde effect pun cume lagi lama lagi kuat la bunyik die..

klu gear box yg prob..ad kaitan x dgn mse gear 6 mati??
bpe agak2 rege gearbox??atau bleh tukar gigi jer??

kalau gearbox prob xde kene ngene ngan gear mati.. susah nak change gear n gear senang slip je..
gearbox baru kat2 rm400 ori.. nak tuka gigi je pun ok..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jun 24, 2009 5:48 pm

[quote="WKQ4913"]
ak wrote:

kalau gearbox prob xde kene ngene ngan gear mati.. susah nak change gear n gear senang slip je..
gearbox baru kat2 rm400 ori.. nak tuka gigi je pun ok..

hehe...bleh thn rege...slagi bleh gerak slagi 2 ak gune..hehe..
tq2
Back to top Go down
Thund3r
Laskar Muda


Posts : 26
Join date : 05/06/2009
Age : 26
Location : Alor staq

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Fri Jul 24, 2009 2:09 am

clutch slip tu maksud ape ye??? tak leh masuk/up gear???
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Fri Jul 24, 2009 9:08 am

Thund3r wrote:
clutch slip tu maksud ape ye??? tak leh masuk/up gear???

gear x msuk.. rpm naik tapi moto xleh pegi...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jul 28, 2009 4:18 pm

erkkk tumpang tanya...klu mau tukau spring nie manyak kije or simple jer ?????
kne bukak apa..???? mintak ilmu skit patik tak taw.....
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jul 28, 2009 4:30 pm

dr pengalaman tukor clutch plate ape sume..simple tu x simple sngt la..
tp stenderd r tupai ni..
coverset kene buka..area2 magkuk clutch tu je la..
ape2 la yg patut mcm kabel di pump 2t,sten kaki,kabel rpm dll..
tp buang la minyak itam tu dulu..hehe..
last buka kulit cover mangkuk clutch tu..
pastu,bro akn nmpak trus ada 4 biji spring,tu je,guna spanar(saiz 12 kot) unt tnggalkn skru yg pegang spring tu,nk tukor racing nye ke?

pastu pasang spring baru,ketatkan skru tu jgn smpai gila babas..agak2 ketat ok la..
pasang spring tu secara silang,btujuan supaya kita dpt ketatkan skru secara sekata..ala mcm kite pasang head n blok..tu je..

abis pasang tu,cm biase,pasang semula ape yg patut..
sekian.terima kasih..

p/s:klau salah,sila betulkan..
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jul 28, 2009 4:37 pm

1 lg,kabel clutch tu pun kene tgk gak,pasal dlm cover mangkuk clutch tu ada part dia yg mane bila kita tarik clutch tu,benda tu akn tolak magkuk clutch,kene pasang elok2 la..susah la nk explen pasal ak x tau nama2 part dlm tu,tau pasang je..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jul 28, 2009 5:01 pm

dy rasau wrote:
1 lg,kabel clutch tu pun kene tgk gak,pasal dlm cover mangkuk clutch tu ada part dia yg mane bila kita tarik clutch tu,benda tu akn tolak magkuk clutch,kene pasang elok2 la..susah la nk explen pasal ak x tau nama2 part dlm tu,tau pasang je..

mende tue sng tertggl..
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Jul 28, 2009 5:06 pm

tu la pasal..kene ati2.cermat2 skit
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 10:40 pm

otai2!!..tolong ak..gear ak lw nk turun ssah skit la...mcm problem bro ak...lw da tkan gear dye xley turun..kne lpas clutch skit pastu ad bunyi ketak!!(bru dye turun sndri)..mcm gear tersangkut..nk kate gigi da haus bnda ni da jadi sjak ari ptame ak ambk tupaijet....
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:03 pm

~*PeRaK MaLI*~ wrote:
otai2!!..tolong ak..gear ak lw nk turun ssah skit la...mcm problem bro ak...lw da tkan gear dye xley turun..kne lpas clutch skit pastu ad bunyi ketak!!(bru dye turun sndri)..mcm gear tersangkut..nk kate gigi da haus bnda ni da jadi sjak ari ptame ak ambk tupaijet....

kabel clutch ejas pendek sgt kot,try ejas bagi panjang skit..
moto aku pn camtu gak dulu masa aku ejas kabel bg pendek,pastu aku ejas panjang skit baru ok..
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:10 pm

owh...
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:12 pm

aku juz bg pendapat ja,nnt tggu otai2 len jwb Very Happy
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:27 pm

berenti masa gear tinggi ke? xpun mgkn gear selector ke hapa ntah yg bentuk silinder dlm enjin tu fit lg kot..
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:35 pm

la jgak..lw tgh slow tu dlm gear 3 nk turun gear 2 slalu jd cmtu..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:43 pm

dah buat first servis kasi tukar minyak hitam sumer?
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Jul 29, 2009 11:47 pm

servis myak itam je la..pkai shell ultra 4t lg tuh...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Thu Jul 30, 2009 1:15 am

patut r..myk mahal sgt kot..hehe.. biase r tu br,mesin mane de yg smooth.. bunyik ketak tu sebab fit lagi,nama pun motor ko baru lagi..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Semua Tentang Clutch
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: