.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Semua Tentang Clutch

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun May 03, 2009 12:31 am

WKQ4913 wrote:
andy-wkv wrote:
pergh...berbeza btul harga ek...mcm ne lah korg yg duk KL leh servis moto kalo clutch plate pn rm18 sekeping..perit tuh... Laughing

hehe wat sendiri la bro..kalo kat bengkel aku slalu g,nak top overhaul upah je rm25,campur 4t,gasket,plug,piston,ring = adela dalam rm150..

sebab tu takat servis head,block n carb aku wat sendiri je..

aku pn buat benda ni sendiri sbb praktikal n sng
tp time bukak tu sabarla jgn gopoh2, pelan2 then psg blik, set blik
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun May 03, 2009 3:28 pm

WKQ4913 wrote:
andy-wkv wrote:
pergh...berbeza btul harga ek...mcm ne lah korg yg duk KL leh servis moto kalo clutch plate pn rm18 sekeping..perit tuh... Laughing

hehe wat sendiri la bro..kalo kat bengkel aku slalu g,nak top overhaul upah je rm25,campur 4t,gasket,plug,piston,ring = adela dalam rm150..

sebab tu takat servis head,block n carb aku wat sendiri je..

aku pn servis sndri...
yg mne piston dh pnuh carbon tuh 3 hari 3 mlm gosok..haha Very Happy
Back to top Go down
ridsect
Laskar Kanan


Posts : 225
Join date : 05/04/2009
Age : 27
Location : kelantan - melaka(stdy)

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun May 03, 2009 11:13 pm

aku risau la nk buat sndiri.. kan bukak t xtau plak nk d psg nye..huh
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun May 03, 2009 11:57 pm

ptg td masa ride, tetiba je gear 6 ke 5..mcm gear auto plak. kenapa jd mcm tu??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 12:09 am

lanunlaut wrote:
ptg td masa ride, tetiba je gear 6 ke 5..mcm gear auto plak. kenapa jd mcm tu??

mase ko masuk gear 6 tu mungkin msuk x habis kot.. bler ride,gear tu x rapat btol2 jadi die akan jatuh ke gear sebelumnye.. mungkin la..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 12:14 am

tu la sejak tuka 4t semi synth ni gear aku slalu jd mcm tu. masuk gear mcm nak taknak je. nk free gear pun kekadang kena main clutch dulu. kalau tekan mcm tak masuk je gear ni..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 12:31 am

lanunlaut wrote:
tu la sejak tuka 4t semi synth ni gear aku slalu jd mcm tu. masuk gear mcm nak taknak je. nk free gear pun kekadang kena main clutch dulu. kalau tekan mcm tak masuk je gear ni..

cube pakai semi sin yg likat cket..15w50 ke..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 12:32 am

motul minyak gear tu berapa rega sebotol?? gred dia mcm mana??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 11:04 am

lanunlaut wrote:
motul minyak gear tu berapa rega sebotol?? gred dia mcm mana??

ade 2,

motul transoil = 10w30
motul trasoil expert = 10w40,yg ni ade ester x silap aku.. lg mahal dari atas.

*rege aku x pasti plak..hehe
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 04, 2009 11:22 pm

lanunlaut wrote:
motul minyak gear tu berapa rega sebotol?? gred dia mcm mana??

nak tgk motul kat penang bikers bro, tp x byk sgt la, rege pn mhl
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 18, 2009 9:05 pm

deskcom wrote:
a'ah...sekarang guna spring clutch racing bee...
Dah lama dah pakai... 3 tahun lebih kot...
skarang aku nak jaga performance motor je... aku x nak lajuĀ²

bro guna spring clutch ape?

spring clutch ni bukan bagi laju bro,die just bagi response bile lepas klac tu cepat,tu yg pickup increase.. yg ori bleh dapat kat kedai sparepart,tapi kene tgk btol2 dari hong leong yamaha..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon May 18, 2009 9:10 pm

lanunlaut wrote:
motul minyak gear tu berapa rega sebotol?? gred dia mcm mana??

motul transoil rm30 10w30
motul transoil expert rm40 10w40


Last edited by WKQ4913 on Mon Jun 08, 2009 11:18 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue May 19, 2009 3:14 pm

HailToKing wrote:


spring racing i dier bg respon kuat la bnding standard, pickup ok
aku pkai uma racing

bro hailking.. bape lame da bro gne uma racing ni punye... stil same ke performance die kalo lame gne?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue May 19, 2009 3:31 pm

hehehe muto ambe pun sumbat spring uma racing gak

soo far ok lar dah dekat setahun dah pki
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed May 20, 2009 5:54 pm

spring uma racing ni ada gred2 dia ke?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed May 20, 2009 6:02 pm

arjuna86 wrote:
HailToKing wrote:


spring racing i dier bg respon kuat la bnding standard, pickup ok
aku pkai uma racing

bro hailking.. bape lame da bro gne uma racing ni punye... stil same ke performance die kalo lame gne?


aku gune dh dkt 6 bulan dh, ok je x de mslh, keras lg
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed May 20, 2009 6:04 pm

udin_014 wrote:
spring uma racing ni ada gred2 dia ke?

x de gred la bro, spring tu je yg uma racing kuarkan utk tupai
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Fri Jun 05, 2009 9:24 pm

bro, pe effect klu lapik clutch plate??
Back to top Go down
abdullah_yantie
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/06/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sat Jun 06, 2009 12:12 pm

aku pun nak cite sikit info tentang mangkuk clutch ne..bese kite ribet semule getah yang dipasang tu bukan yang original kan..cause yg original nye lembut..patut la bnyak pomen ckap wat pe ribet mangkuk clucth..bunyi tetap akan ade..pemakaian getah original dapat elak kan bunyi kat mangkuk clutch tu dtg semula.dan satu lagi.penggunaan minyak 4T fully sintetik amat baik untuk pasti kan getah tu sentiasa lembut
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Jun 08, 2009 11:16 am

abdullah_yantie wrote:
aku pun nak cite sikit info tentang mangkuk clutch ne..bese kite ribet semule getah yang dipasang tu bukan yang original kan..cause yg original nye lembut..patut la bnyak pomen ckap wat pe ribet mangkuk clucth..bunyi tetap akan ade..pemakaian getah original dapat elak kan bunyi kat mangkuk clutch tu dtg semula.dan satu lagi.penggunaan minyak 4T fully sintetik amat baik untuk pasti kan getah tu sentiasa lembut

x jugak bro,4t full sintetik ni cair,kene igt,4t untuk 2stroke x lalu enjin,hanya lalau kat gearbox..rugi satu hal,nanti lagi kasar bunyik gearbox.. nak lagi elok,pakai minyak gearbox yg khas untuk 2stroke:

1. motul transoil 10w30
2. motul transoil expert 10w40
3. rockoil lite gearbox oil
4. silkolene pro comp4

*klau pakai 4t,semi sintetik dah memadai..
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sat Jun 20, 2009 10:46 pm

BRO.. klu sll nya org lay gear kat belakang mangkuk clutch tu berapa mm ar?

klu lay byk sgt ade efek x?

bleh bg advice x? psl ak budget nak lay la kasi ringan sket..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun Jun 21, 2009 4:38 pm

eh brader wan..moto ambe ad bunyi kok3...bile tarik clutch da x bunyi...
mangkuk clutch kot..pastu mase ak nk drop gear ssh..kene lepas clucth sket2 bru leh drop gear..
mse angkat gear plak bunyi kuat gile..KETAK!!!..pehal eh bro??
mse nk lepas gear satu 2 pon xbape bes..cam sangkut2...

advice sket...
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sun Jun 21, 2009 10:12 pm

Quote :
.bile tarik clutch da x bunyi...
mangkuk clutch kot..pastu mase ak nk drop gear ssh..kene lepas clucth sket2 bru leh drop gear..
mse angkat gear plak bunyi kuat gile..KETAK!!!..pehal eh bro??
mse nk lepas gear satu 2 pon xbape bes..cam sangkut2...



ak rs ko kena rivet clutch blik la bro..

satu lg mgkin clutch ko pendek sgt kot tu psl ssh nak msuk gear or drop gear..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Jun 22, 2009 4:11 pm

[quote="zouk188"]
Quote :




ak rs ko kena rivet clutch blik la bro..

satu lg mgkin clutch ko pendek sgt kot tu psl ssh nak msuk gear or drop gear..

ak rse bkn sbb 2 pendek kot..sbb ari 2 ak dah adjust wat panjang..tpi sme gak..
klu ak rivet mangkuk..camne die rivet??kat bahagian getah ker kt ner??
klu ak x rivet de effct x??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Jun 22, 2009 5:01 pm

ak wrote:
eh brader wan..moto ambe ad bunyi kok3...bile tarik clutch da x bunyi...
mangkuk clutch kot..pastu mase ak nk drop gear ssh..kene lepas clucth sket2 bru leh drop gear..
mse angkat gear plak bunyi kuat gile..KETAK!!!..pehal eh bro??
mse nk lepas gear satu 2 pon xbape bes..cam sangkut2...

advice sket...

simptom bunyik xde bile tarik clutch tu maknenye kene rivert..bab susah gearing tu even dah adjust klac maknenye gearbox ade prob.. mcm aku nye.. gear nye gigi dah haus kot.. lama x overhaul..

*lay mangkuk klac nak lay bape banyak pun boleh,tapi cepat bunyik r..

*xnak rivert pun xpe,xde effect pun cume lagi lama lagi kuat la bunyik die..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Today at 1:49 pm

Back to top Go down
 
Semua Tentang Clutch
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: