.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Petrol yang anda gunakan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next

Petrol yang anda gunakan?
BHP
5%
 5% [ 9 ]
Caltex
7%
 7% [ 11 ]
Esso/Mobil
11%
 11% [ 19 ]
Petronas
26%
 26% [ 43 ]
Projet
0%
 0% [ 0 ]
Shell
50%
 50% [ 84 ]
Lain²...sila nyatakan
1%
 1% [ 1 ]
Total Votes : 167
 

AuthorMessage
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 20, 2010 11:25 am

so skrg nh kt malaysia xda la mnyak gred a 2???
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 20, 2010 11:49 am

yer mmg takde jual tuk pasaran dlm negara der..
sape otai petronas @ member2x kije petronas leh ar
explain A-Z kt sini....

*p/s : rasanya wkq4913 dah explain psl nih kt mana lupa der

_________________
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 20, 2010 11:53 am

STUDENT UTP PON LEH EXPLAIN..

_________________
M125ZC





terus pecut sampai perut kecut
Back to top Go down
kenzou
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/03/2010
Age : 23
Location : k.l

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 21, 2010 2:20 pm

mksud aku syarikat la bro...
bukan nye minyak....

=__=
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 21, 2010 3:03 pm

Kaer wrote:
mantadkb wrote:
kenzou wrote:
pkai ron95 petronas...hampeh...
skunk tukar pkai shell...oke, mungkin bkan tempatan kot.. hehehe..!

lagi 1 aku xpueh ati...
hrge myak kat negara kita xberpatutan...
len la traf idup rakyat tnggi...
krajaan ptut tngkatkan traf idup rkyat dlu klu nk naikkan hrga ape2 brang skali pon...
nseb bek minyak bukan gula...
klu x, mencanak la aku nk cari minyak time nk raya nnti.. huhuhu..!


ade satu info yang paling penting ko kena ingat bro..
kat Malaysia ni.. Minyak Keluaran tempatan memang tak leh dapat kat stesen minyak..
Kenapa??? sebab orang kita tak mampu beli minyak lokel..
mampu beli minyak import je..
nak senang citer..
minyak lokel=beras bario sarawak (beras bario rm20 sekilo)
minyak import=beras thailand gred C (beras thailand rm2 sekilo)
korang mesti prefer beras thailand bebbanding beras bario kan?.. minyak pun macam tu la cerita dia..
kesimpulannya= semua kedai minyak jual minyak import (Murah Ma...)


kenapeka ley jd camni ek..
kre barang keluaran m'sia ni mmg mahal2 blake la yerk.. scratch

kenapa jadi macam tu?? senang je nak jawab...
Malaysia jual minyak sendiri kat luar 1 barrel.. pastu beli minyak arab 3 barrel dengan menggunakan hasil jualan 1 barrel tersebut..

kenzou.. aku taw ko cakap pasal company.. yep.. adakah anda perasan iklan minyak petronas kat media massa lebih banyak dari iklan stesen minyak yang lain?? sebab bajet petronas lebih kepada advertising kurang skit kepada R&D.. and yang lain dah selesa dan dikenali ramai so.. kurang sikit advertising tapi bajet lebih tertumpu R&D..

cuba tengok list top 10 Oil n gas Company kat bawah:

1. Royal Dutch Shell
2. ExxonMobil
3. BP
4. Chevron
5. Total
6. Gazsprom
7. PetroChina
8. ENI
9. Petrobras-Petróleo Brasil
10. Sinopec-China Petroleum

PETRONAS tak masuk list pun.. takleh disangkal.. minyak shell bagus.. begitu juga EssoMobile dan BP.. so.. tepuk dada tanya selera.. banyak buat iklan kat media massa tidak semestinya yang terbaik.. dan yang kurang dikenali bukannya bermakna kualiti tak bagus... renung2kan la..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
kenzou
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/03/2010
Age : 23
Location : k.l

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun Aug 22, 2010 12:43 am

mantadkb...
thx...
syg gila ngan mod2 canni.. heheh..!

Very Happy
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 10:41 am

salam..
Saya rasa RON97 minyak keluaran apa pun memang bagus..
Nak review sikit pasal RON95.. minyak jenis ni bukanlah sepenuhnya RON95 semulajadi,
sebaliknya RON92 yang ditambah "additive" lalu dijenamakan RON95.
Honda jepun telahpun membuat kajian dan sampel tersebut telah diambil dari jenama2 minyak di Malaysia.
Markah yg tertinggi telah dimenangi oleh BHP kerana, tahap additivenye lebih tinggi dan berkesan untuk jangkamasa panjang..termasuklah pembersihan piston dan tahap penghasilan karbon. Seperti yg telah maklum, tahap pembakaran RON97 didalam piston lebih lengkap sehingga 90%, RON95 pula berada di paras 50-70% sahaja. Sudah tentu "power" yg dihasilkan berbeza. Berlakunya "knocking" jentera besar jika menggunakan minyak jenis ini.
BHP juga telah membuat kajian keatas semua jenis jentera petroleum, dan ternyata mereka berani untuk "claim" RON95 mereka adalah yg terbaik. Walaupun mereka gagal menandingi kuasa yg dihasilkan oleh RON95 oleh Shell, tetapi dari segi penjagaan, kebersihan enjin (piston) dan consumption km/litre , mereka adalah yg terbaik.
Apa pun kena sedia maklum, petrol di pasaran tempatan adalah di import dari nigeria dan negara2 ketiga yang mempunyai hasil minyak dari tanah/padang pasir. Hasil minyak kita dieksport adalah dari laut yg berkualiti tinggi hingga mampu menghasilkan gred RON104 dan JET-A1.
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 12:17 pm

very nice info..
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 2:59 pm

BHP ngan BP same ke???
law same lepas ni babai la shell..hehe
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 4:05 pm

same je ..dulu BP..sekarang BHP.
nasib baik 2lejang pakai 2t...ko try shell RON95 kat LC tengok..
Jiran aku dah try da kat LC..cuci piston dulu..pastu dia pi isi shell RON95. Balik bukak..
boleh tahan gak keladak dia..
Pastu ekperimen guna BHP RON95..ternyata memang berbeza...
tapi performance loss sikit la..
Apa pun korang check la dulu kat 125z... aku tak pernah buat kajian lagi BHP RON95 kat tupai ni.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 7:13 pm

Slalunye aku isi Kat Bhp sbb ade kad bhp.. Hehe..
tp yg 2ringgit lebey selitter tu.. ape ntah namany.. aku x ingat.. Razz
ade org kata Bhp ngan Shell minyak lmbt habis sbb berat.. x cepat mengewap..
Yeke??? petronas paling cepat.... Sape kje kedai minyak kat sini, mintak pendapat...
Hehe....
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 8:27 pm

shahir_5847 wrote:
salam..
Saya rasa RON97 minyak keluaran apa pun memang bagus..
Nak review sikit pasal RON95.. minyak jenis ni bukanlah sepenuhnya RON95 semulajadi,
sebaliknya RON92 yang ditambah "additive" lalu dijenamakan RON95.
Honda jepun telahpun membuat kajian dan sampel tersebut telah diambil dari jenama2 minyak di Malaysia.
Markah yg tertinggi telah dimenangi oleh BHP kerana, tahap additivenye lebih tinggi dan berkesan untuk jangkamasa panjang..termasuklah pembersihan piston dan tahap penghasilan karbon. Seperti yg telah maklum, tahap pembakaran RON97 didalam piston lebih lengkap sehingga 90%, RON95 pula berada di paras 50-70% sahaja. Sudah tentu "power" yg dihasilkan berbeza. Berlakunya "knocking" jentera besar jika menggunakan minyak jenis ini.
BHP juga telah membuat kajian keatas semua jenis jentera petroleum, dan ternyata mereka berani untuk "claim" RON95 mereka adalah yg terbaik. Walaupun mereka gagal menandingi kuasa yg dihasilkan oleh RON95 oleh Shell, tetapi dari segi penjagaan, kebersihan enjin (piston) dan consumption km/litre , mereka adalah yg terbaik.
Apa pun kena sedia maklum, petrol di pasaran tempatan adalah di import dari nigeria dan negara2 ketiga yang mempunyai hasil minyak dari tanah/padang pasir. Hasil minyak kita dieksport adalah dari laut yg berkualiti tinggi hingga mampu menghasilkan gred RON104 dan JET-A1.

salam. dr mana dapat info ni??
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 8:28 pm

aq try myak peronas isi rm 5.. bleh pegi llbeh kurang 75 km+-...

_________________
Back to top Go down
lencai
Laskar Muda


Posts : 16
Join date : 07/10/2010
Location : Kelumpo

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Oct 08, 2010 9:25 pm

aku kete mmg suka buh BhP
tp moto sume aku entam... Twisted Evil
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 8:53 am

ajizaimi wrote:
shahir_5847 wrote:
salam..
Saya rasa RON97 minyak keluaran apa pun memang bagus..
Nak review sikit pasal RON95.. minyak jenis ni bukanlah sepenuhnya RON95 semulajadi,
sebaliknya RON92 yang ditambah "additive" lalu dijenamakan RON95.
Honda jepun telahpun membuat kajian dan sampel tersebut telah diambil dari jenama2 minyak di Malaysia.
Markah yg tertinggi telah dimenangi oleh BHP kerana, tahap additivenye lebih tinggi dan berkesan untuk jangkamasa panjang..termasuklah pembersihan piston dan tahap penghasilan karbon. Seperti yg telah maklum, tahap pembakaran RON97 didalam piston lebih lengkap sehingga 90%, RON95 pula berada di paras 50-70% sahaja. Sudah tentu "power" yg dihasilkan berbeza. Berlakunya "knocking" jentera besar jika menggunakan minyak jenis ini.
BHP juga telah membuat kajian keatas semua jenis jentera petroleum, dan ternyata mereka berani untuk "claim" RON95 mereka adalah yg terbaik. Walaupun mereka gagal menandingi kuasa yg dihasilkan oleh RON95 oleh Shell, tetapi dari segi penjagaan, kebersihan enjin (piston) dan consumption km/litre , mereka adalah yg terbaik.
Apa pun kena sedia maklum, petrol di pasaran tempatan adalah di import dari nigeria dan negara2 ketiga yang mempunyai hasil minyak dari tanah/padang pasir. Hasil minyak kita dieksport adalah dari laut yg berkualiti tinggi hingga mampu menghasilkan gred RON104 dan JET-A1.

salam. dr mana dapat info ni??

Wassalam.. info ini sya dapat dari pengeluar2 kereta jepun..kebetulan kawan2 ada kerja kat R&D sana..

Link testimoni ke atas kenderaan,
http://kereta.info/differences-of-ron-95-petrol-properties-from-bhp-petronas-shell-caltex-esso-mobil/
http://www.myklang.com/forum/ron92-vs-ron95-vs-ron97-petrol-grade-t-2932.html
http://forum.lowyat.net/topic/1149426/+540
http://2hard2lie.blogspot.com/2009/09/which-ron-95-petrol-is-best-details.html

FC sya pakai RON95 ;-
Kelajuan maksima 120kmph hari2 ikut LKSA dari Jln Kebun ke Shah Alam - Patah balik ke Bukit Kemuning 2x (60KM perjalanan sehari)
Purata Berat Beban = 120kg. (2org..hantar bini pi keje dulu kat Shah Alam)
Sprocket = 15/39.
Petronas 70KM = RM 5, 25.9km/litre
BHP 130KM = RM8, 30.06km/litre
Shell 120KM = RM8, 27.75km/litre
ada salah sila betulkan..
eh..kena buat post baru ker pasal FC (Fuel Consumption)
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 10:10 am

Salam. Bro shahir slps bhp minyak jenama apa yg ok?? petronas dengan shell mana lg ok klu sama2 ron 92?
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 2:47 pm

wassalam ajizaimi..
Pandangan sya BHP dan SHELL sama2 ok..cuma kontra dgn mileage sikit dan kebersihan enjin/piston. Shell menang kat performance. BHP kat mileage dan kebersihan enjin. Shell RON95 + 2t Evinrude XD30 mungkin formula yang mantap untuk performance+kebersihan enjin/piston.
Sya pakai BHP+2t Castrol Activ kerana peritnya nak cari 2t TCW3 kat sini (Seri Muda, Bukit Kemuning). Satu lagi sebab adalah untuk lebih mileage.
Mengikut info kenalan yg kerja kat Petronas. (selalu berurusan sebab sya handle pembelian lubricant/diesel untuk company). minyak RON92/RON95 mmg byk menghasilkan carbon. Jumlah "Octane" memang sama. Additive yg digunakan tidak berkesan menanggalkan carbon2 yg degil. Lebih baik pilih Shell.
Kalau ada kawan2 yg ada info tentang Caltex.. sila inform..nak tahu gak pasal minyak ni. Dengar cite bagus.
Shell memang terbukti untuk prestasi di litar.. memang takleh nak sangkal.
BHP sesuai untuk "easy rider" atau "daily rider" macam saya (serik nak bawak laju2..pernah patah tulang selangka aka tulang gagah)
Back to top Go down
ayap
Laskar Muda


Posts : 93
Join date : 28/06/2010
Age : 26
Location : shah alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 4:27 pm

shahir_5847 wrote:
wassalam ajizaimi..
Pandangan sya BHP dan SHELL sama2 ok..cuma kontra dgn mileage sikit dan kebersihan enjin/piston. Shell menang kat performance. BHP kat mileage dan kebersihan enjin. Shell RON95 + 2t Evinrude XD30 mungkin formula yang mantap untuk performance+kebersihan enjin/piston.
Sya pakai BHP+2t Castrol Activ kerana peritnya nak cari 2t TCW3 kat sini (Seri Muda, Bukit Kemuning). Satu lagi sebab adalah untuk lebih mileage.
Mengikut info kenalan yg kerja kat Petronas. (selalu berurusan sebab sya handle pembelian lubricant/diesel untuk company). minyak RON92/RON95 mmg byk menghasilkan carbon. Jumlah "Octane" memang sama. Additive yg digunakan tidak berkesan menanggalkan carbon2 yg degil. Lebih baik pilih Shell.
Kalau ada kawan2 yg ada info tentang Caltex.. sila inform..nak tahu gak pasal minyak ni. Dengar cite bagus.
Shell memang terbukti untuk prestasi di litar.. memang takleh nak sangkal.
BHP sesuai untuk "easy rider" atau "daily rider" macam saya (serik nak bawak laju2..pernah patah tulang selangka aka tulang gagah)

thx for the info bro shahir.. tp 2t TCW3 senang nk dpt kt sri muda. sya slalu beli kt sana jgk brand maxoil..
Smile
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 5:23 pm

cantek...!!! nanti nak try pi usya kat shop lots jual barang automotif tu...sana x minat pi sebab barang mahal.
hujung bulan nak pi usha kat kedai sparepart kereta tgk ada x jual evinrude/quicksilver 1gallon.
DU auto part supply kat batu 8 macam2 lubricant dia jual..minyak hidraulik forklift pun ada..
apa2 hal nanti sya update (kalu leh jadi agen lagi bagus..kahakahkahkah)..sorry out of topics..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 11:27 pm

salam. bro shahir, company beli lubricant petronas ke?? nape company xbeli yg shell?? petronas lg bgs ke?? Aku mmg selalu isi petronas ron 95 je. Berat hati la nk pki shell, sb nk tolong petronas kot,produk tempatan
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon Oct 11, 2010 11:58 pm

wa... memang terbaekk ni...
saya bukan tau sangat pasal minyak petrol ni...
best juga dapat info pasal petrol..
kalau rajin google.. memang bleh je dapat info2 macam ni..
macam incik shahir cakap.. BHP & SHELL memang sama2 baik..
tapi pemilihan kedai petrol bergantung kepada cara tunggangan..
kalau kaki performance.. guna minyak SHELL..
kalau untuk bawak santai2 guna BHP..
bukan nak condem PETRONAS.. tapi memang dah try kat kreta..
power kurang kocking banyak... kreta HONDA memang tak digalakkan guna RON95..
tapi budak2 opis selamba je isi RON95(BHP).. takde la knocing sangat tapi tak lah seteruk PETRONAS..
kat sini BP.. dulu2 jadi BHP.. kat Sabah.. BP jadi Petronas.. hoho..
tapi aku still prefer 2T petronas.. taktau nape.. mungkin asap wangi sikit kot.. hehehhe..
takde guna nak ikut cakap orang.. buat experimen sendiri.. try bezakan semua jenis minyak petrol..
lepas tu guna la jenama petrol yang korang rasa sesuai dengan citarasa dan cara tunggangan korang..
semua pendapat kat sini based from others people experience&experiment.. belum tentu sesuai untuk semua orang..
sebab cara mengendalikan mesin/jentera adalah berbeza..

ajizaimi: ko beli minyak kat mana2 kedai pun sama.. goverment still rugi sebab still bagi subsidi.. hehehee

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Oct 12, 2010 9:35 am

ajizaimi wrote:
salam. bro shahir, company beli lubricant petronas ke?? nape company xbeli yg shell?? petronas lg bgs ke?? Aku mmg selalu isi petronas ron 95 je. Berat hati la nk pki shell, sb nk tolong petronas kot,produk tempatan

wassalam...faktor utama kenapa company sya pilih petronas ialah, Petronas mempunyai station yg byk di kesemua lebuhraya utama. Jadi tiada masalah untuk lori company saya mengisi minyak..Shell dan selainnya terlalu kurang terdapat di hiway. Dan untuk menjadi pelanggan tetap pembelian lubricant untuk kuantiti yg besar..perlu ada "Bank Guarantee" sebanyak 500ribu. Jadi menimbulkan masalah kalu nak beli lubricant Shell sedangkan kami telah memberi "Bank Guarantee" sebanyak RM1juta untuk urusniaga Diesel Petronas. Jadi itulah faktor utama kenapa Petronas jadi pilihan company tpt sya bekerja. Sebelum tu kesemua syarikat pengeluar minyak telah pun approach pada kami. Berbeza dgn di Sabah. Shell ada dimana2 sahaja berbanding Petronas. Kalau kami ada cawangan disana, keadaan mungkin sebaliknye.

Tambahan, dengan adanye "Bank Guarantee" ini melayakkan kami untuk mendapat rebet subsidi jika menggunakan Diesel Petronas. Boleh dikatakan kesemua syarikat pengangkutan utama di Malaysia menggunakan Diesel Petronas atas faktor ini. Kecuali syarikat yg mempunyai lesen "skid/sleet tank"
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Oct 12, 2010 9:56 am

oo tq shahir
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Nov 04, 2010 11:37 am

ron 97 utk tupaiku adalah yg terbaek...yeah!
Back to top Go down
assasins
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 22/09/2010
Age : 31
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Nov 04, 2010 12:16 pm

<<<skrg nie bukan susah ker nak jumpa v power......
yang ader v power 97 senang la......
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Today at 9:50 am

Back to top Go down
 
Petrol yang anda gunakan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: