.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Petrol yang anda gunakan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next

Petrol yang anda gunakan?
BHP
5%
 5% [ 9 ]
Caltex
7%
 7% [ 11 ]
Esso/Mobil
11%
 11% [ 19 ]
Petronas
26%
 26% [ 43 ]
Projet
0%
 0% [ 0 ]
Shell
50%
 50% [ 84 ]
LainĀ²...sila nyatakan
1%
 1% [ 1 ]
Total Votes : 167
 

AuthorMessage
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 22, 2009 12:47 am

aku penah isi v power minggu lepas,full tank lagi..
ada gak rasa perubahan,pickup bertambah & pastu moto aku rasa macam nak p laju ja,xnak slow2 dah lol!
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 22, 2009 1:26 am

hahaha... memang macam tu.. tapi minyak macam cepat habis la pulak kalau pakai v power ni..
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 22, 2009 1:34 am

aku pakai v-power kalo nak perah gile2 jer..
cam aku gi keje kat putrajaya selalu...ikut bajet lar kalo hari tu mmg aku nak merembat mmg aku sental v-power..
tp kalo takat nak long distance pada kelajuan malar..petronas or shell hijau jer yg aku tuang..
tp apa yg aku rasakan pada kuda merah ku ini...minyak shell v-power+petronas = memang sodap di highway dan ketika dalam keadaan sesak sekalipon!!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:01 pm

vpower ron99
petronas / shell ron 97
minyak baru ron95

kegunaan myk ron tggi ni bergune bg compression ratio motor yg tggi..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:04 pm

owh v power ron99 ke? patutler sedap semacam je wat merembat
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:08 pm

kalau nak lagi power.. guna petrol baru ron 95 pastu bubuh oktane booster.. muahahahhaa.. lagi power dari vpower
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:14 pm

WKQ4913 wrote:
vpower ron99
petronas / shell ron 97
minyak baru ron95

kegunaan myk ron tggi ni bergune bg compression ratio motor yg tggi..

ak baca kt MBC brader tue citer V-power nie adalah RON97 jer...
tp minyak nie ditapis gila babeng dan menjadi lebih bersih dr
RON97 company minyak lain....dan semestinya campuran
additive yg tersendiri mereka tuk treadmark kan produk mereka
erm enjin tupai nie direka tuk gunakn RON97 or RON95...?????
very important to know bcoz klu enjin direka tuk pembakaran
RON97 tak leh pki RON95 coz akn menyebabkn piston knocking....
coz nyalaan RON95 lebih mudah terbakar dr RON97 lum sempat
piston naik api da boom kababoomm terjadilah knocking....

ak isi RON95 jumaat aritue....mlm nie baru abis so far mmg rs lain ler
prestasi enjin...xbley nk citer ngan kata2 korang kne "cuba try"
sendiri....hehehe sebenarnya v-power ngan RON97 nie xder
beza yg ketara sepanjang ak guna same jer kilometer yg dpt.....
nie sume marketing strategi lor....kasi enjin lebih bersih jer minyak nie

*pendapat seposen patik yg masih menuntut sila tokok tambah klu kurang
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:30 pm

dulu aku penah dgr bdk ckp,stkt moto nie xpyh pakai v-power,spec enjin xsesuai katenye,pakai minyk biase2 je,no komen la aku..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 9:49 pm

vpower ron 99,aku ade bace gak kat mbc.. actually die dari myk ron 97 yg dah ditambah addictive tu yg jadi ron 99.. sebenarnye klau ikut same je ngan ron 97,cume addictive die beri kelebihan dalam memastikan pembakaran sempurne n enjin bersih.. dari segi kilometer aku rase same je..

contoh 1 liter ron 97 = rm1.80 = katekan leh jalan dalam 20km
1 liter ron 99 = rm2.05 = katekan leh jalan dalam 25-30km

bukan lebih kurg je ke??hehe ni klau tgk dari mate kasar la..

*memang pun,klau moto standed n biase xperlu nak pakai vpower as daily fuel,membazir je,sebab compression ratio bukan tggi pun.. myk ron lagi tggi lagi bergune pade moto2 yg compression tggi.. takat nak pakai sekali sekale cuci enjin bersih leh la..hehe..

*klau kenderaaan kat malaysia ni,leh je pakai ron 95.. xjauh beze dari ron 97.. unless utk racing spec..

*racing fuel ron 105,rm10+ per liter mau??aku leh dapatkan..hehe

*ataupun pakai ron 95/97/99,pastu pakai octane booster,die naikkan 5 ron..hehe tapi potensi enjin knocking / terbakar tggi gak..hehe
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 10:12 pm

octane booster tu camner?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 10:15 pm

chocolate wrote:
octane booster tu camner?

kire cam fuel addictive,ade je jual kat jusco,carrefour..die ade tulih octane booster..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 10:21 pm

dulu ak pki kt kriss100 ak spi hancusss piston dikerjakn fuel addictive aftermarket
nie...beli kt jusco cam bese menda alah nie hanya ketara tuk long distance
sama cam produk2 jimat minyak yg lain kesan dpt dilihat tuk long distance
setakat pegi balik kije 40km cam ak...pki stromberg nie pon minyak camtu gak
but rpm ada upskit n smooth jer enjin running....
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Aug 25, 2009 10:36 pm

wah,enjin boleh t'bakar ek,seram2..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Aug 27, 2009 8:06 pm

compression ratio 125z standard = 6:5:1

so xde masalah untuk gune RON 95..

4stroke yg compression lebih 11 / 12 mungkin akan menyebabkan performance drop..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Aug 27, 2009 8:53 pm

aku dh try sumbat ron95 nie,ade sdkit pelik la,khe3 Very Happy
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Aug 27, 2009 10:09 pm

ape yang pelik dier joe... cube citer.. hahaha mungkin pasal murah skit jer kot.. hahhaa.. octane booster... kalau moto aku power... boleh kot.. tapai kalau stakat moto stendet mendet macam aku punyer tu.. rasanyer tak berbaloi la nak gune..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Aug 27, 2009 11:27 pm

btl2,ssh mau ditrgkn la,try bro guna dulu Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 1:05 am

superjoemanito wrote:
btl2,ssh mau ditrgkn la,try bro guna dulu Very Happy

btol,aku pun ade rase pelik,nak kate moto xleh pegi xgak,nak kate leh pegi mcm b4 ni xgak..nak kate jimat x gak,haha..xtaulah aku..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 5:39 am

alamak ak igt ak sorang jer rs lain mcm korang pon dpt rs yer....
br isi sekali da dpt rs..xpueh ati punya psl ak isi RON97 blk....
tp rs sama plak cam RON95....hmmm mainan fikiran kot hehehhe...
pasni try lg...kot2 yg "first edition" nie ada "defect" kehkehkeh
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 12:03 pm

kick_ingoal wrote:
aku penah isi v power minggu lepas,full tank lagi..
ada gak rasa perubahan,pickup bertambah & pastu moto aku rasa macam nak p laju ja,xnak slow2 dah lol!

v power ni best...aku dulu pky minyak ni mase mlm minggu je.....
he3...buat main skilo..mmg best r..nk lak mase pky plug baru + coil kancil
kejap je sampai top he3....
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 3:56 pm

pakai minyak masak lg best..RON007..hehe..ada jual ke

_________________
M125ZC





terus pecut sampai perut kecut
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 5:43 pm

RON 95 i cam takde beza pun... same je aku rasa ngan RON 97...

rupanya kat Mobil Kuantan dah ada...


nanti kena try RON 95 stesyen lain laks...
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 11:18 pm

kelmarin p isi primax 95, ade beza kot, tp sikit rr penjimatan ye tu..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri Aug 28, 2009 11:21 pm

jimat sebab murah kot... motor jadi guaner ? pick ? long ?

_________________
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat Aug 29, 2009 6:14 am

huhu... teknik kotor nak naikkan rega minyak je... pas ni ron97 akan jadi minyak premium n naik 15sen kalau tak silap saya.. rasanya orang tak sekolah pon tau motif wujudkan ron95 ni...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Today at 4:09 pm

Back to top Go down
 
Petrol yang anda gunakan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: