.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Wed Jun 02, 2010 11:06 pm

amirfarhan: potong n welding blk btg handle.. potong coverset kepala.. tk syg coverset ke?
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Wed Jun 02, 2010 11:41 pm

2 la pasal aku tgk bnyk gak budak buat mcm 2....

mcm bnyk je keja nye ptg tgkok ni....

nanti g ptg fork gak la...

huhuhu
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Wed Jun 02, 2010 11:42 pm

potong paras2x ngan cover set bwh pun dah ok,cam en.ultra buat tue mmg thp max dah,lyn aerodynamic..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Wed Jun 02, 2010 11:47 pm

cam encik choco wat tu cun gak..
potong sket je..
kalo cm aku wat kne potong smpai skru ejas lampu..
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Thu Jun 03, 2010 12:05 am

tp smart tu moto ble dua2 dah adjust pastu kepak ckit handle

pergh memang smart la
Back to top Go down
amirfarhan
Laskar Kanan


Posts : 211
Join date : 07/04/2010
Age : 28
Location : sa-kb-sa

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Thu Jun 03, 2010 4:09 pm

Ultra-Z wrote:
amirfarhan: potong n welding blk btg handle.. potong coverset kepala.. tk syg coverset ke?

oh..yeke...nk trunkn fork je...kepala potong,kate jpj akn tahan....
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Thu Jun 03, 2010 4:52 pm

jem_125zr wrote:
mmg cun tgk org turun fork nie...tp syg nk tebuk coverset ori nie...huh

konpius jep, urm...maner satu kene tebuk coverset, turunkan fork or potong tengkuk?? syg la kalu kene tebuk..huhuhu
Back to top Go down
qini 125z
Laskar Muda


Posts : 31
Join date : 27/02/2010
Age : 25
Location : Ipoh,Perak

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sat Jun 12, 2010 11:14 pm

turunkan la cantik.
ranggi.haha
xder mne lah effectnyer.hihi
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 12:40 pm

wormzx wrote:

konpius jep, urm...maner satu kene tebuk coverset, turunkan fork or potong tengkuk?? syg la kalu kene tebuk..huhuhu

kalo turun fork kene tebuk coverfork.
kalo potong tengkok kne potong coverset kepala..
kalo pakai tyr depan besar plak kene potong mudguard bahagian sebelah dlm coverfork tu.
Very Happy
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 12:51 pm

jem_125zr wrote:
mmg cun tgk org turun fork nie...tp syg nk tebuk coverset ori nie...huh

klau syg..ada 1 cara lg nak rendahkn fork..dalam silinder fork tu ada spring panjang..potong jer scukup rasa..spring fork tu jual dalam rm18+-/set,..tp bila langgar lubang akn bbunyi hentaman yg kuat..

klau grind tapak t ni, aku ada penyesalan sket..sbb bila langgar lobang je..fork aku akan terturun lg..kira sokongan fork da xkuat la..da ketatkn bolt tu, tp tetap terturun gak..tp kurang bunyi yg kuat n lembut bila langgar lobang/bonggol..
Back to top Go down
allz
Laskar Kelas I


Posts : 197
Join date : 22/04/2009
Location : jay bee

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 1:35 pm

devilmeasha wrote:
jem_125zr wrote:
mmg cun tgk org turun fork nie...tp syg nk tebuk coverset ori nie...huh

klau syg..ada 1 cara lg nak rendahkn fork..dalam silinder fork tu ada spring panjang..potong jer scukup rasa..spring fork tu jual dalam rm18+-/set,..tp bila langgar lubang akn bbunyi hentaman yg kuat..

klau grind tapak t ni, aku ada penyesalan sket..sbb bila langgar lobang je..fork aku akan terturun lg..kira sokongan fork da xkuat la..da ketatkn bolt tu, tp tetap terturun gak..tp kurang bunyi yg kuat n lembut bila langgar lobang/bonggol..


aq da wat cmtu la..hehe..murah je lau g kdai sroh ptong spring fork tu..rm15 je.. ..tp lau rjin bleh wat sndri..
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 3:17 pm

potong spring fork? mcm lg rugi jer dr potong btg T and coverset...
potong spring tu, mmg dh takde nk kembali ke asal...
kalau nk standard, terpaksa beli spring baru...

kalau setakat potong T jer, blh lg nk adjust tggi atau rendah atau standard...
taknak potong fork cover tu, turun dlm 0.5inci jer dhla...mmg ngam2 je kt cover fork tu...
jangan fork tu terkucil je dhla, tak pasal jer cover tu pecah nnt... Razz

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
fizerpool
Bintara Kanan


Posts : 697
Join date : 11/08/2009
Location : Penang / kdg2 bidor,perak

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 3:22 pm

kalo ikat fork tu pakai spanar biasa ja rasa2 ckup kuat x??
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 4:03 pm

baru semalam aku potong fork...ngn mber ajer, aku wat ngn kerat spring dlm 1 inci lebih. cun gaak.ni baru cabut coverset
ha, spring kt dlm ni la yg AKAN dipotong jp lg

ha mase ni proses pemotongan spring yg dilakukan oleh pomen yg bertauliah...jgn terpotong jari dah ler

ni hasil yg terjadi...spring yg dah dipotong dibuang tnpe rs bersalah, hehehe...

siap2 psg coverset, so ni la kesannye, pomen aku tu ckp suh rendahkan lg. tp aku syg nk ptong byk2 hehehe....
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 5:46 pm

klau grind tapak T..tapak T da xboleh cengkam batang fork sekuat yg dulu..
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 7:27 pm

...............mmg rugi potong spring dlm fork tu.............ori tu...........
Lepas ni dah ader freeplay antara spring dan nut yg tahan atas tu........,mmg berbunyi.....

Cam Vendetta kata "kalau setakat potong T jer, blh lg nk adjust tggi atau rendah atau standard"...........nak kata rugi ptg coverfork tu???tak nampak pun lepas pasang............
Lepas lowed fork tu,tambah minyak untuk jadikan lebih keras..........so time impack pun tak turun byk sgt.........

Byk gak member2 aku grind tapak T jer,so far takde yg kata bermasalah.....dah bertahun masih level yg same..............^^
Pomen skill...........
Good luck...........^^


_________________
Back to stock...........
Standed mended..........
Never ever breakdown..........
2T lebih....
Asap lebih.....
Minyak lebih.......
Ader kelebihannya........^^
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 9:23 pm

bkn bhgn dlm tapak T yg di grind pn kalau nk kata tak cengkam...
cuma bhgn atas yg tahan btg chrome tu jer yg diratakn...
kalau dh ikat ketat2, takde mslh pn....

rugi tu potong spring...dh tak mampat lar nnt...
lainla kalau potong spring + potong btg chrome tu... Razz
kalau modi btg T tu, pastu turun 1 inci, mmg dh nmpk smart dh...
mst ruang antara tyr & mudgat tu dh tak nmpk lg...

**mmg pomen bertauliah kalau guna grinder pakai sluar short jer..bdn kebal tu...
Razz

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Sun Jun 13, 2010 11:21 pm

potong spring klu terhentak ade kuar bunyi,lbh baik grind tapak T tue je,aku rilek je buat sendiri,ha3x..beli mate asah n psg kt drill,bkk n psg skru 14 tue pun pakai spanar je ha,kuat x kuat je nk bkk n psg,lgpun skru tue bknnye duk kt tmpt yg rumit untk di bkk psg,pastu asah je stopper kt btg T tue sampai licin,penah gk aku tanggal seme mende smpi tggl btg T je n hntr kt kedai,kirenye nk save bajet,last2x harga same klu hntr sebjk moto
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Mon Jun 14, 2010 1:11 am

grind tapak t tu mcm mna

aku tgk bdk2 serawak sume lowered jew moto diaowg buat mcm mana ek
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Mon Jun 14, 2010 11:17 am

kat tapak T tu...dalam lubang tu (tempat batang fork masuk) ada stoper..grind je bhgian atas tapak T tu..sampai stoper tu hilang.,jd boleh la batang fork kluar masuk dalam lubang tapak T tu tnpa halangan..hehehe..brapa banyak "tu" daa..

untuk finishing yg sempurna..spray cat bhgian yg telah dgrind utk elak karat..

klau peralatan cukup..baik buat sendri..
Back to top Go down
carlz
Laskar Kelas I


Posts : 118
Join date : 23/05/2010
Location : Shah Alam, Selangor tetap indah...

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Mon Jun 14, 2010 12:50 pm

jgn lupa kt cover fork tu pun kene tebuk
lubang, tebuk lubang tu kene ukur betul2 bru la kemas...
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Mon Jun 14, 2010 5:13 pm

kelvin45: ...............mmg rugi potong spring dlm fork tu.............ori tu...........
Lepas ni dah ader freeplay antara spring dan nut yg tahan atas tu........,mmg berbunyi.....

wormzx: brbunyi ker? huhu...mmg yg ori tp kt kdai ader jual lgipon murah jer kn, um dah buat dah, awat xkhabaq awal2?? hahaha...tp cun gk wei..
Back to top Go down
jem_125zr
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 12/11/2009
Age : 27
Location : melaka-kuala lumpur

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Tue Jun 15, 2010 2:15 pm

bese kalo turun fork bpe inci ye??
dh dpt ganti yg lokel unt ditebuk....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Tue Jun 15, 2010 3:29 pm

jem_125zr wrote:
bese kalo turun fork bpe inci ye??
dh dpt ganti yg lokel unt ditebuk....

seinci ke due inci ke 3 inci ke..haha maximum brape inci aku xingat.. tapi biase seinci due je..
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Tue Jun 15, 2010 8:47 pm

budak2 serawak bagi rndah mcm mana plak eh.....

sebab aku tgk sia orang x dew plak moto batang absober terkeluar dari cover
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan   Today at 11:59 am

Back to top Go down
 
Turun Fork Depan Kebaikan Atau Keburukan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: