.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Plag Kegunaan Masing2x..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next
AuthorMessage
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon Apr 20, 2009 10:28 pm

lanunlaut wrote:
ok pasni aku tukar plag b9es tgk. sbb aku slalu lenjan dalam rpm 8k keatas

cari yang dari kilang NGK kat penang malaysia..jgn cari yg ori jepun,ori jepun stok mmg kene main hi rpm slalu,klau x plug cepat kong..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon Apr 20, 2009 10:37 pm

wah mana mau dapat tu. aku ni dah la dok kat sabah. kat sini susah nk dapat barang yg pelik2
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon Apr 20, 2009 10:41 pm

lanunlaut wrote:
wah mana mau dapat tu. aku ni dah la dok kat sabah. kat sini susah nk dapat barang yg pelik2

ko try r carik plug standed tzm,then ko tgk kat kotak die,tulih dari penang atau import dari jepun..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon Apr 20, 2009 10:59 pm

ok esk aku cari
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon Apr 27, 2009 3:36 pm

pakai standard NGK b8ecs dah ok dah... nak lagi sedap pakai plug standed tzm BR9es,hi rpm nye power clear n lambat panas.. xyah pakai2 iridium2 ni,silap2 moto piston bocor = overhaul...

nak lagi sedap cari plug ni b8ecs /b9ecs,kat kotak ade tulis for racing or hi revving engine...
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Mon May 04, 2009 10:22 pm

bg aku sume same jer...pkai jer ngk..aku pkai xde mslh,kualiti ok..piston xbocor..haha Laughing
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 12:20 am

err tu plug stended tzm ke wan?

vote for ngk b8ecs Shocked
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 4:44 pm

chocolate wrote:
err tu plug stended tzm ke wan?

vote for ngk b8ecs Shocked

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 5:44 pm

WKQ4913 wrote:

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

krenye skrg ko pkai yg br9es punye la eh..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 8:32 pm

arjuna86 wrote:
WKQ4913 wrote:

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

krenye skrg ko pkai yg br9es punye la eh..

yep sbb perjalanan aku banyak pade hiway,klau town aku pakai b8es,sebab br9es ni low rpm die berat cket..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 9:22 pm

WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
err tu plug stended tzm ke wan?

vote for ngk b8ecs Shocked

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

xde le wan..yg beli 2 haritu,satu dah hancur sbb piston lobos,satu lg berjimat cermat pki Shocked ..tukar2 ngan b8es..bro skyboy xde simpan stock ke?

yg br9es tu ko beli kat kedai ke? plug b8ecs yg kedai jual ngan bro skyboy jual x sama le api dia..kedai punya cam x best je rasa
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 9:46 pm

chocolate wrote:
WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
err tu plug stended tzm ke wan?

vote for ngk b8ecs Shocked

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

xde le wan..yg beli 2 haritu,satu dah hancur sbb piston lobos,satu lg berjimat cermat pki Shocked ..tukar2 ngan b8es..bro skyboy xde simpan stock ke?

yg br9es tu ko beli kat kedai ke? plug b8ecs yg kedai jual ngan bro skyboy jual x sama le api dia..kedai punya cam x best je rasa

die suh amek ngan member die kat area kl ni tapi susah tol nak deal ngan mamat tu.. a..ah br9es ko cakap je nak plug tzm,t die bg la..aku pnah try ori dari jepun n lagi satu local made (NGK penang),yg ori jepun tu kene hi rev memanjang,klau x cept blow..klau yg penang tu ok cket..owh ko jmpe ke?aku tnye kedai diorg ckp xde..brape rm ko bli?skyboy amek dari kilang trus kat penang tu..
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue May 19, 2009 10:06 pm

WKQ4913 wrote:
arjuna86 wrote:
WKQ4913 wrote:

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

krenye skrg ko pkai yg br9es punye la eh..

yep sbb perjalanan aku banyak pade hiway,klau town aku pakai b8es,sebab br9es ni low rpm die berat cket..

emmm.. yeke.. aq rse cam nak try r gne plug br9es ni.. slalunye aq g banting dri s. alam ni.. ok ke?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed May 20, 2009 12:41 am

WKQ4913 wrote:

die suh amek ngan member die kat area kl ni tapi susah tol nak deal ngan mamat tu.. a..ah br9es ko cakap je nak plug tzm,t die bg la..aku pnah try ori dari jepun n lagi satu local made (NGK penang),yg ori jepun tu kene hi rev memanjang,klau x cept blow..klau yg penang tu ok cket..owh ko jmpe ke?aku tnye kedai diorg ckp xde..brape rm ko bli?skyboy amek dari kilang trus kat penang tu..

dah lama dah..x silap 2 tahun lepas..masa tu aku tny pomen plug apa lg bleh pki selain b8es..dia suh cari b8ecs..ni cari kat k.terengganu..tp dia packing dlm kotak cam b8es bese jer,tu yg mushkil sket tu
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed May 20, 2009 9:23 am

arjuna86 wrote:
WKQ4913 wrote:
arjuna86 wrote:
WKQ4913 wrote:

a..ah,br9es.. klau pakai plug b8es,sedap,tapi bile dah kat hi rpm,rase berat.. bile aku tukar paqkai br9es,baru clear ujung rpm tu..

*ko ade plug b8ecs lagi x?

krenye skrg ko pkai yg br9es punye la eh..

yep sbb perjalanan aku banyak pade hiway,klau town aku pakai b8es,sebab br9es ni low rpm die berat cket..

emmm.. yeke.. aq rse cam nak try r gne plug br9es ni.. slalunye aq g banting dri s. alam ni.. ok ke?

em ko try dulu,tapi aku set myk lebih,takut api kuat ke ape ke..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed May 20, 2009 9:27 am

chocolate wrote:
WKQ4913 wrote:

die suh amek ngan member die kat area kl ni tapi susah tol nak deal ngan mamat tu.. a..ah br9es ko cakap je nak plug tzm,t die bg la..aku pnah try ori dari jepun n lagi satu local made (NGK penang),yg ori jepun tu kene hi rev memanjang,klau x cept blow..klau yg penang tu ok cket..owh ko jmpe ke?aku tnye kedai diorg ckp xde..brape rm ko bli?skyboy amek dari kilang trus kat penang tu..

dah lama dah..x silap 2 tahun lepas..masa tu aku tny pomen plug apa lg bleh pki selain b8es..dia suh cari b8ecs..ni cari kat k.terengganu..tp dia packing dlm kotak cam b8es bese jer,tu yg mushkil sket tu

owh,packing die mmg lain daus,die cam packing yg skyboy bagi tula..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Thu Jun 11, 2009 1:40 pm

ni plug2 yang aku penah pakai..ada kelebihan untuk setiap plug ni..

yang ni plug stended 125z..NGK B8ES (made in malaysia)


*plug stended ni mmg amat sesuai untuk kegunaan harian,sbb tu yamaha letak plug ni kat mto kilang..api yang konsisten untuk bakar campuran bahan api..kesimpulannya perfect untuk daily use..

yang ni pulak plug advance dari NGK..siap dalam bungkusan spesel lagi untuk masuk market..kod B8ECS..(made in malaysia)



*pulg ni ada beza dia dari yang stended tu..tgk bengkokan terminal pada bahagian atas tu..perubahan ni membawa kepada penghasilan spark yang berbeza dari yang stended..n C tu pon ade maksud,tapi aku tak ingt..bile pakai rasa lagi lawas,pecutan rasa smooth je..bobok dapat dikurangkan..(boleh rasa terus lepas pasang..)untuk daily yang lebih kepada mid-high speed riding adalah dirakemen..

yang ni pulak plug yang aku guna untuk long distance dulu..masa solo ride dari penang ke gemas,N9..BR9ES..a.k.a plug TZM made in japan...


aku pakai plug ni masa long distance haritu,sekarang tak pakai dah sbb lepas dah sampai trus buka n simpan..pakai yang stended je kat usm ni..plug ni agak best pada high RPM...betul macam wan cakap,kalau pakai pada low speed@daily jalan2 kampung plug ni cpt kong..(penah kong sebiji.. pirat ) jadi sekarang aku simpan untuk buat long distance lagi lepas ni..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed Jun 17, 2009 12:04 am

andy-wkv wrote:
bg aku sume same jer...pkai jer ngk..aku pkai xde mslh,kualiti ok..piston xbocor..haha Laughing

btl2.. cheers
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed Jun 17, 2009 1:35 pm

NGK standard brand dan senang nak cari... mana² kedai motor pun ada jual...
Denso dgr² macam best... tapi market tak luas...
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed Jun 17, 2009 9:48 pm

deskcom wrote:
NGK standard brand dan senang nak cari... mana² kedai motor pun ada jual...
Denso dgr² macam best... tapi market tak luas...

AKU ADA DENSO..TP STIKER JELA Laughing
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Sat Jun 20, 2009 10:53 pm

ptg td ak nk g kdai bli plak kat usj..

mtk plak ngk B8es.. tokei tu ckp x de jual ..

yang ade denso jer...

tp saiz sama la... so aku pun pkai denso la ... lps psg ak rs perfomance lebey kurang cam ngk gak... tp x tau la...

nk judge pun x leh lg sbb br pkai..

brand denso kotak biru.. made in indon.. tp no dier ak lupa la plak..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Tue Jun 23, 2009 11:20 pm

N - NAK
G - GUNA
K - KE
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed Jun 24, 2009 3:34 am

bro nk tny..
ap beze plug yg kepale timbul ngan tenggelam???
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Wed Jun 24, 2009 4:40 pm

fendy06 wrote:
bro nk tny..
ap beze plug yg kepale timbul ngan tenggelam???

nak kasi spark kuar dekat ngan atau jauh..camne nak ckp aku pun x reti..kire effect die lebih kurang kepala timbul = hi compression,tenggelam = low compression sebab kedudukan spark yg jauh.. rase aku la..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Thu Jun 25, 2009 3:59 pm

zouk188 wrote:
ptg td ak nk g kdai bli plak kat usj..

mtk plak ngk B8es.. tokei tu ckp x de jual ..

yang ade denso jer...

tp saiz sama la... so aku pun pkai denso la ... lps psg ak rs perfomance lebey kurang cam ngk gak... tp x tau la...

nk judge pun x leh lg sbb br pkai..

brand denso kotak biru.. made in indon.. tp no dier ak lupa la plak..

maknanye xda perbezaan ke
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Plag Kegunaan Masing2x..   Today at 7:08 am

Back to top Go down
 
Plag Kegunaan Masing2x..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 15Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next
 Similar topics
-
» Kaunter Tambah Posting V3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: